Razstavo so pripravili v sodelovanju s Fundacijo Pierre Berge-Yves Saint Laurent. MBA predstavlja 145 kreacij, ki so jih skrbno izbrali izmed “edinega povsem avtentičnega opusa med vsemi modnimi hišami visoke mode, od Diorja do Balenciage”, je novinarjem v torek povedal Pierre Berge, ki od vsega začetka sodeluje z danes 71-letnim Saint Laurentom. Njihova zbirka YSL šteje okoli 5000 izvirnih kreacij in še 15.000 različnih predmetov, je pojasnil.

Prva velika retrospektiva Yvesa Saint Laurenta v Montrealu


Razstava sledi kreatorju od njegovih začetkov, ko je delal kot modelar pri hiši Dior, pa vse do njegove zadnje revije leta 2002, ko je bil na čelu lastne modne hiše. Yves Saint-Laurent, motor hiše Dior do smrti njegovega ustanovitelja Christiana Diorja leta 1957, je oblikoval brezčasna in univerzalna načela oblačenja, in to od svoje prve kolekcije “Ligne Trapeze” (Trapezasta linija), ki mu je prinesla prvo zmagoslavje, ki ga odtlej ni zapustilo.

V središče svojih kreacij je Saint Laurent postavil moderno in emancipirano žensko, ki mu je nato nudila navdih skozi štiri desetletja. “Yves Saint Laurent ji je podelil moč,” je zatrdil Berge, ki je kreatorjevo pot usmerjal vse od leta 1958. Saint Laurent bo predstavil tudi svojo prvo kolekcijo iz januarja leta 1962, ustvarjeno po ustanovitvi lastne modne hiše leta 1961.


Yves Saint Laurent je v žensko modo uvedel smoking


S tem ko je v žensko modo uvedel smoking, klasični oblačilni kos te hiše, ki ga je po letu 1966 nadgrajeval vsako leto, leto zatem dežni plašč (trench coat) in leta 1968 še hlače, je Yves Saint Laurent terjal enakost spolov, kar je presegalo njegovo vlogo kreatorja.

Po Montrealu, kjer bo odprta do 28. septembra, bodo retrospektivno razstavo od 1. novembra za štiri mesece postavili v San Francisco.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj