Če ste na vsake toliko časa malo nervozni, je to normalno. Kako se temu izogniti ali živčnost omiliti že vemo; vsakodnevno lahko prebiramo o nasvetih, meditaciji, pomirjanju, športu, in vsem, kar naj bi počeli, da bi se počutili čim boljše. Seveda, ti nasveti so super; pozabljamo pa, da je tesnoba prirojen način telesa, da se sooči in odzove na stres.

PREBERITE TUDI: Od strahu do anksioznih motenj

Nova raziskava je namreč ugotovila, da lažja tesnoba včasih celo pozitivno vpliva na nas, še posebno na delovnemu mestu, saj spodbudi produktivnost. Zaposlenim pomaga pri motivaciji, osredotočenosti in to brez negativnih posledic ali motenj. Tesnoba, ki nas doleti, nam torej pomaga, da opravimo vse stvari hitreje in bolj osredotočeno.

Anksioznost, tako kot druga čustva, je zasnovana tako, da vam priskrbi informacije o vašem okolju. To je naraven odziv na stres; navsezadnje so tudi naši predniki tako preživeli. Stres in tesnoba sta povzročili, da so se soočili z nevarnostjo ali zbežali. Rahla tesnoba nas torej motivira in brcne, da opravimo, kar moramo, namesto, da bi obupali. Seveda pa preveč anksioznih občutkov ni recept za uspeh. Nekaj tesnobe vas lahko brcne v pravo smer, medtem ko nas veliko tesnobe lahko popolnoma ustavi.

Tesnoba je v vsakem primeru nekaj, kar nam pokaže pot; lažja tesnoba torej pripomore k večji produktivnosti. Hujša tesnoba pa je pokazatelj, da nekaj počnemo narobe, in nas želi preusmeriti, da se zadeve lotimo drugače, začeti pa je treba seveda pri sebi.

PREBERITE TUDI: 1-urna meditacija zmanjša anksioznost in stres, ugotavlja raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj