Podatki nove študije, opravljene leta 2021, so pokazali, da so rastlinska olje izjemno strupena, saj imajo močno estrogeno delovanje.

Kar je najbolj zaskrbljujoče, je to, da so tovrstna olja prisotna v vsakdanji prehrani povprečnega potrošnika in to v ne ravno majhnih količinah, saj se nahajajo tudi v večini predelane hrane.

Znanstveniki so preverili tako olja, pridobljena iz GSO kot tudi ne GSO surovin in ugotovili, da so v vsakem primeru strupena zaradi svojega močnega estrogenega delovanja. Delujejo torej kot endokrini motilec.

Že pretekle raziskave so pokazale, da so rastlinska olja nekaj najslabšega, kar lahko zaužijete – tako so se pri podganah, ki so uživale sojino olje, pojavile resne genetske motnje. Sedaj je škodljivost rastlinskih olj pokazala še nova raziskava, objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Environmental Science and Pollution Research International.

V raziskavi so podganam 28 dni dajali sončnično (neGSO), koruzno (GSO) in repično (GSO) olje ter jim na začetku in koncu raziskave naredili serijo testov, med drugim količino maščob v krvi, stanje spolnih hormonov in nekropsijo.

Ne glede na to ali so živali prejemale GSO ali neGSO olje, so vse pokazale nadvse zaskrbljujoče abnormalnosti v reproduktivnih organih, med drugim atrofijo (krčenje) jajčnikov, zastoje v delovanju jajčnikov in številne folikularne ciste.

Poleg tega so ugotovili izjemno močno estrogeno delovanje teh olj, saj se je živalim močno povečala raven estradiola (estrogena) v krvi.

Po podatkih iz raziskave iz leta 2020 sojino olje povzroči spremembe v delovanju genov, kar vodi v nevrološke probleme, predvsem sposobnost povezovanja in nekontrolirano rejenje.

Miši so razdelili na 4 skupine in vse hranili s popolnoma enako količino kalorij. Prvo skupino so hranili s hrano s klasičnim sojinim oljem; drugo z GSO sojinim oljem; tretjo s kokosovim oljem in četrta je bila kontrolna skupina z zelo malo maščobami.

Ugotovili so, da ima sojino olje, ne glede na to, ali je GSO ali ne, podobne učinke na izražanje genov za hipotalamus, medtem ko kokosovo olje ni imelo tega učinka v primerjavi s kontrolno skupino.

Geni, na katere je imelo sončnično olje negativni vpliv, so geni, povezani z vnetnimi procesi, nevroendokrino, nevrokemično in inzulinsko signalizacijo, pa tudi s proizvodnjo oksitocina, zelo pomembnega hormona.

Oksitocin je namreč povezan s sposobnostjo empatije in povezovanja, pa tudi drugih pomembnih bioloških procesov, med drugim rejenjem. Mnogi geni, na katere ima sojino olje negativen vpliv, so povezani tudi z drugimi nevrološkimi boleznimi kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen in avtizem.

Sojino olje pa je povečalo tudi inzulinsko rezistenco in miši, ki so dobivale klasično sojino olje, so se najbolj zredile, čeprav so dobivale enako število kalorij kot ostale.

Raziskovalci menijo, da so estrogeni učinki teh olj verjetno posledica kontaminiranosti olj s ftalati in ksenoestrogeni. Pri tem je pomembno omeniti, da so že dokazali, da lahko ta olja postanejo kontaminirana s ksenoestrogeni, če se jih shranjuje v plastiki – in ta olja se praviloma prodajajo v plastenkah, kjer se nahajajo dolge mesece. Raziskava, opravljena v Turčiji, je pokazala, da največ ftalatov vsebuje sončnično olje.

Tudi sicer je znano, da ksenoestrogene substance in plastike v večjih količinah in hitreje prehajajo v olja kot vodo – in sicer od 45-krat do celo 396-krat intenzivneje.

Katera olja so torej ne le primerna za uživanje, ampak zdravju koristna? Preverite v članku 6 najbolj zdravih maščob.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj