Od njih je namreč odvisna naša zaposlitev, od katere je posledično seveda odvisna naša prihodnost. Tu nam tako ne preostane drugega, kot da se naučimo pravih odgovorov. To seveda ne pomeni, da na internetu poiščemo najbolj pogosta vprašanja na zaposlitvenih intervjujih, ter se na pamet naučimo predlaganih odgovorov. Nikakor! Naučiti se moramo pravilnega načina odgovarjanja!

Pa si poglejmo nekaj klasičnih primerov

1. Ali govorite kakšen tuj jezik oziroma koliko tujih jezikov govorite?

Pravilen odgovor: Najprej seveda naštejete vse tuje jezike, ki jih govorite. Pomembno je, da na primer poveste tudi do kolikšne meje slednje obvladate. Kar je še bolj pomembno pa je to, da delodajalcu daste vedeti, da se lahko, če je to potrebno dodatnega jezika naučite!

Napačen odgovor: Nikoli ne bodite prekratki in nikakor si ne zapirajte priložnosti! Odgovorov kot so "ne znam" si na zaposlitvenem intervjuju nikakor ne smete privoščiti!

2. Povejte mi nekaj o sebi …

Pravilen odgovor: Sedaj imate priložnost! Delodajalcu povejte vse o svojih prednostih, svojih znanjih, svoji delavnosti … prepričajte ga! Bodite jedrnati in prodorni! Zapomnite si samo, da ne smete biti predolgi.

Napačen odgovor: Na zaposlitvenem intervjuju delodajalca vaše osebno življenje ne zanima. Zatorej osebne zadeve raje pustite doma oziroma jih zadržite zase. Odgovor v smislu "kaj vas pa zanima?" tudi nikakor ne pride v poštev!

3. Kje se vidite čez deset let?

Pravilen odgovor: Bodite realni a vseeno ambiciozni. Postavite si visoke cilje, kakršne veste, da boste s trdim delom in marljivostjo lahko dosegli. Delodajalci bodo cenili vašo iskrenost.

Napačen odgovor: Ne pretiravajte! In še slabše, nikoli se ne podcenjujte! Pretirana samozavest, kot tudi pretirana samokritičnost vas lahko staneta zaposlitve.

4. V čem mislite da ste boljši od ostalih kandidatov?

Pravilen odgovor: Izpostavite stvari, v katerih ste zares dobri, poudarite, da ste se novih stvari vedno željni naučiti. Delodajalcu pokažite svojo zagnanost in prodornost na področjih, na katere se spoznate.

Napačen odgovor: Nikakor in nikoli se ne zlažite o tem, da kakšno zadevo obvladate, če je v resnici ne. Prav tako ne napihujte zadev, če o njih ne veste dovolj. Vsekakor pa se izogibajte odgovorom "ne znam" in ne "morem"!

Če potegnemo črto, lahko rečemo, da je ključ do uspeha na zaposlitvenih intervjujih premišljeno odgovarjanje in jedrnati odgovori. Več o tem, kako se na zaposlitveni intervju pripravimo, pa si lahko preberete v članku na Mojedelo.com.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj