… času nosečnosti – prehrana matere ima namreč velik vpliv na razvoj mentalnih sposobnosti otroka. Čedalje več raziskav namreč kaže na to, da prehrana že pred rojstvom in v zgodnjem otroštvu vpliva na dolgoročno zdravje, počutje, razvoj možganov in mentalne sposobnosti. Za to so še posebej pomembna določena hranila.

Raziskovalci so v 5 let trajajoči študiji, v kateri je sodelovalo na stotine evropskih družin, preučili vpliv zadostnih količin vitaminov skupine B, folne kisline, materinega in nadomestnega mleka, železa, joda, in omega-3 maščob na kognitivni, čustveni in vedenjski razvoj otrok od rojstva do 9. leta starosti. Ugotovili so, da jemanje folne kisline v prvem tromesečju nosečnosti lahko zmanjša verjetnost za nastanek določenih vedenjskih težav v zgodnjem otroštvu. Prav tako je izjemno koristno tudi uživanje ribjega olja – ne le zaradi samih omega-3 maščob, ki so 'opeka' za možganske celice, temveč tudi zaradi vsebnosti joda, ki ima pozitiven vpliv na sposobnost branja.

Ob koncu raziskave so znanstveniki povedali: "Možgani potrebujejo precej časa, da dozorijo, in pomanjkanje vseh hranil v zgodnji dobi ima lahko zelo daljnosežne posledice. Zato je prehrana pred zanositvijo in v nosečnosti izjemno pomembna in nosečnice naj se potrudijo in zdravo prehranjujejo, prav tako matere, ki dojijo. Skušajo naj tudi čim več dojiti, saj ima to velik pozitiven vpliv na inteligenco in kognitivne sposobnosti otrok celo življenje." Na otrokovo inteligenco pa vplivajo tudi drugi faktorji; med drugim izobrazba staršev, socialno-ekonomski status in starost staršev.

Foto: howstuffworks.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj