Prijaznost. Vsi vemo, kako je pomembna in kakšen vpliv ima na to, kako se naš svet vrti okoli nas, vendar živimo v resničnosti, ki je pogosto precej neprijazna.

Na srečo večina med nami ni internetnih trolov ali ljudi, ki čez cesto ali v avtih kričijo žaljivke na neznance. Večina nas je prijaznih ljudi z dobrim srcem, a kljub temu imamo tudi najbolj prijazni ljudje včasih slab dan ali trenutke, ko nismo najbolj prijazni.

Zakaj smo včasih zoprni ali celo nesramni?

To je pogosto posledica tega, kako vidimo sami sebe ai pa tega, kaj se nam dogaja v življenju. Če je naše počutje na dnu, se bomo težko navduševali nad nekom drugim.

1. Prijaznost se začne pri nas – in DO nas

Zato je nasvet številka ena za prijaznejše vedenje ta, da začnemo pri sebi. Kolikokrat ste že stali pred ogledalom in se kritizirali? Odklonili kompliment? Se niste prijavili na delovno mesto, ker ste bili prepričani, da se bo prijavil nekdo boljši? Prijaznost se mora začeti pri vas – in DO vas.

Kako se zjutraj pozdravite? Raje si vsako jutro v ogledalu pomežiknite ali namenite poljub namesto da zavijete z očmi in nejevoljno zavzdihnete.

2. Nehajte s pritoževanjem in obrekovanjem

Nasvet številka dve je, da si zabeležite, kdaj se čez dan pritožujete, stokate, tarnate ali vzdihujete. Res je – včasih se zgodijo stvari, pri katerih je to popolnoma upravičeno. Ne gre za to, da vse mirno sprejemate.

Govorimo o pritožbah zaradi stvari, ki so nepotrebne ali ne upoštevajo položajev ali občutkov drugih ljudi. Gospa, ki se predolgo zadržuje na blagajni, za njo pa nastaja čedalje daljša vrsta, v kateri je bilo slišati vzdihe, je morda komaj zbrala moč, da je odšla po najnujnejše, potem ko je imela napad panike.

Sodelavka, ki je že cel teden raztresena, morda večino časa razmišlja, kako naj postopa glede moževe afere.

Bistvo je, da nimamo pojma, kaj se dogaja v življenju nekoga, zato mu lahko ponudimo pomoč ali preverimo, ali je v redu.

Ko imamo seznam vseh pritožb v enem dnevu, lahko začnemo analizirati, kaj je bilo upravičeno in kaj povsem odveč. In se naslednjič potrudimo, da reagiramo drugače. S tem se začnemo spreminjati.

3. Naredite nekaj prijaznega kar tako

Nasvet številka tri je, da naredite nekaj prijaznega brez kakršnegakoli razloga. Da, sosedi lahko ponudite svojo sveže spečeno pito ali mami pošljete rože – ni nujno, da je to velika gesta.

Prijaznost je koristna za vse. Od prijaznosti imajo koristi vsi in kdo si ne želi prispevati k temu, da bi bil svet prijaznejši in srečnejši?

PREBERITE TUDI: Pretirana prijaznost vodi do bolezni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj