Najpomembnejši festival kreativnih komunikacij v Sloveniji je odprl možnost prijav del v tekmo in osebne deležbe na 29. festival SOF, ki bo pod sloganom “Odličnost dodaja vrednost” potekal 2. in 3. aprila 2020 v hotelu Kempinski Palace Portorož.

Prijavitelji del bodo našli novost pri skupini Družbeno dobro, ter v primerjavi s preteklim letom, za kar šest članov, strokovnjakov specialistov, razširjeni žiriji, ki se bo primarni žiriji pridružila pri ocenjevanju posameznih skupin. Rok za prijavo del v tekmo je 27. februar 2020, prijava osebne udeležbe po ponudbi za zgodnje ptice pa bo mogoča do 28. februarja 2020.

NOVOSTI, KI JIH PRINAŠA TEKMA 29. SOF

Skupina Družbeno dobro se odslej deli na dve kategoriji

Lansko leto posodobljena struktura tekmovalnega programa festivala, ki je uvedla sekciji KAJ in ZAKAJ, bo prijaviteljem ponovno omogočila prijavo del v zelo raznolike tekmovalne skupine in kategorije ter ponudila široko paleto priložnosti za prijavo, tudi tistim malo bolj specializiranim komunikacijam.

Novost pa bodo prijavitelji našli pri skupini Družbeno dobro (K6). Svet tekmovalnega programa (STP) SOF je namreč skladno s trendi drugih priznanih festivalov in željami predstavnikov stroke, prijavo komunikacijskih del ustvarjenih za nepridobitne nevladne ali vladne organizacije, omejil le na omenjeno skupino. Tekmovalna skupina se tako odslej deli na dve kategoriji – Oznamčeno družbeno dobro – Z6.1 (družbeno odgovorna dela znamk) in Neoznamčeno družbeno dobro – Z6.2 (kategorija namenjena izključno delom, ki so nastala za nepridobitne organizacije).

Kreativne komunikacije bo ocenjevalo skupno kar 21 žirantov

Osrednji tekmi 29. SOF-a bo predsedoval Aljoša Bagola, priznani in vsestranski slovenski kreativec (kreativni direktor, predavatelj, kolumnist in avtor knjižne uspešnice), sicer izvršni kreativni direktor na agenciji Pristop. Prvič po nekaj letih bo tako tekmi predsedoval kandidat, ki prihaja iz vrst prijaviteljev, saj je STP SOF seznam kredibilnih slovenskih neodvisnih kandidatov, ki ustrezajo začrtanim kriterijem v preteklih letih izčrpal. Tako bodo v prihodnje lahko tekmi, poleg neodvisnih strokovnjakov, znova predsedovali tudi vodilni kreativci, ki na festivalu s svojimi deli tudi tekmujejo. Naloga izbranih predsednikov bo tako kot do sedaj, voditi žirijo transparentno in po strogih etičnih merilih, moralni drži pa se bodo letos prvič zavezali tudi s podpisom častne zaveze predsednika.

Skupno 9-člansko primarno žirijo bodo na 29. SOF-u sestavljali izkušeni kreativni, umetniški in strateški direktorji ter tekstopisci slovenskih in mednarodnih agencij. Med njimi so tudi novinci v SOF žiriji, ki so v zadnjem času s svojim delom močno zaznamovali slovenski in širši komunikacijski prostor.

Predsedniku Aljoši Bagola, izvršnemu kreativnemu direktorju, Pristop, se bodo v žiriji pridružili: Ljubo Bratina, umetniški direktor, LunaTBWA, Zoran Gabrijan, kreativni direktor, Futura, Uroš Goričan, kreativni direktor, Herman&partnerji, Milena Jakovljević, strateška direktorica, Mediodrom, Jure Korenč, tekstopisec, Agencija 101, Mirka Modrinić, kreativna direktorica, Imago Bold, Katja Petrin Dornik, kreativna direktorica, Grey Ljubljana in Blaž Verhnjak, kreativni vodja, Anomaly Amsterdam.

Primarna žirija pri ocenjevanju posameznih skupin s skupno 12 pridruženimi žiranti

Slovensko združenje oglaševalcev pri SOZ je imenovalo tri predstavnike oglaševalcev, ki se bodo devetim članom primarne žirije, tokrat že v prvem krogu ocenjevanja, pridružili pri ocenjevanju tekmovalne skupine Upravljanje znamke: Matjaž Butara, direktor marketinga, Big Bang Slovenija, Urban Kramberger, manager blagovne skupine Laško, Pivovarna Laško Union in Aleš Petejan, vodja marketinga, Mastercard Slovenija.

Po trije kredibilni strokovnjaki, specialisti s področja obeh tekmovalnih skupin, se bodo pridružili primarni žiriji v tekmovalnih skupinah Spletne & Mobilne komunikacije ter Oblikovanje. Pridruženi člani žirije, ki jih je imenoval Svet tekmovalnega programa SOF, bodo sodelovali pri oblikovanju tako ožjega izbora kot pri podeljevanju srebrnih in zlatih nagrad.

V skupini Spletne & Mobilne komunikacije se primarni žiriji pridružujejo: Matevž Klanjšek, soustanovitelj in direktor produktnega razvoja, Celtra, Mak Kordić, direktor in digitalni strateg, CNJ digital in Peter Šepetavc, samostojni digitalni strateg.

V skupini Oblikovanje pa bodo žirijo s svojimi izkušnjami dopolnili: Nenad Cizl, umetniški direktor, Cizl vizualne komunikacije, Bojana Fajmut, samostojna svetovalka za poslovno kreativne rešitve in inovacije in Gregor Žakelj, ustanovitelj in umetniški direktor, VBG.

Pri odločitvi v čigave roke bodo šle velike nagrade se bo žirija tudi letos razširila s tremi uglednimi predstavniki stroke iz regije: Vasilije Ćorluka, glavni izvršni kreativni direktor, Leo Burnett Bukarešta in regionalni kreativni direktor, Deutsche Telekom, Romunija, Jelena Fiškuš, soustanoviteljica in kreativna direktorica, Studio Sonda, Hrvaška in Lazar Sakan, človek idej, New Moment New Ideas, Srbija.

“Crème de la crème” festivala

Najboljšim delom festivala bo žirija podelila velike nagrade. Zanje bodo kandidirala vsa z zlatom nagrajena dela, s tem, da jim, ne glede na število prejetih zlatih nagrad, pripada le ena nominacija za veliko nagrado. Veliko nagrado si bo tako prislužila le peščica najboljših del, ki bodo žirijo prepričala, da so “crème de la crème” preteklega leta. Dela, ki se lahko mirne vesti primerjajo z najboljšimi deli širše regije.

Žirija bo znova podelila tudi nagrado SOF SOF-a, najprestižnejšo nagrado festivala. SOF SOF-a bo postalo delo, ki bo med tajnim glasovanjem za velike nagrade prejelo najvišjo skupno oceno primarne žirije in treh pridruženih žirantov, predstavnikov stroke iz regije. Nagrado SOF SOF-a bo torej prejelo delo, ki bo pokazalo najvišji nivo kreativne presežnosti in učinkovitosti. Cilj te nagrade je dvigovati ambicijo in motivacijo celotne stroke za ustvarjanje regionalno ter globalno odmevnih komunikacijskih rešitev.

“Če smo bili lansko leto priča manjši revoluciji ob popolni prenovi strukture tekmovalnega programa in načina ocenjevanja del, lahko letos pričakujemo evolucijo. Z manjšimi spremembami smo lani začrtan tekmovalni program in njegove ambicije še dodatno okrepili, vse spremembe pa bodo prijaviteljem predstavljene tudi v živo – na januarskem predstavitvenem dogodku. Program si še naprej prizadeva v tekmo vključiti raznolike prijavitelje ter dvigovati ambicijo stroke. Nagrado SOF-SOF-a in velike nagrade bodo znova prejela le tista dela, ki lahko tekmujejo z najboljšimi deli v regiji. In srčno upam, da jih bo še več kot lansko leto, čeprav so lanskoletni zmagovalci postavili kreativno prečko zelo visoko.”

Petra Krulc, predsednica STP SOF in izvršna kreativna direktorica pri Grey Ljubljana

PRVI GOVORCI 29. SOF SO ZNANI

Na festivalskem odru bomo lahko videli okrog 30 govorcev, kar nekaj je že znanih. Med njimi so: Ryan Bell, za vesoljsko agencijo NASA z Emmijem nagrajeni ameriški strateg, ki je pustil svoj podpis pri Nasinem pristanku na Marsu, kampanjah BMW-ja, Super Bowl-u ter številnih drugih dogodkih za več podjetij, uvrščenih na lestvico največjih ameriških podjetij Fortune 500. Stan Haanappel, oblikovalec in animator, navdušen nad novimi tehnologijami, digitalnimi rešitvami in tipografijo iz nizozemskega Studia Dumbar, med drugim stoji za projekti kot sta preznamčenje svetovno znanega godalnega orkestra Amsterdam Sinfonietta in preznamčenje oblikovalskega festivala D&AD. David Pivk, direktor marketinga Nike Direct za Evropo, Bližnji Vzhod in Afriko je z eno največjih športnih blagovnih znamk na svetu sodeloval pri večkrat nagrajenih akcijah in na nekaterih največjih športnih dogodkih, kot so svetovno nogometno prvenstvo leta 2014 in 2018, evropsko nogometno prvenstvo leta 2016 in olimpijske igre v Sočiju leta 2014.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj