Poletje se je počasi prevesilo v jesen, temperature se nižajo, listje začenja spreminjati barvo, priprave na 17. ljubljanski maraton, na katerega se pripravlja tudi ekipa Planeta Lepote, pa se nadaljujejo v polnem teku. Planet Lepote je v sodelovanju s spletno trgovino Vitalia in ekipo trenerjev Pulz Šport organiziral tekaške treninge s profesionalnim vodenjem za dobro pripravljenost in udeležbo na 17. Ljubljanskem maratonu.

Sedaj smo Planetke že v devetem tednu priprave in od maratona nas loči samo še en mesec. Pa nič zato – treningi se stopnjujejo in z njimi tudi pripravljenost Planetk! smiley

Treninge smo začele počasi, z lahkotnimi teki in fartlekom, nadaljevale s poučno video analizo teka (ki je večino tekačic presenetila, kot si lahko preberete v prvem delu) in vajami za moč, sedaj pa so večkrat na vrsti intervalni treningi, ki povečajo kondicijo in zmogljivost. Puncam so ti najbolj naporni – intervala s hitrim tempom včasih noče biti konec smiley, ampak ob vzpodbudi prijaznih trenerjev Mihe, Dejana in Mine lahko pretečemo vse.

ekipa_pl_17_lj_maraton_drugi
Planetke na enem izmed treningov pridno sledijo navodilom trenerjev

Pred vsakim treningom se pridno ogrejemo, po vadbi pa primerno raztegnemo, da naslednji dan ni bolečin v mišicah. K temu pripomorejo tudi prehranska dopolnila – ekstrakt višenj in proteinski napitek, ki smo ga prejele v sklopu priprav. Večina se nas tudi doma trudi držati treningov, ki so jih predpisali trenerji in izvajati vaje za moč, ki jih je predpisal Miha.

Ekipa Planeta Lepote za 17. ljubljanski maraton s trenerjema Pulz Športa pred prvim treningom

V tem sklopu vaj je bila najbolj zanimiva meritev maksimalnega srčnega utripa, kjer smo po močnem šprintu izmerile do kakšnih višav lahko pride naš srčni utrip. To je pomemben podatek, če želimo bolj strokovno načrtovati treninge in teči pri določenem srčnem utripu (65 do 75 % maks. srčnega utripa, če želimo izgubiti maščobo in 75 do85 % max. srčnega utripa, če želimo povečevati kondicijo), za kar pa potrebujemo športno uro. Ta trening ni bil zanimiv samo z vidika šprinterskega izziva, ampak tudi zato, ker je potekal v takem nalivu, da smo bile premočene do kože! Kljub temu je bila udeležba na treningu visoka, saj so treningi preveč dragoceni, da bi kakšnega izpustile. K dobri udeležbi na treningih pripomore tudi prijetno vzdušje, saj smo postale že prava ekipa. V anketi na forumu Planeta Lepote lahko glasujete za slogan, ki bo krasil majčke, ki jih bomo nosile na maratonu.

Svoje dosedanje izkušnje s treniranjem Planetk pa so povedali tudi trenerji ekipe Pulz Šport.

Miha Jurečič: “Na treningih s Planetkami se imamo odlično! Punce so zelo pridne in dajo na vsakem treningu vse od sebe, naj si bo dež, megla, tema, vročina, toča … Ehm okej, toče še nismo imeli, ampak verjamem, da bi prišle na trening s čeladami na glavi in bile pripravljene za akcijo! Vidi se, da pridno delajo nedeljske domače naloge, ker zares hitro napredujejo.

Nikoli jim ne zmanjka dobre volje, motivacije in samozavesti. Tudi ko je pred nami težji trening, ga brez težav odtečejo. Trenerji … smo zares blaženi med ženami. Vedno moramo biti v elementu, skoncentrirani, ker lahko pri takem številu luštnih punc kar hitro izgubiš orientacijo (še dobro da poti po Rožniku že dobro poznamo.;)

Tehnika teka je iz treninga v trening boljša, tek pa lahkotnejši in hitrejši. Mislim, da bodo zadano dolžino na maratonu pretekle brez večjih težav!  Vse punce so zelo pozitivne in polne energije, tako, da so treningi zares zabavni in sproščeni. Še na vsakem treningu sem se imel odlično in komaj čakam, da pride teden zopet naokoli.

GOOO PLANETKE!”
 
Dejan Levičar: Pozdrav vsem Planetkam! Sprva moram odkrito priznati, da mi je resnično v užitek delati s tako zagnano in živahno ekipo. Punce res znajo ohraniti dobro voljo in prijetno razpoloženje v skupini in na moje presenečenje je zelo malo izostankov od treningov, ne glede na to, ali je dež ali sonce. Seveda prva odločitev mora biti v nas samih, potem je trenerjevo delo mnogo lažje. Informacije, ki jih trenerji dajemo, punce s pridom izrabijo ter mnogo hitreje osvojijo zaradi lastne želje po napredku. Kajti poučevati, predvsem pa motivirati vadeče, ki so se sami odločili, da bodo nekaj spremenili, je bistveno lažje. Zato jaz Planetkam vedno pravim: “Punce ponosne bit nase in na svoje odločitve in se ne ustrašit izzivov in naporov, ki nam jih postavlja ljubljanski maraton! Mnogokrat se ljudje podcenjujemo in ne zavedamo kako zelo sposobni smo.”

Tako odlično napredujejo, ne le v razvoju telesnih sposobnosti, temveč tudi z vidika tehničnega znanja, kar je le dokaz več, kako dobrodošle so vse korekcijske vaje, videoanalize in ostale informacije, ki so jih vadeče deležne. Njihov tek je mnogo bolj ‘odprt’ in sproščen, korak vse bolj elastičen in mehak in tak način teka bolj ekonomičen in seveda zdrav.

Planetke le tako naprej! Vztrajajte pri doseganju lastnih ciljev, delajte ‘domače naloge’ in še naprej se tako množično udeležujte treningov, lastnih in skupnih. Odlično nam gre!”

Tako, naslednji teden nas čaka ogled trase Ljubljanskega maratona, da se slučajno ne bo katera izgubila.smiley Dva tedna pred maratonom pa mora telo nabrati dovolj moči za tekmo, zato bodo treningi za malenkost lažji. Čeprav se že sedaj trudimo pravilno jesti, bo treba v teh dneh še bolj paziti na prehrano in si narediti dovolj zaloge glikogena za 10 in 21km. Vtise članic ekipe Planeta Lepote o dosedanjih treningih lahko preberete na naslednji strani.


 Sponzorji

pl_logo pulz_sort_logo vitalia_logo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj