Porod je seveda že za vami in gotovo mislite, da ste se vseh negotovosti že rešile. Drage moje, pravo šele prihaja.

slika1

Sama sem mislila, da bom že prvo uro dojila po filmsko. Dete bom približala dojki in dojenje bo steklo samo. Temu ni bilo tako.

Bodite pogumne in kar povprašajte po napotkih sestre, po možnosti svetovalke za dojenje pri La Leche League International, kjer vam bodo z veseljem na voljo. In ne odlašajte, saj boste doma najpogosteje dobile napotke le-teh po telefonu ali od patronažne sestre, ki bo obiskovala vas in vašega malčka. Pravilno dojenje bo že na samem začetku preprečilo poškodbe bradavic in kolobarja. Teh pa si gotovo ne želite.

Ko po treh dneh končno pride mleko, bodite vesele, saj bo hrana za vašega malčka vedno pri roki, ko boste hiteli po parkih, trgovinah in drugih prijetnih obveznostih. Oprsje zaradi polnih žlez ne bo bližje tlom, če boste za to poskrbele. Zato naj dojenje postane vaše novo opravilo v življenju, ki vam naj ne predstavlja ovire ampak prednost.

Prve noči izberite široke majice, ki jih lahko predelate v uporabne spalne srajce (preprosto prerežite po sredini do višine prsi) in zamenjajte pretesne modrce za mrežaste hlačke, ki imajo funkcijo držanja blazinic, da se izognete iztekanju mleka po postelji. Seveda naj bodo prilagojeni oprsni ščiti prijetni na oko, v prvi vrsti pa udobni, če ne želite izkusiti zastoj mleka na lastni koži. Imajo naj čim manj izstopajočih šivov, ne pozabite na bombaž, nastavljive naramnice, nekovinske kosti (če so le-te potrebne), tesne športne različice pa naj v tem obdobju počakajo. Predvsem pri nakupu, ki je največkrat še pred porodom, računajte na povečanje košaric. Ob celodnevnem dojenju, ki se nadaljuje v noč, se kaj lahko dogodi, da pozabite, katera dojka je na vrsti – čeprav sta možnosti le dve. Zato polagajte novorojenčka na lice/stran na kateri boste nato tudi dojili (npr. levo lice dojenčka-leva dojka) in obratno ali si zataknite zaščitno sponko za sam modrc.

slika_2a slika2b

V šolah za bodoče starše dobronamerno reklamirajo dojenje povsod, vendar naša majhna deželica na to še ni pripravljena. Če vas ujame lačen jok nekje sredi kosila v restavraciji, izberite mizo v intimnem delu, kjer boste lahko zadostili otroku in nato nadaljevali prijeten obed ali pa se umaknite v najbližjo dojilnico. Širok pašmino šal vas lahko reši vsake zagate, saj z njim pokrijete sebe in otroka. V zadnjem času so se tudi gostinci in trgovci vsaj malo približali mamicam in jim tako na različnih mestih omogočajo mirno previjanje in hranjenje sredi mestnega vrveža.

slika3

Moja nočna mora izgleda nekako takole. Grem po mestu in opazim začudene poglede mimoidočih, ki se ustavljajo nekje v višini prsi. Ko takole potiskam pred seboj voziček se le ustavim za hip in pogledam navzdol, kjer pa pretreseno opazim mokre madeže. Seveda se to ni zgodilo, saj je na tržišču kar nekaj kvalitetnih blazinic, ki me še kako ščitijo. Poiščite najprimernejše za vas. Na obisk si ne oblecite zapete obleke, saj boste na koncu dojile v spodnjem perilu. Naj vas spomnim na preklopne zaključke v predelu prsi (kot npr. wrap dress), ki bo z odkritjem prsi ščitil vaš hrbet. Mogoče ste s takšno obleko odlašale, sedaj pa je končno priložnost za nakup.

slika_wrap

Po nekaj mesecih ugotavljam, da je filmsko dojenje preprosto, z vztrajnostjo še kako mogoče, in me ne ovira ob vseh svojih obdojilnih dejavnostih. Če pa ste se odločile, da ne postanete dojilja in boste pripravljale umetno hrano, gotovo ne boste nič manj dobra mama.

LLLI http://www.dojenje.net/

15 KOMENTARJI

 1. Super fotke, Petka, čudoviti sta! Kar se dojenja tiče, potrjujem napisano. Sama sem na netu pri La Leche League našla najbolj tehtne in koristne informacije. Številko modrca za dojenje boste pred dojenjem težko ocenile, raje počakajte. Meni so pretesni modrčki ostali za spomin. Svarilo pred kostmi v modrcu je tudi na mestu, sama sem si med spanjem pridelala mastitis. Pa še svarilo pred mnenji naših mater, ki so se dojenju morale hitro odpovedati zaradi krajših porodniških dopustov: ne, ni čudno, če celo leto dojite.

 2. Petra, odlično napisano. Fotke so pa sploh idilične, sploh blažena malčica.
  Jaz pa bodočim mamicam polagam na srce. Ne poslušajte ” pametnih” nasvetov babic, sosed, prijateljic…. Glede dojenja se ozirajte nase in svoj instinkt in kmalu bosta z malčkom vzpostavila pravo vez in idealen ritem. Ga ni lepšega, kot pa je dojenje.

 3. Petra – čeprav nimam ne izkušenj, ne kakih načrtov v mislih, je tvoje članke vedno znova tako lepo prebrati. Si mama, ki uživa v vsem, kar ji dete prinese … In ja – vse pohvale za to, da zmoreš o tem še kaj napisat!

 4. Petka, pohvale za še en odličen članek. Čeprav tudi tukaj še ni na bližnjem vidiku, se že prav veselim obdobja, ko si bom natisnila tale tvoj krasen, praktičen in srčen vodič! 🙂 (Kot si ti.)

 5. Hvala, da napišete še svoje izkušnje!
  Tudi sama imam doma premajhne modrce za dojenje, ki sem jih kupila pred porodom 🙁
  Vodič 😉

 6. ker sem botrovala Petrinim odisejadam po slovenskih mestih, na katerih nadvse uspešno združuje tako hranjenje malčice kot tudi obisk trgovin, kavarnic in kulturnih prireditev ;), lahko rečem le: berite in se učite. Petra, hvala za konkretne, preizkušene in delujoče nasvete iz prve roke :-).

 7. petra, samo podpišem se lahko pod vse napisano. ponovno hvala za krasen članek v katerem tako lepo opišeš kako je biti mama in ob tem uživati. kot že večkrat povedano, si res vzor!

 8. Dojenje je res najboljša stvar. Pa mamicam polagam na srce, ne obremenjujte se preveč zaradi drugih. Dojite kjerkoli in kadarkoli, se bodo že navadili.

 9. Dojenje je res najboljša stvar. Pa mamicam polagam na srce, ne obremenjujte se preveč zaradi drugih. Dojite kjerkoli in kadarkoli, se bodo že navadili.

 10. jest sm pa kliknu, k sm mislu, da bojo kje kšne konkretne joške za videt, pa niste nč nalimale. sej veste, moški mamo tud radi dojenje. sej nikjer ne piše na keri strani morš bit, pa da je oseba mama! sicer pa pohvale avtorci petri, ker je fejst pupa, k ne pozab nase, pa ma po porodu še zmeri orng geštel in stil. takih mamic dans manjka!

 11. Fajn članek. Dojenje pa po lastnih izkušnjah tudi nekaj prelepega, zanimivo postane predvsem takrat, ko dete malo zraste: sprva se med dojenjem začne nasmihat, potem pa kar klepetat. Ponoči je pa itak super, ker ni treba vstajat, pogrevat vode, mešat mleka,…:(

 12. Petra, pa še eno vprašanje. Tole z mrežo sicer fajn zadeva; si verjetno mislila predvsem za ponoči, kajne? Glede na to, da si mamica, ki precej skrbi zase predvidevam, da si tudi poznavalka, kje se da kupit kakšen normalen moderček za dojenje. Jaz sem našla le velika šotorska krila.

 13. Tudi sama sem dojilja in se kar strinjam z napisanim. Vedno je potrebno poslušat sebe in mama najbolj ve, kaj njenemu otročku paše in kaj ne, saj ga tudi najbolj pozna. Nasveti prijateljic in tašč so sicer dobrodošli, a jaz osebno jih preslišim.
  Kar se modrčkov tiče, jasno brez kosti. Pa nikar zapustiti svoje telo, ko ženska postane mamica. Najlepše je pogledat sexi mamico z vozičkom in fleten ati zraven:)))

 14. Seveda je mreža le za ponoči. Sama imam črnega H&M, ki se dobro obnese. Poglej pri Lisci, sama pa uporabljam kar one size elastične modrce (Benetton, Microfila-brezšivno perilo).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj