Imate kdaj nezaščiten spolni odnos? Preverite, katere so najpogostejše spolne bolezni in kakšni so njihovi znaki. V nekaterih primerih boste potrebovali zdravljenje in morali boste obvestiti partnerja, saj je zdravljenje obvezno za oba.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

1. Klamidija

Ima jo manj kot desetina mladih do 24. leta starosti. Znaki so lahko zelo prikriti, ali pa jih sploh ni. Velikokrat se pokaže kot pekoč izcedek iz nožnice ali pekoče uriniranje.

2. HPV

Humani papiloma virus (HPV) povzroča genitalne bradavice. Največkrat se pojavijo na zunanjih ali notranjih delih spolovil. Raziskave so pokazale, da je na svetu več kot polovica spolno aktivnega prebivalstva okužena z virusom, pri nekaterih izbruhne, pri drugih mine spontano. Zdrav način življenja pripomore, da se telo hitro znebi virusa.

3. Genitalni herpes

Okužen naj bi bil vsak 5 spolno aktivni posameznik, vendar ponavadi ne kaže simptomov. Herpes lahko izbruhne enkrat v življenju, ali večkrat.

4. Sifilis

V Sloveniji vsako leto zaznajo nove primere bolezni, ki bi naj že zdavnaj izumrla. Poteka v večih fazah. Prva faza je rdeč izuščaj z robovi. Druga faza ima gripi podobne simptome. Nadaljuje se latentna faza, ki se morda nikoli ne spremeni v zadnjo (tretjo) fazo, če do te pride, bolnik trpi posledice nezdravljene okužbe. Pojavijo se lahko srčne težave, težave z ožiljem in živčevjem.

5. Gonoreja

Ena izmed najbolj prenosljivih spolnih bolezni. Simptomi so predvsem pri moških izrazito boleči – pojavi se pekoče uriniranje, vnetje sečnice, izcedek. V najhujšem primeru nezdravljena gonoreja lahko vodit tudi v smrt.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj