Že dolgo je znano, da kakovost naše osebne energije ustvarja kakovost našega življenja. Vse, kar prihaja v naše življenje, smo sami pritegnili vanj; s svojimi mislimi, občutki in predstavami. Ko je nakopičene miselne energije dovolj, se utelesi, saj je vsaka naša misel resnična stvar-sila. O pozitivnem mišljenju je ogromno povedanega in napisanega, zdaj pa to področje raziskujejo, odkrivajo in potrjujejo tudi znanstveniki.

Čustva in misli oblikujejo naše življenje

Čustva so najmočnejša sila našega življenja. Ljudje in dogodki okrog nas nimajo tolikšnega vpliva na nas in tolikšne moči nad nami, kot jo imajo naša lastna čustva. Čeprav se morda zdi, da se nam čustva preprosto ‘zgodijo’, jih v resnici ustvarjamo sami, četudi se tega večinoma ne zavedamo. V proces nastajanja oziroma ustvarjanja čustev je vključenih več dejavnikov, eden najpomembnejših pa so vsekakor naše misli. Vsak trenutek svojega življenja imamo možnost in svobodno voljo, da se odločimo, o čem bomo razmišljali.

Ali veste katero čustvo je najmočnejše? Ljubezen. To čustvo ima največjo moč, silo, frekvenco in energijo. Če bi lahko vsako misel ovili v ljubezen, če bi lahko ljubili vse in vsakogar, bi se naše življenje povsem spremenilo. Večjo ljubezen čutimo v sebi in jo oddajamo, večja moč nam je na voljo.

Misli in občutki morajo biti usklajeni

Če želimo razumeti čar pozitivnega razmišljanja, moramo najprej razumeti moč svojega uma. Znanstveniki dokazujejo, da se kar 75 odstotkov vseh primerov slabega počutja in bolezni začne v glavi ter da ljudje z zdravim in pozitivnim odnosom do življenja živijo dlje in bolj kakovostno. Pozitiven odnos do življenja le-temu doda več let kot izogibanje kajenju in redna telovadba.

Naj se tega zavedamo ali ne, večino časa premišljujemo. Kadar govorimo, poslušamo, beremo časopis, gledamo televizijo, vozimo avto, obujamo spomine ali se oblačimo, zraven premišljujemo. Tudi preden zaspimo, premišljujemo, kreiramo misli in s tem prihodnost. Zato naj bodo vaše misli preden zaspite lepe. In ob vsem skupaj so izredno pomembni tudi vaši občutki. Le-ti so vaše najučinkovitejše orodje, s katerim si lahko pomagate, ko ustvarjate svoje življenje.

Vaše misli so osnovni vzrok, vse drugo, kar vidite in izkusite, pa je posledica občutkov. Vaši občutki zelo hitro povedo, o čem premišljujete. Vedeti morate, da se nikakor ne morete počutiti slabo, obenem pa imeti dobre misli. Če se počutite slabo, je to zato, ker se v vas porajajo negativne misli. Misli in občutke morate uskladiti! Prisluhnite vašim občutkom, vprašajte se kako se počutite. Če se počutite dobro, potem veste, da so vaše misli dobre in če se počutite slabo, morate nujno spremeniti razmišljanje.

Kadar nekaj pomislite, obenem pritegnete k sebi še več podobnih misli. Ali ste kdaj začeli razmišljati o čem, kar vas je težilo in bolj ko ste o tem premišljevali, huje in bolj neprijetno se vam je zdelo vse skupaj? Ko se namreč v nas porodi neka misel, le-ta nemudoma sproži cel plaz podobnih misli. V nekaj minutah nas preplavi nešteto podobnih nesrečnih misli in zazdi se nam, da je tisto, kar nas teži, še veliko huje kot prej. Bolj ko o tem premišljujemo, bolj smo razburjeni.

Negativne misli imajo izredno močno vibracijo, oblikujejo negativne občutke in iz njih se težko izvijemo. Prijazne misli, misli, ki ustvarjajo pozitivna čustva in kreativne misli bodo naredile naše življenje dobro, enostavno, polno sinhronih naključij, kreativnih idej in rešitev. Nasprotno bo negativno naravnan um poln zamer, preprek, predsodkov in vseh mogočih izgovorov, ustvarjal prav tako realnost – depresivno, nepretočno, polno navideznih ovir in neprijetnih situacij.

Preoblikujte negativne misli v pozitivne

Prav zdaj naše življenje odseva misli, ki so nas spremljale v preteklosti. Okrog 95 odstotkov vseh misli in čustev, ki jih imamo danes, je enakih tistim, ki smo jih imeli včeraj in te bodo v 95 odstotkih enake tistim, ki jih bomo imeli jutri. Ker smo tako pač navajeni. Dobra novica je, da je navade mogoče spreminjati – tudi navade glede mišljenja in čustvovanja. Če smo se pripravljeni odpovedati obdobjem depresije, negativnosti, pritoževanju, so vse te kvalitete tukaj za nas v prav vsakem trenutku našega življenja.

Eden najpreprostejših načinov za preoblikovanje misli je negovanje in razvijanje hvaležnosti. Ko občutimo hvaležnost, naše srce ne zmore istočasno občutiti strahu, jeze, obupa, nesreče ali kakršnega koli drugega neželenega čustva.

Drug način je uporaba spodbud oziroma pozitivnih potrditev, s katerimi se postavimo po robu negativnim mislim in jih s tem nevtraliziramo. Gre za preproste trditve, ki si jih ves čas ponavljamo ter jih vcepimo v zavest kot navdih za zdajšnje in prihodnje ravnanje, razmišljanje in vedenje oziroma za način spreminjanja vedenja, da bi dosegli končni cilj – pozitivno razmišljanje.

Ali veste, da je edini razlog, zaradi katerega ljudje nimajo tistega, kar si želijo, ta, da več premišljujejo o tistem, česar nočejo, kot o tistem, kar si želijo? Namesto besed “nočem”, “ne želim”, “ne znam”, “ne vem”, … začnite uporabljati besede “hočem”, “želim”, “znam”, “vem”, … Eden od načinov, da bi obvladali svoj um, je ta, da umirite svoje misli. Ugotovite, kaj vas sprošča. Je to meditacija, rekreacija ali sprehod v naravi?

Nekaj nasvetov za pozitivno mišljenje:

 • V svojih notranjih dialogih uporabljajte pozitivne besede, kot so “zmorem”, “sposoben sem”, “možno je”,… in jih dopolnite z občutki sreče, moči in uspeha.
 • V pogovorih z drugimi uporabljajte besede, ki izražajo občutke moči, sreče in uspeha.
 • Pred posameznim dejanjem si jasno predstavljajte rezultat, ki ga želite doseči.
 • Vsak dan preberite vsaj nekaj navdihujoče literature.
 • Družite se z ljudmi, ki razmišljajo pozitivno.
 • Sedite in hodite vzravnano. To krepi samozavest.
 • Bodite telesno dejavni.
 • Negativnih misli nikoli ne ocenjujte takrat, ko se vam razpoloženje poslabša, ampak pozneje, ko boste umirjeni.
 • Pripravite si seznam najpogostejših negativnih misli in pozitivnih alternativ ter ga preberite vselej, ko se vam v glavi poraja negativna misel.
 • Poiščite razloge za pogost smeh.
 • Zaupajte vase.
 • Bodite hvaležni.
 • Naučite se koncentracije in meditacije.

Svoje življenje imate v svojih rokah. Ne glede na to, kje ste v tem trenutku, in ne glede na to, kaj se je zgodilo v vašem življenju, lahko začnete zavestno izbirati svoje misli in spremenite življenje. Brezupnih situacij ni in prav vsaka okoliščina v vašem življenju se lahko spremeni!

Knjigo svojega življenja lahko pišete tako, kot si želite. Če ste jo popisali s prtljago iz preteklosti, jo pobrišite, ker je ne potrebujete in ker vas ovira. Popišite jo z upi, željami, cilji in začnite živeti v skladu s tem!

“Ne pozabite: vaša sreča ni odvisna od tega, kdo ste ali kaj imate, temveč zgolj od tega, kaj razmišljate.” Dale Carnegie

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj