… obvestila družbenih medijev, preden se brezciljno pomikate po Instagramu, Facebooku, TikToku, YouTubu ali platformi po vaši izbiri. Aplikacije družbenih medijev povzročajo odvisnost in tu je majhna skrivnost – zasnovane so tako.

Pretekla leta so družbeni mediji res v središču pozornosti in postali so naš način povezovanja, ohranjanja stikov in pobega pred realnostjo. Slaba stran? Ni vse resnično – to je navidezna resničnost, ki prikazuje, kar nam ljudje želijo pokazati. V mnogih primerih lahko preobremenjenost družbenih omrežij povzroči stres, tesnobo in občutek nezadostnosti. Posledično so nekateri ljudje popolnoma izbrisali svoje račune na družbenih omrežjih. Toda za tiste med nami, ki jih moramo zaradi službe še vedno uporabljati, je tukaj nekaj nasvetov za zmanjšanje uporabe družbenih medijev in ublažitev njihovega vpliva.

1. Izklopite vsa potisna obvestila

Potisna obvestila so sporočila, ki se prikažejo v telefonu kot opozorila. Takrat vaš telefon “zazvoni” in vas opozori na najnovejše novice, objavo ali zgodbo. Verjetno boste prenehali s tem, kar počnete, in pogledali v telefon, da vidite, za kaj gre v obvestilu.

2. Odstranite aplikacije z začetnega zaslona

Večina ljudi ima svoje aplikacije za družabna omrežja na začetnem zaslonu in si ne morejo kaj, da ne bi brskali po njih, kadar jim je dolgčas ali imajo nekaj časa. Koristno je, če svoje aplikacije premaknete z začetnega zaslona in jih postavite v eno mapo, da ne bodo vedno vidne.

3. V posteljo brez telefona

Ne nosite telefona s seboj v posteljo. Pustite ga izven dosega rok in ga pospravite vsaj eno uro pred spanjem. Zaslon vašega telefona ne bi smel biti zadnja stvar, ki jo vidite ponoči.

4. Zmanjšajte število aplikacij

Veliko od nas ima ogromno aplikacij, ki jih ne uporabljamo nujno, a jih imamo na svojih telefonih. Preglejte vse svoje aplikacije in izbrišite tiste, ki jih niste odprli v zadnjih dveh tednih. Pojdite še korak dlje, če lahko, in izbirajte med aplikacijami družbenih medijev, brez katerih nikakor ne morete živeti, in tistimi, ki jih lahko izločite iz svojega življenja.

5. Začnite z majhnim

Prekiniti povezavo in si vzeti odmor od družbenih medijev ni tako enostavno, kot se sliši. FOMO (fear of missing out) je resničen in za mnoge od nas je misel, da nekaj dni nismo povezani in ne vemo, “kaj se dogaja”, zastrašujoča. Torej, naredite majhne korake – začnite z enim dnem in poglejte, kako bo šlo. Počasi lahko zgradite svojo pot do nekaj dni in jo vključite v svoj življenjski slog.

6. Načrtujte, kaj boste počeli z vsem tem dodatnim časom

Presenetljivo je, koliko časa imate na voljo, ko niste zaposleni s socialnimi mediji. Pojdite ven, poiščite hobi, bodite ustvarjalni, preživite čas s prijatelji – nebo je meja. Poskrbite pa, da svoj čas izkoristite produktivno in se ukvarjate z nečim, v čemer uživate, sicer se zelo enostavno vrnete slabim navadam.

PREBERITE TUDI: Slovenski estradniki opozarjali na pasti zasvojenosti z družbenimi omrežji

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj