Lansko leto so zaključili uspešno, v znamenju povečanja števila programov, izobraževanj znotraj in zunaj organizacije ter novega pilotskega projekta Dežurni klovn. Klovni zdravniki so tako iz leta v leto prisotni pri večjem številu pacientov, za kar se lahko zahvalijo tudi zvestim pokroviteljem in donatorjem, ki omogočajo to plemenito delo.

rdeči noski­

Slovenski Rdeči noski so se v letu 2010 precej razširili, saj so poleg šestih rednih tedenskih programov na Pediatrični kliniki Ljubljana, na Kliniki za pediatrijo Maribor ter na otroškem oddelku SB Celje, na novo vsakomesečno začeli obiskovati otroške oddelke kar treh bolnišnic: Splošne bolnišnice Trbovlje, Splošne bolnišnice Jesenice ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Aktivno so začeli tudi leto 2011 – namreč v mesecu februarju so pričeli vsakomesečno obiskovanje Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v Šempetru pri Novi Gorici ter Bolnišnice za invalidno mladino Stara Gora.

Statistika Rdečih noskov kaže, da so v letu 2010 obiskali kar 10.095 otrok v bolnišnicah, 173 otrok v rehabilitacijskih centrih ter 3.333 otrok in odraslih s posebnimi potrebami ter starostnikov – skupaj torej kar 13.600 pomoči potrebnih. Te številke so tako visoke tudi zato, ker morajo nekateri otroci žal ostati v bolnišnicah več tednov ali se vračati na terapije in so zato večkrat obiskani.

Slovenski Rdeči noski so člani mednarodne organizacije RED NOSES International (RNI), v kateri deluje že vsega skupaj 244 klovnov, ki na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Nemčiji, Avstriji in Novi Zelandiji obiščejo 295.305 bolnih otrok in odraslih letno. Vesela novica preteklega leta je, da je tudi sosednja Hrvaška, pod vodstvom profesionalnega klovna Zorana Vukića, odprla svojo organizacijo ‘Crveni Nosovi’. S hrvaškimi kolegi Rdeči noski pridno sodelujejo predvsem pri izobraževanju, saj jim umetniško vodstvo Rdečih noskov predaja nova znanja in izkušnje, za katere je čudovita ekipa hrvaških klovnov zdravnikov zelo hvaležna.

18. februarja je bila na uradni otvoritvi prvega rednega programa na Hrvaškem tudi umetniška vodja Rdečih noskov, Eva Škofič Maurer, ki je z navdušenjem povedala: “Tudi tiskovna konferenca hrvaških kolegov je bila tako kot se za klovnsko organizacijo spodobi, nekaj posebnega. Govorniki so govorili iskreno in od srca – vsi so si želeli, da Crveni nosevi čim prej zrastejo in se razširijo – tako predstavniki mesta Zagreb, kot predstavniki največje bolnišnice v Zagrebu, pa tudi sponzorji in predstavniki mednarodne organizacije. Čutilo se je, da ta rdeči plamenček šaljivosti objemajo in varujejo z vseh strani. Najbolj prisrčno in doživeto s prekinitvami smeha pa so s svojimi besedami o tem, kako so jih obiskali kolegi klovni, povedali otroci, ki so ravno takrat morali biti v bolnišnici.”

Pomemben korak naprej v preteklem letu je tudi izvedba pilotskega projekta Dežurni klovn v mesecu juniju na pulmološkem oddelku v ljubljanski pediatrični kliniki. Večno spraševanje, kaj bi se zgodilo, če bi bil klovn zdravnik na oddelku kar stalno prisoten, je dobilo odgovor, da smo tam še kako dobrodošli, saj vsi pregledi, ki jih morajo mali pacienti dati skozi, niso mačji kašelj. Klovn zdravnik, ki s svojo prisotnostjo načrtno spelje malčku pozornost na vse drugo, kot ostre injekcije in inhalacijske naprave, je bil tako vsakokrat zelo dobro sprejet ne le s strani bolnikov, temveč tudi staršev in osebja. Klovni bodo spet dežurali letos marca.

Rdeči noski so svojo dejavnost že v lanskem letu razširili tudi v domove za stare. Izkušnje, ki so jih nabrali v teh ustanovah so neprecenljive. Hkrati pa je zavest, da morajo izobraževanju posvetiti še več pozornosti, toliko bolj prisotna. Načrtno so tako organizirali več delavnic s strokovnjaki na področju dela s starimi, kot tudi z ljudmi s posebnimi potrebami. Namen dela klovnov zdravnikov ostaja enak – prinašati nasmeh. Tako so ravno te dni zaključili turnejo po domovih za stare, ki so jo pričeli novembra lani. Izvedli so jo s pomočjo akcije Dobra zvezda, ki je nastala pod okriljem Nove ljubljanske banke d.d. Nova ljubljanska banka je Rdečim noskom omogočila, da so obiskali kar 12 domov za stare po celotni Sloveniji, kar pomeni nasmešek na obrazu  okoli 2600 stanovalcev.

Letošnji januar je minil tudi v znamenju večdnevne delavnice z avstrijskim glasbenikom Eddiem Louisom, ki jih je napolnila z novo energijo in elanom za delo v prihodnjih mesecih.

V času od januarja do marca 2011 je NLB d.d. Rdečim noskom omogočila zbiranje prostovoljnih prispevkov v vseh 180 poslovalnicah po Sloveniji. V zbiralnike, ki so postavljeni na vidnih mestih, lahko oddate evrske bankovce in kovance, lahko pa tja odnesete tudi star denar ali denar drugih še obstoječih valut. Za vaš prispevek se vam Rdeči noski že vnaprej zahvaljujejo.

Ob tej priložnosti pa bi se Rdeči noski radi iz srca zahvalili vsem donatorjem, sponzorjem ter posameznikom, ki jim zaupajo ter jih podpirajo!

Za smeh v bolnišnicah!

Dodatne informacije najdete na spletnih straneh Rdečih noskov, Društva za pomoč trpečim:  www.rdecinoski.org.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj