… po najnovejših dognanjih raziskovalcev povzročil fetus in ne placenta, kot so bili prepričani doslej. Razlog za to je, da rastoči fetus ne dobi dovolj kisika, pravijo izsledki raziskave, objavljeni v novembrski izdaji strokovne revije Anaesthesia. Raziskovalci so tudi mnenja, da bi bilo treba ime bolezni preimenovati v 'visok krvni tlak, ki ga povzroči nosečnost', da bi se nosečnice bolj zavedale resnosti in nevarnosti stanja, doslej imenovanega preeklampsija, ki je po njihovem mnenju zastarel in neprimeren.

"Poimenovanje 'visok krvni tlak, ki ga povzroči nosečnost' namesto preživete preeklampsije, bi povzročilo, da bi bile ženske po svetu bolj informirane in se bolj pozanimale o tem stanju," so prepričani. "Vzroki za preeklampsijo so že desetletja uganka strokovnjakom, zato smo želeli predstaviti nove teorije oz. možne vzroke zanjo." Raziskovalci so mnenja, da poteka nosečnost brez zapletov pri ženskah, ki lahko zagotovijo enakomerno in uravnoteženo dobavo kisika spreminjajočim se potrebam rastočega zarodka. Ko pa ima nosečnica zmanjšano možnost zagotoviti kisik, ima to lahko za posledico smrt matere in otroka.

Nova teorija tako spreminja pogled na preeklampsijo, ki naj bi bila posledica težav s placento oz. še nepoznane snovi, ki naj bi jo proizvajala placenta. Trdijo, da gre za več različnih stanj pri materi, v placenti ali zarodku, ki vodijo v nezadosten dotok kisika otroku. V odziv se materino telo trudi otroku dovajati več kisika, da bi slednji lahko nemoteno rastel, a to dvigne njen lastni krvni tlak. Povišan krvni tlak v nosečnosti prizadene preko 13 milijonov nosečnic letno in v zadnjih 50 letih ni opaziti zmanjšanja pogostosti.

Članek v reviji Anaesthesia pravi tudi, da če bi bolje razumeli to stanje in morebitno zdravljenje, bi bilo tudi manj smrti. Preekmampsija se lahko konča s smrtnim izidom za mati in otroka ali vodi v resne zaplete, med drugim v epileptične napade, odpoved ledvic in srca in krvavitve. Vsaka četrta ženska s povišanim krvnim tlakom v nosečnosti dobi preeklampsijo, ki je pogostejša pri ženskah, ki so noseče z dvojčki ali trojčki, so debele ali ki imajo diabetes.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj