Peti korak: senčenje in obrobljanje oči

Variant za senčenje in poudarjanje oči je skorajda nešteto. Če se boste poleg obrobljanja odločile tudi za senčenje, se načeloma nanese svetlejšo senco na celo veko za podlago, nato se temni proti zunanjemu delu (s tem se oko optično podaljša in ustvari »mandljasto« obliko), v gubi veke in okoli oči. Bistveno pravilo pa je, da svetlo in svetleče poudarja, temno in mat prikriva, zato se izogibajte zelo svetlih in svetlečih senčil, če so vaše veke povešene in zgubane. Pri nanašanju senc vedno pazite, da dobro zabrišete prehode, da ne bodo vaše veke kot mavrica.
Ali boste nanesle najprej senčila ali obrobo, je povsem vaša odločitev, vendar če nanesete najprej obrobo, bo le-ta manj intenzivna, ker jo bodo senčila prekrila in zabrisala. Če nanesete obrobo nazadnje, bo najbolj opazna.
Več o ličenju oči pa bomo obdelale v posebnem članku, saj različna velikost in lega oči ter vek zahteva tudi različne načine ličenja, ki so preveč obširni, da bi jih zajeli v tem delu.

nanos senčila

Šesti korak: maskara

Maskaro vedno nanesite nazadnje, ko ste že nanesle obrobo in senčila. Svetlolaske, rjavolaske in rdečelaske posezite po rjavih ali sivih odtenkih (za posebne in večerne priložnosti lahko uporabite tudi črno, vendar ne pretiravajte z nanosi), na temnolaskah pa bo izgledala naravno tudi črna maskara. V kolikor imate bolj neizrazite oči in trepalnice, jih je priporočljivo poudariti z nanosom obrobe v obliki svinčnika, tekočega linerja ali pa s čopičem in senčilom. Nanos nad zgornje trepalnice daje tudi vtis gostejših trepalnic. Če so vaše trepalnice ravne, si pomagajte s kleščami za vihanje trepalnic, pri čemer vedno naredite tri vihanja: enega ob korenu trepalnic, drugega na sredini in tretjega na konicah, da dobite lep, zaokrožen lok in ne ostrega kota. Da bo vihanje hitreje prijelo, lahko pred tem klešče rahlo segrejete s fenom, vendar pazite, da ne bodo prevroče, saj se lahko opečete. Bodite pozorne, da pri nanašanju maskare vedno začnete pri korenu trepalnic za enakomeren in lepo poudarjen videz in ne šele nekje proti sredini, saj tak nanos trepalnic ne poudari toliko, kot bi jih lahko, poleg tega pa je videti malomarno.

nanos maskare

Sedmi korak: bronzer

Bronzer bo vašemu obrazu podaril zdrav, rahlo zagorel videz. Če ste v dvomih, raje kupite svetlejšega kot temnejšega, saj je tako manj možnosti za napake in umazan, lisast in neenakomeren videz. S čopičem srednje velikosti ga nanesite na zgornji del čela in na sence, ličnice ter okoli obraza – pazite, da ga nikoli ne nanesete pod oči, med obrvi in nad ustnice, saj mora osrednji del obraza ostati svetlejši. Če ste s čopičem zajele preveč bronzerja, ga pred nanosom na obraz rahlo otresite ob roko.
Bronzer je tudi učinkovito sredstvo za prikrivanje manjših napak; npr. če imate bolj širok obraz, ga nanesete na strani obraza, enako velja za širok nos. Če imate daljšo brado, jo z nanosom bronzerja na spodnji del optično skrajšate. Seveda pa ne pretiravajte, da ne bo prevelikih barvnih razlik in bo učinek ravno nasproten od želenega.

Osmi korak: rdečilo za lica

Lahko je v katerem koli odtenku, da se le ujema z vašimi barvami (koža, lasje, oblačila) in najpomembneje: s šminko oz. glosom. Celoten make up vam bo namreč pokvarilo, če ne boste upoštevale pravila, da se hladnih in toplih barv med sabo ne meša oz. ne kombinira (npr. oranžno rdečilo za lica in glos z lila pridihom). Bodite pozorne, da vedno uporabljate ličila v isti ali nevtralni barvni družini.
Če bi rade dosegle naravno ljubko zardel videz, nanesite rdečilo na del ličnic, ki so najbolj izbočene (»apples of the cheeks«), za klasičen nanos pa na samo lično kost in malenkost pod njo in proti ušesom. Če ste zajele preveč rdečila ali je precej pigmentirano, pred nanosom otresite čopič ob roko.

nanos rdečila

Deveti korak: ustnice

Ustnice najprej obrobite s črtalom, ki barvno ustreza vaši šminki ali glosu – nikar ne izberite več kot odtenek temnejšega. Korak obrobljanja lahko tudi izpustite, če imate že naravno lepo definirano linijo ustnic, saj v tem primeru ni nujno potreben. Nikoli pa si jih ne poskušajte povečati z obrobljanjem izven svoje naravne linije; kar morda izpade lepo na računalniško obdelanih fotografijah, v živo in na blizu pa izgleda smešno – kot da ste zgrešile linijo ustnic.
Nato nanesite šminko ali glos in ne pozabite tudi na kotičke ustnic, ki ste jih pred tem pobarvale s svinčnikom za obrobo. Če imate bolj majhne ustnice ali pri močnejših oz. temnejših barvah šmink, raje sezite po čopiču za ustnice, saj bo tako nanos natančnejši.

glos, šminka, ustnice

Zlato pravilo: kvalitetni čopiči

Da bo nanašanje ličil kar se da enostavno, izgled vašega make upa pa profesionalen in natančen, so ključnega pomena kvalitetni čopiči za nanašanje. Vsekakor se vam splača investirati v vrhunske čopiče, saj jih boste ob pravilni negi lahko imele za vedno. Vrste čopičev in način uporabe pa si bomo pogledale v enem izmed prihodnjih člankov.

čopiči za ličenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj