Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste uporabljati tuj računalnik bodisi pri prijateljih, v knjižnici, šoli ali na delovnem mestu, in le-ta ni imel programov, ki bi jih potrebovali? Ste se kdaj vprašali o varovanju vaše zasebnosti,ob uporabi tujega računalnika? Ali želeli, da bi imeli enostaven dostop do gesel, ki jih uporabljate? Prenosljive aplikacije so najnovejši pripomoček spletnih tehnologij, ki vam bodo v takih primerih pomagale iz zagate.

Kaj so prenosljive aplikacije?

Prenosljiva aplikacija (portable application) je program, ki ga namestite na svoj USB ključek, ,MP3 predvajalnik ali kateri koli drug prenosljiv medij s flash spominom, in ga tako lahko uporabljate na kateremkoli računalniku z operacijskim sistemom Windows. Vsi programi vključeni med prenosljive aplikacije so zasnovani na osnovi odprte kode, kar pomeni, da jih lahko uporabljate brezplačno. Programi so dostopni na spletni strani http://portableapps.com, kjer lahko izbirate med tremi paketi ter seveda posameznimi programi

aplikacije_portableapps_logo

Snamete lahko samo platformo prenosnih aplikacij, ki vam omogoča, da le-te preprosto uporabljate preko svojega USB ključa, aplikacije pa dodajate po svojih željah. Ostali dve različici (light in standard) poleg platforme vključujeta tudi določene programe in se razlikujeta predvsem po zahtevanem prostoru na ključu. Light različica zahteva disk z najmanj 256 MB spomina za normalno delovanje, Standard pa zahteva 512 MB spomina na ključu.

Kako delujejo in kakšne so prednosti?

Prenosljive aplikacije delujejo popolnoma enako kot programi, ki jih namestite na svojem računalniku, le da so nameščene na vašem USB ključu in od tam tudi delujejo. To pomeni, da na računalniku za sabo ne pustite sledi, saj se vse informacije shranjujejo na ključ in ne na disk v računalniku, ki ga uporabljate.

Prenosljive aplikacije imajo mnogo prednosti, naj naštejemo samo nekatere:­

  • programi, ki jih potrebujete, so vam vedno na voljo,
  • programi so brezplačni,
  • velik izbor programov,
  • priljubljene spletne strani in gesla so shranjena znotraj brskalnika, na vašem USB ključu,
  • ni strahu pred zlorabo gesel,
  • vsa gesla, ki jih potrebujete imate pri roki,
  • podatki ne ostanejo na računalniku, ko odstranite ključek,
  • kadarkoli lahko dostopate do elektronske pošte, koledarja ipd.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj