Raziskava, ki jo je izvedel Institute of Medicine iz ZDA v okviru 11 ključnih raziskav, je pokazala, da je prepoved kajenja v lokalih in restavracijah zmanjšala nevarnost za nastanek srčnega infarkta med nekadilci.

kajenje je ena najbolj škodljivih razvad­

Kajenje je ena najbolj škodljivih razvad


­Tako je prepoved kajenja na Škotskem, v Italiji, ZDA in Kanadi pokazala upad srčnih infarktov za 6 % do celo impresivnih 47 %. Ugotovili so tudi, da je imela prepoved dramatičen učinek v relativno kratkem času; v kraju Helena v Montani so npr. zabeležili 16 % manj hospitalizacij zaradi srčnih infarktov v šestih mesecih po prepovedi. V sosednjih področjih, kjer niso uvedli prepovedi, je število srčnih infarktov še nadalje naraščalo. Kar pa je še posebej neverjetno, je upad hospitalizacij zaradi srčnih infarktov v Pueblu v Koloradu za celih 41 % v treh letih po uvedbi prepovedi kajenja na delovnih mestih.

To samo še dodatno potrjuje ugotovitve prejšnjih raziskav, ki so bile objavljene tudi v New England Journal of Medicine, ki so pokazale 17 % upad srčnih infarktov po uvedbi prepovedi na Škotskem. Poročilo je pokazalo tudi, da je intenzivnejša izpostavljenost cigaretnemu dimu (pasivni kadilci) še toliko hujša, medtem ko nobena izpostavljenost ni dovolj majhna, da ne bi prinašala škodljivih posledic. Tudi enourna izpostavljenost dnevno je lahko dovolj, da nekomu, ki je v rizični skupini, povzroči srčni infarkt – delci dima oz. strupenih substanc, ki jih le-ta vsebuje, so namreč tako majhni, da v zelo kratkem času pridejo v kri.

Tako je bilo ponovno potrjena izjemna škodljivost cigaretnega dima, s prepovedjo kajenja pa se prepreči srčne infarkte in druge bolezni pri nekadilcih. Žal pa je le 5 % ljudi po svetu zaščitenih s tovrstnimi zakoni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj