… rečejo tisti, ki jim to zaupate – ne le, da je vse v redu z vami, ampak imate morda celo prav! Še ena raziskava je namreč pokazala, da psi dejansko čutijo, kako se počutijo njihovi lastniki. Čutijo torej ko ste veseli in vedo, kdaj se morajo priti pocrkljati k vam – oz. vas pocrkljati – ko je za vami naporen in stresen dan.

V raziskavi, ki je bila objavljena v Biology Letters, so raziskovalci merili, koliko časa so psi gledali v fotografije, na katerih je bil človek ali pes, ki je imel vesel in igriv izraz na obrazu ali pa jeznega in agresivnega. Ob gledanju fotografij so psi tudi poslušali pozitivne ali negativne zvoke, ki so bili lajanje ali človeški govor v psom neznanem jeziku.

Rezultati so pokazali, da so psi dlje časa gledali v fotografije, kjer se je izraz na obrazu ujemal z zvoki, ne glede na to, ali so bili ti pozitivni ali negativni. To po mnenju raziskovalcev pomeni, da psi prepoznajo različna občutja ljudi in živali. Seveda je nemogoče vedeti, na kaj so psi ob tem mislili, a raziskovalci pravijo, da ni nič presenetljivega, da naši kosmatinci prepoznajo naše počutje. Vsi smo sesalci in vsi imamo izraze na obrazu, pravijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj