… med partnerjema, že dolgo ni več skrivnost, v zadnjem času pa odkirvajo še nove pozitivne učinke spolnosti na naše zdravje. Tako lahko po mnenju nekaterih raziskovalcev rek “jabolko na dan prežene zdravnika stran” kar pozabimo – za zdravje, mladosten videz in dolgo življenje naj bi bil orgazem ali dva na dan veliko bolj učinkovito sredstvo.

1. Mladosten videz: raziskava, opravljena med 3500 posamezniki v starostni skupini od 30 do 101 leto, je pokazala, da redni spolni odnosi povzročijo kar za 4 do 7 let bolj mladosten videz. Raziskovalci kraljeve bolnišnice v Edinburghu na Škotskem so pokazali slike skupini ljudi, ki so morali ugotoviti njihovo starost. Tisti, ki so bili označeni za najmlajše, so bili tisti, ki so tudi najbolj redno seksali. In kako spolnost vpliva na mladosten videz? Poleg tega, da dviguje samozavest, dviguje tudi rastni hormon, ki zavira staranje oz. deluje pomlajevalno.

2. Pospešuje hujšanje: v povprečju spolni odnos pokuri približno 5 kalorij na minuto (odvisno od telesne teže posameznika). Že intenzivno poljubljanje pospeši srčni utrip, kar pospeši porabo kalorij.

3. Prepreči virusne okužbe: v raziskavi, opravljeni na univerzi v Pensilvaniji, so raziskovalci ugotovili, da so imeli študentje, ki so imeli spolne odnose enkrat do dvakrat tedensko, višjo stopnjo imunoglobina A, ki je protitelo, ki izboljšuje imunski sistem.

4. Zmanjšuje stres: spolnost deluje pomirjajoče in sproščujoče. V raziskavi, opravljeni na univerzi Paisley na Škotskem, so morali udeleženci javno govoriti pred skupino ljudi, ki so se morali pretvarjati, da so zdolgočaseni in nezainteresirani. Po opravljenem govoru so jim izmerili krvni tlak in tisti, ki so imeli spolne odnose v roku zadnjih dveh tednov, so imeli najnižji krvni tlak.

5. Preprečuje kardiovaskularne bolezni: raziskava, objavljena v medicinskem časniku Journal of the American College of Cardiology, je pokazala, da je erektilna disfunkcija pogosto znak slabega kardiovaskularnega zdravja. Štiri leta so spremljali zdravstveno stanje 2300 moških in ugotovili, da so imeli moški z erektilno disfunkcijo za kar 58 % več možnosti za nastanek koronarne srčne bolezni.

Neka druga raziskava pa je pokazala, da so imeli moški, ki so doživeli orgazem vsaj trikrat tedensko, za 50 % manj srčnih infarktov kot tisti, ki so imeli manj orgazmov. Seks namreč spodbuja cirkulacijo krvi in dilatacijo arterij.

6. Podaljšuje življenje: iz še neznanih razlogov redna spolnost podaljšuje življenje. Raziskava, objavljena v časniku British Medical Journal je pokazala, da so imeli moški, ki so seksali manj kot enkrat mesečno, dvakrat več možnosti, da umrejo v roku desetih let kot tisti, ki so imeli spolne odnose enkrat tedensko.

Poleg tega so raziskovalci z univerze Duke ugotovili, da so ženske, ki so potrdile, da uživajo v svojem spolnem življenju, živele kar 7 do 8 let dlje od njihovih vrstnic, ki jim je bilo za spolnost vseeno.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj