Vodilna skupina ameriških strokovnjakov je posodobila zdravstvene smernice in starejšim od 60 let uradno odsvetuje jemanje aspirina za preprečevanje srčnega infarkta ali možganske kapi, kar je bilo priporočilo več desetletij. Priporočilo temelji na vse večjem številu dokazov, ki kažejo, da je škodljivost vsakodnevnega uživanja aspirina večja od koristi pri sicer zdravih odraslih.

Aspirin je nedvomno dobro zdravilo; v prvi polovici 20. stoletja je bil eden najbolj priljubljenih analgetikov, v šestdesetih letih 20. stoletja pa so odkrili, da ima neverjetne lastnosti redčenja krvi. Kasnejše klinične raziskave so pokazale, da lahko aspirin zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. To je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja privedlo do splošnega prepričanja, da so lahko dnevni majhni odmerki aspirina obetavno preventivno sredstvo za zdrave odrasle osebe, starejše od 50 let.

Z leti so številni raziskovalci začeli dvomiti o teh zdravstvenih nasvetih. Če je aspirin sredstvo za redčenje krvi, potem lahko zagotovo poveča tveganje za večje krvavitve, to pa sproži klasično medicinsko uganko – ali potencialna škoda aspirina odtehta njegove koristi?

V zadnjem desetletju je več raziskav pokazalo, da so tveganja vsakodnevne uporabe aspirina pri lahko večja od njegovih preventivnih koristi. V veliki meta študiji, objavljeni leta 2019, so bile povzete ugotovitve več nedavnih kliničnih raziskav, ki so pokazale, da je povečana stopnja krvavitev iz prebavil in možganov zaradi vsakodnevne uporabe aspirina odtehtala minimalne koristi za zdravje srca pri sicer zdravih odraslih.

Novi podatki – nove smernice

Zdaj je ameriška zdravstvena služba za preventivne storitve (USPTSF) uradno posodobila svoje splošne nasvete in vsem, ki so starejši od 60 let, odsvetuje vsakodnevno uporabo aspirina, če nimajo predhodnih težav z zdravjem srca.

Novi zdravstveni nasvet je razdeljen na dve starostni stopnji: splošno priporočilo, da starejši od 60 let ne smejo začeti uporabljati aspirina kot preventivnega sredstva, in priporočilo za osebe med 40. in 59. letom z visokim tveganjem za srčno-žilne bolezni, da se z zdravnikom pogovorijo, ali je dnevna uporaba aspirina primerna zanje.

“Ljudem, starim od 40 do 59 let, ki v preteklosti niso zboleli za srčno-žilno boleznijo, vendar so bolj ogroženi, lahko koristi, če začnejo jemati aspirin za preprečevanje prvega srčnega infarkta ali možganske kapi,” je dejal John Wong, član USPTSF. “Pomembno je, da se skupaj z zdravstvenim delavcem odločijo, ali je začetek jemanja aspirina zanje primeren, saj je vsakodnevno jemanje aspirina povezano z možnimi resnimi škodljivimi učinki.”

Za osebe, mlajše od 60 let, USPTSF priporoča, da pred začetkom uporabe dnevnega aspirina upoštevajo različne dejavnike. Ti dejavniki lahko vključujejo bolnikovo individualno tveganje za krvavitve in družinsko anamnezo srčno-žilnih bolezni.

Za starejše od 60 let pa je priporočilo jasnejše. Če ni nobene predhodne diagnoze bolezni srca ali možganske kapi, je morebitna škoda aspirina večja od koristi.

“Na podlagi trenutnih dokazov delovna skupina odsvetuje, da bi osebe, starejše od 60 let, začele jemati aspirin za preprečevanje prvega srčnega infarkta ali možganske kapi,” je dejal podpredsednik delovne skupine Michael Barry. “Ker se s starostjo povečuje možnost notranjih krvavitev, morebitna škoda uporabe aspirina v tej starostni skupini izniči koristi.”

PREBERITE TUDI: Naravna sredstva za redčenje krvi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj