Pogosto lahko opazimo ženske, ki hodijo okoli z 'masko' na obrazu. Napačen nanos pudra, tekstura, ki ne ustreza tipu kože in najhuje – napačna barva (ponavadi pretemna, preveč oranžna ali roza), so vzroki, da se ženske pogršajo namesto polepšajo. Zato smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj splošnih napotkov za pravilno izbiro (predvsem tekočega, ki je najbolj uporabljan) pudra.

1. Izberemo puder, ki je primeren našemu tipu kože

Tako za mastno kožo ne bo primeren hranljiv puder, ki po možnosti vsebuje še shimmer (zelo drobni svetleči se delci), saj je cilj mastne kože preprečiti masten lesk in ne posnemati videz disko krogle. Zato za mastno kožo izberemo puder z mat ali naravnim končnim učinkom, ki naj ne vsebuje maščob ali vsaj ne na začetnih mestih (da boste to ugotovile, morate preveriti "ingredient list"). Priporočljiva je tudi uporaba pudra v kamnu ali prahu, ki se ga nanese povrhu tekočega pudra, da se prepreči masten lesk kože. Če je vaša koža nagnjena k nečistočam, je priporočljivo paziti tudi nas to, da puder ne vsebuje komedogenih sestavin.

Za suho kožo pa, ravno nasprotno, ne bodo primerni matirajoči pudri, saj jo bodo le še dodatno izsušili in poudarili vsako gubo in lusko suhe kože na obrazu. V takem primeru so idealni vlažilni in hranljivi pudri, ki lahko vsebujejo tudi shimmer (seveda v zelo majhni količini), ki bo dal koži sijoč, zdrav videz.

Normalna koža načeloma prenese vsak puder, odvisno od učinka, ki ga želimo doseči.

2. Prekrivnost pudra mora ustrezati stanju naše kože

Če imamo zelo neenakomeren ten (kapilare, pigmentne lise, madeže, ki so ostanki nekdanjih nečistoč), nečistoče na koži ali brazgotinice kot ostanke le-teh, izberemo puder z najmanj srednjo do polno prekrivnostjo. Kolikšna bo prekrivnost pa je seveda odvisno tudi od količine in načina nanosa. Z gobico je tako nanos ponavadi tanjši kot če nanašamo s prsti. Če bomo puder zelo razmazali, bo prekrivnost prav tako manjša. Vse to je treba pri kupovanju in nanašanju pudra upoštevati. Za lepo kožo, ki ne potrebuje veliko prekrivanja, ampak le rahlo poenotenje tena, pa bo dovolj rahlo do srednje prekrivanje ali celo obarvana krema. Nikar ne skrivajmo lepe kože, če to ni potrebno!

3. Odtenek pudra mora popolnoma ustrezati barvi vaše kože – tako pri podtonu (roza, rumen ali nevtralen), kot pri svetlosti oz. temnosti pudra.

Pravilen odtenek pudra izberemo tako, da ga malo nanesemo na rob čeljusti, saj je tam ponavadi koža enaka barvi kože vratu in ostalega telesa. Če ni, lahko za vsak slučaj preverimo še na vratu. Puder razmažemo in počakamo nekaj minut, da se barva 'usede'. Pri testiranju različnih odtenkov izberemo tistega, ki je najbližji tenu naše kože, lahko pa kupimo tudi dva odtenka (ali več) in ju mešamo, da dobimo natanko pravo barvo za svoj ten kože. Pred nakupom vedno tudi na dnevni svetlobi preverimo, ali je odtenek pravi, saj je umetna svetloba zelo zavajajoča in lahko se zgodi, da naslednji dan na dnevni svetlobi ugotovite, da je barva popolnoma zgrešena.

Pravilna izbira pudra pomeni, da ni nikjer opaznih nobenih prehodov med napudrano in nenapudrano kožo, rezultat pa je lepa, sijoča polt enakomernega in zdravega videza.­ Pozorne bodite, da kupite rumenkast puder, če imate rumenkasto polt oz. puder z roza podtonom, če imate roza podton, sicer bo opazen kontrast med obrazom in vratom.

Nikoli ne kupite pretemnega pudra, misleč, da boste izgledale zagorele. Velika zmota! Izgledale boste smešno, saj bo izpadlo, da ne znate kupiti pravega pudra ali da vas je opeklo v obraz. Zagorel videz se doseže z bronzerjem, ki se ga nanese v velikim čopičem na čelo, lica, rahlo na brado in nos in ne pretemnim pudrom.

6 KOMENTARJI

  1. Sem ga že enkrat prebrala, odlični nasveti…jaz nisem vedela, da je treba gledati podton pri izbiri barve pudra…vem samo da mi odgovarja totalno svetel in pa tak ki se vpije v kožo, ker drugače sem flekasta.

  2. članek je dober, vendar bi pripomnila sledeče;
    pred dokončnim nakupm je morda smiselno zaprositi
    za vzorec ,ga testirati na obrazu .

    Mirjam

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj