Pozdravimo jutri je osrednji slogan 41. sejma ponudbe izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje ter trajnostni razvoj, Narava-zdravje. Organizatorji prireditve z njim pozdravljamo in zdravimo. Nagovarjamo in ukrepamo v smislu preventive in kurative. Širimo naravi prijazna sporočila in dvigamo posameznikovo zavest, da je že danes del jutrišnjega dne in da ga velja zdravo obravnavati. Vrata prireditve tudi letos odpiramo z alternativno vstopnino, tj. zbiranjem odsluženih mobilnikov in knjig, ki ste jih nemara doma že ‘prerasli’. Pokrovitelj akcije je predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, pokrovitelja celotne prireditve pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

sejem_narava_zdravje_3
 Sejem Narava-zdravje

Sejem vsako leto ponudi kaj novega, lani je vpeljal kar dva vsebinska sklopa – Eko dom in Gibanje – in še tehnično organizacijsko novost v obliki alternativne vstopnine. To je bila odslužena baterija. Z njo so obiskovalci sodelovali pri prvi organizirani akciji zbiranja in recikliranja odsluženih baterij pri nas ter tako prispevali k ohranjanju naravi prijaznega okolja. Na sejmu se je predstavilo rekordnih 240 razstavljavcev iz šestih držav, prireditev si je ogledalo okrog 22.000 obiskovalcev, kar je bilo največ doslej. Očitno je večina izmed njih na GR vstopila z odsluženo baterijo, saj se jih je ob koncu prireditve nabralo kar okrog 50.000.

Za prireditev je značilen množičen obisk učencev in dijakov iz vse Slovenije, saj tako kot vsako leto ponujata razstava in bogat obsejemski program zanimive in poučne vsebine. Veliko šol si izbere Naravo-zdravje za svoj naravoslovni dan, posebno zanimanje zanjo kažejo tudi seniorji, vedno več obiskovalcev pa je med mlajšimi od 35 let, sem sodijo tudi mlade družine – to je namreč profil ljudi, ki prepoznava vsebine sejma najbolj za svoje.

Zdrava prehrana

Na njem se predstavljajo ekološki kmetje in drugi pridelovalci zdrave hrane, predstavila se bodo slovenska naravna zdravilišča, naravni, regijski in krajinski parki itd. Posebej zanimive so tudi nacionalna razstava samoniklih gob, razstava zelišč in sadjarska razstava.

Tudi letos se predstavlja Diabetični bazar, ki ga pripravlja Zavod za izobraževanje o diabetesu. Del predstavitve je razstava o zgodovini diabetesa in inzulina. Obiskovalci se lahko brezplačno posvetujejo s strokovnjakom diabetologom, ki je prisoten ves čas prireditve. Na samem bazarju se predstavljajo tudi proizvajalci, ki oskrbujejo slovenski trg z izdelki, prilagojenimi prav diabetikom. Na razstavnem prostoru Društva za srce in ožilje bodo njihovi svetovalci obiskovalcem merili krvni sladkor, tlak in maščobo. Mladinska knjiga pa pripravlja pravo animacijsko dogajanje z naslovom Kuhinja za prave moške. Tako je namreč naslov knjige avtorja Boštjana Napotnika. 8. oktobra bodo od 16. ure dalje v živo kuhali že omenjeni avtor, Dario Cortese, Miha Krejan, Jožef Školč in še drugi znani Slovenci. Pravi kuharji bodo kuhali za dame, ki jih bodo sami povabili, da ‘pospravijo’ pripravljene kulinarične mojstrovine. Obiskovalci bodo tako spoznali prave moške recepte, svoj honorar, tj. deset otroških knjig Mladinske knjige, pa bodo kuharji prispevali k akciji Pozdravimo jutri. Zbrane knjige bo Mestna Zveza prijateljev mladine Ljubljana razdelila varnim hišam, mladinskim letoviščem in tistim, ki si knjige ne morejo kupiti sami.

Tako kot zadnja leta je tudi letošnja prireditev sestavljena iz več tematsko zaokroženih sklopov, kot smo delno že omenili, so to:

  • Prehrana
  • Eko dom
  • Okolje
  • Wellness in gibanje

Tem štirim se kot novost pridružuje še peti sklop:

  • Zdravje za jutri, ki v sodelovanju s podjetjem Dinocolor d.o.o. predstavlja več kot 30 tem s področja preventive in varovanja zdravja, kot jih ponujata klasična in alternativna medicina.

Naravi prijazen dom

V sklopu Ekodom je lani prvič prek 40 razstavljavcev prikazalo možnosti, ki jih ne ponuja le gradnja z naravnimi materiali, predvsem z lesom, ampak tudi možnosti opremljanja doma in poslovnega prostora z naravnimi izdelki. Projekt ima zelo zanimivo zasnovo, zato so k njegovi izvedbi pristopili proizvajalci lesene gradnje v Sloveniji, opaznejši ponudniki naravne izolacije in ponudniki naravnega slovenskega kamna. Letos bo sestavni del razstave park v velikosti 1600 m2 in v njem prikazan model, kako inovativno zgraditi svoj dom z uporabo okolju in človeku prijaznih naravnih materialov. Na podlagi zanimivih in poučnih eksponatov bodo prikazane različne možnosti postavitve lesene konstrukcije hiše, sledil bo prikaz, kako lahko hišo izoliramo z naravno izolacijo (konopljo, lesnimi vlakni, bombažem, volno ipd.), mu dodamo naravne omete, pokrijemo z naravno strešno kritino, položimo naravni kamen, pobarvamo z barvami, izdelanimi iz naravnih sestavin. Nato bodo predstavljeni še naravni izdelki za opremo tako notranjosti doma kot tudi trajnostni izdelki iz naravnega materiala za ureditev vrta (protihrupne ograje, vrtne enote, vrtno pohištvo ipd.). Povezovalni element predstavitve bo les, saj je Slovenija po deležu gozda med prvimi tremi v Evropi, zato je njena prihodnost v tehnologijah lesa in njeni učinkoviti uporabi.

sejem_narava_zdravje_1
Sejem Narava-zdravje – Ekodom

Miniolimpijada ob Tednu otroka

Poleg opreme in pripomočkov za boljše počutje ter proizvodov, kjer je poudarjena ergonomija, se poleg gibanja predstavlja tudi ponudba wellnessa. Člani Združenja slovenskih naravnih zdravilišč bodo obiskovalcem predstavili svojo (wellness in zdravstveno) ponudbo, vzporedno pa bo potekala tudi dvodnevna mednarodna poslovna borza slovenskih naravnih zdravilišč – Spa-ce.

Skupaj s Športno zvezo Ljubljana se na sejmu predstavljajo različne športne aktivnosti, namenjene predvsem mlajšim obiskovalcem. Z opremo celotne telovadnice, kjer bodo potekale omenjene aktivnosti, se predstavlja Elan Inventa. Že drugo leto zapovrstjo se v tednu otroka na GR odvija Mini olimpijada, pri kateri sodeluje tudi Olimpijski komite Slovenije. Obiskovalci imajo priložnost spoznati tudi čim več športnih panog, s katerimi se ukvarjajo športniki invalidi, v tem sklopu sodeluje tudi Zveza za šport invalidov Slovenije – paraolimpijski komite.

Vas lepo pozdravlja že danes – za jutri!

Odpiralni čas: od četrtka, 7. 10., do sobote, 9. 10., 9.30–19.30, nedelja, 10. 10., 9.30–17.00
Cena vstopnic: 4 EUR (za tiste, ki s seboj ne prinesejo odsluženega mobilnika ali knjige).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj