Najbrž je ni ženske med nami, ki ne bi vsaj občasno sanjala o omari tipa ‘walk-in closet’. Če imate zares ogromno stanovanje, potem si jo morda lahko celo privoščite in tako eno izmed sob preuredite tako, da bo pravzaprav cela namenjena vašim obl­ačilom, čevljem in dodatkom.

omara_carrie_bradshaw

Ker pa nas večina najbrž ostaja pri tradicionalnih omarah, ki seveda po pravilu niso nikoli dovolj velike za nas, je tu nekaj idej za pospravljanje in ureditev vaše omare.
Večina nas pozna tisti zoprni občutek, ki nastopi vsaj 2x letno ob menjavi letnega časa. Spomladi se sprašujemo, kam naj damo vse volnene puloverje, šale in jopice, da bomo naredile prostor za lahne majčke in oblekice. Pa veliki usnjeni škornji, ki zavzamejo tako veliko prostora, me pa ga moramo vsaj nekaj nameniti poletnim sandalom …

Pospravljanje omare

Tu potuhe ni, omaro je potrebno vsaj ob že prej omenjenih dveh menjavah sezon (torej spomladi in jeseni) temeljito pospraviti. Pri tem je ženski pogosto v veliko pomoč sorodno žensko oko, kot je na primer sestra, prijateljica, mama. To so ženske, ki dobro poznajo nas in naš stil, so pa tudi bolj objektivne od nas, zato nam bodo s kritičnim očesom znale hitro povedati, katere kose naj obdržimo in pri katerih si bomo naredile večjo uslugo, če se jih enostavno znebimo. Svetujemo, da vsa svoja oblačila date ven iz omare, da bo preglednost večja (kako rada se v temačen kot v ozadje omare skrije kakšna dolgo pogrešana ruta ali pas!), nato pa na postelji ali tleh naredite 3 kupe in oblačila razvrstite po spodnjih kriterijih:

 • Prvi je kup “Obdržim!”: tukaj so oblačila, ki jih nosite, so vam ljuba, prav, se v njih dobro počutite in so v dobrem stanju. Oblačila, ki jih pol leta ne boste nosile zaradi menjave letnega časa, operite oz. dajte očistiti v kemično čistilnico ter jih nato zložite v omaro čista in zlikana. Tako bo zadrega čez 6 mesecev mnogo manjša, oblačila boste le na hitro polikale in jih lahko takoj nosile.
 • Drugi kup je “Stran!”: bodite zares stroge do sebe. Če oblačila niste nosile več kot eno leto iz kateregakoli razloga (razen, če ste bile vmes noseče), je potrebno temeljito premisliti ter se ga verjetno znebiti. Moda se menja, zato veliko oblačil iz preteklih sezon, pa čeprav so nam bila še tako ljuba, čez nekaj let ob ponovni »oživitvi« potrebuje vsaj manjši šiviljski ali krojaški poseg. Če nameravate oblačilo v namen nošnje dati popraviti ali ga boste preuredile kar same, potem gre na tretji kup (glej spodaj). Če pa se v njem počutite debelo, vam je preširoko ali preozko, enostavno ne stoji, kot je treba, ali pa ga imate v omari le še iz sentimentalnih razlogov, potem ga dajte stran. Vaša omara je najbrž že tako prepolna; res ni prostora še za čustvene kose.
 • Tretji pa je kup “Popravi!”: kritično preglejte kose, ki bi jih še nosile, pa imajo morda strgan kakšen šiv, jim je odpadel gumb ali jim manjka kaj tretjega. Zadrge se da zamenjati, rob spustiti ali skrajšati, gumbe ponovno prišiti, …, če to pomeni, da boste potem oblačilo ponovno in z veseljem nosile. Zadeve pa se le lotite v realnem času, da ne bo prej leto že naokoli in se boste ponovno znašle pred enako dilemo.

walk_in_closet_omara

Kaj storiti z oblačili in čevlji, ki jih ne bomo več nosile?

Ko ste vsa svoja oblačila temeljito pregledale in se odločile, katerih ne boste več nosile, je čas za naslednjo odločitev. Kaj storiti z vsemi temi rečmi, med katerimi je nemara marsikatera še čisto lepa, uporabna in bi morda komu prišla prav? Prva stvar je, da jih ponudite osebi, ki se je dovolj žrtvovala, da vam je pomagala pri pospravljanju omare. Če take osebe ni, povprašajte sestro, prijateljico, mamo, znanko, če bi morda imela kaj od tega, kar ve ne boste več nosile.

Zabaven način, s katerim ubijete več muh na en mah, je organiziranje srečanja z več prijateljicami, kamor vse prinesejo stara oblačila. Sledi ponujanje in pomerjanje, oblačila pa si tako lahko izmenjamo med seboj ali si jih prodamo pi simbolični »second hand« ceni. Zabava je zagotovljena.

Nenazadnje lahko oblačila darujemo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. V ta namen se pozanimajte v svojem mestu, kje stojijo zabojniki, kamor je mogoče odnesti stara oblačila. Ali pa se obrnite na kakšno dobrodelno organizacijo, ki deli rabljena oblačila družinam v stiski, brezdomcem in podobno. Vsekakor prej poskusite vse, preden oblačila odvržete v koš za smeti! Tako boste ravnale ne le varčno, ampak tudi ekološko. Marsikatera stara majica pa je uporabna tudi kot cunja za brisanje tal ali prahu, krpa za brisanje pleskarskih čopičev, poliranje avta …

Vdihnite svoji omari novo življenje!

Poglejmo si še, kako optimalno organiziramo svojo omaro. Vse poznamo jutranjo zagato, ko stojimo pred omaro, ki je polna oblačil, me pa enostavno ne moremo spraviti skupaj ene všečne kombinacije. (Situacija se običajno zgodi na jutro, ko je naglica največja.)

 1. Oblačila zložite v omaro glede na letni čas. Poleti dajte volnene stvari na ozadje polic, v ospredju naj bodo tanjše majice, jopice, bluze ipd. Zimska krila in hlače lahko poleti prestavite v del omare, ki je težje dostopen ali morda celo v drugi sobi, saj jih ne boste potrebovale. Police globokih omar do maksimuma izkoristite tako, da so na sprednjem delu police trenutno uporabljane stvari, zadaj pa tiste, ki jih ne potrebujete. Za veliko stisko s prostorom se prodajajo celo vreče, iz katerih se po napolnitvi z oblekami iztisne zrak in tako zavzamejo zares malo prostora.
 2. Zlaganje in obešalniki. Nekatere stvari sodijo na obešalnik, za druge je pregledneje, če jih imamo zložene po kupčkih. Na obešalnik obvezno obesite: plašče, jakne, suknjiče, krila, obleke, hlače iz občutljivih tkanin, ki se rade mečkajo, ter določene bluze, če vam to dopušča prostor. Kvalitetni obešalniki za zgornje dele so iz gladkega lesa, najkvalitetnejši pa so oblečeni v svileno ali žametno blago in ‘podloženi’. Slednji res ne puščajo niti najmanjših sledi tudi na najbolj občutljivih oblačilih. Obešalniki za krila imajo sponke, za katere krilo obesimo; če jih obešamo za v krilo všite zanke, se blago pogosto raztegne, oblika krila pa deformira. Za obešalnike s sponkami povprašajte kar v trgovini ob naslednjem nakupu krila. Nekatere trgovine so zelo radodarne z obešalniki, spet druge se nikakor nočejo ločiti od njih. Za kavbojke se zdi, da je najpregledneje, če jih zložimo kar na polico, tako da pregib gleda k nam. v primeru, da imamo kavbojk veliko, kup lahko uredimo po barvah (od najtemnejših do najsvetlejših) ali glede na kakšen drug kriterij.

  obesalnik

 3. Oblačila sortirajte po teksturah in barvah. Tako bodo npr. tanke majice in topi na drugem kupu kot volnene jopice. Že ta prvi ukrep vam bo zmanjšal čas pri iskanju želenega kosa. V odvisnosti od tega, katere barve prevladujejo v vaši garderobi, oblačila razdelite na več kupov. Tako imate lahko temne zgornje dele na drugem kupu kot izrazito svetle, spet na tretjem kupu pa zelo žive, npr. rdeče kose. Za še večjo preglednost in ujemanje lahko kup z npr. črnimi majicami, daste na polico pod črnimi volnenimi jopicami. Tako optimalno zložena oblačila vam bodo zjutraj prihranila marsikatero minuto. Pri stvareh, ki jih imamo na obešalnikih, tudi lahko stopnjujemo odtenke ali nianse, da imamo na enem koncu omare npr. krila iz džinsa in temna krila, potem pa postopoma prehajamo k svetlim in lažjim krilom/hlačam.
 4. Uredite si predal z nogavicami in perilom. Naj bo še tako zamudno, preglejte vse svoje nogavice, od kratkih športnih nogavic do vseh debelih žab. Vse, kar ima luknjo ali potegnjeno zanko, sodi ali v obdelavo s šivanko in nitjo ali pa v smeti. Ni namreč hujšega kot zjutraj po nekaj minutah iskanja črnih žab na plano končno potegniti enih, za katere pa se izkaže, da imajo po vsej dolžini ene noge potegnjeno zanko. Izognite se slabi volji že prej.
  Tudi perilo kritično preglejte (morda vam je lahko v pomoč tudi članek o Nedrčkih). Zložite ga po namembnosti, na eno stran predala spodnje hlače in nedrčke za vsak dan, na drugo take za posebne priložnosti, spet drugam športne …
  Predale lahko odišavite s posebnimi vrečkami, ki vsebujejo sivko ali druga dišeča zelišča, lahko pa kupite vam dišeče eterično olje in ga nakapljate na star robček ali krpico ter vtaknete med perilo ali nogavice. Celoten predal ali omara se bosta navzela prijetnega vonja.

  disavne_vrecke

 5. Modni dodatki. Zadnji korak so sistematično urejeni modni dodatki. Le kdo ima zjutraj čas še za brskanje po zavozlanem kupu ogrlic, pa vendar so dobro izbrani modni dodatki krona vsakega outfita. Če le imate možnost, si na notranjo stran vrat omare pribijte nekaj manjših žebljev, na katere obesite svoje pasove, ogrlice, zapestnice in nemara celo šale. To naredite glede na skupen material, barvo ali kakšno drugo lastnost, da boste kose z lahkoto našle. Tako boste ob izbiranju kosov oblačil takoj zagledale še pas in ogrlico, ki bosta pristajala zraven, saj vam bodo zaradi barvne urejenosti kombinacije kar same padle v oči.

  obesalnik_za_ogrlice

Ne pozabite na čevlje in torbice

Kar se tiče čevljev, so le-ti najbolje shranjeni v originalnih škatlah. Preden čevlje ali škornje dokončno pospravite zaradi menjave letnega časa, jih dobro očistite, dajte popraviti morebitne manjše napake (oguljena peta, odlepljena guma …), ter jih namažite s kvalitetnim negovalnim sredstvom, da jih boste čez pol leta potegnile na plano in bodo kot novi. Če pa imate doma polarodino kamero (ali pa navadno in nekoliko več časa), fotografirajte vsak par posebej in fotografijo nalepite na stranico škatle za čevlje.

slike_cevljev

Tako boste želen par zares našle v nekaj sekundah brez brezglavega brskanja po toni škatel ali, še huje, nepreglednem kupu čevljev.

omara_za_cevlje

Enako velja za torbice – če jih nekaj časa ne boste nosile, jih očistite (tako notranjost kot zunanjost), namažite, nato pa vam bodo najbolj hvaležne, če boste vanje zatlačile veliko zmečkanega časopisnega papirja, da bodo obdržale obliko, ter jih shranile v posebnih vrečkah iz blaga.

Z nekaj truda ima lahko tako vsaka izmed nas sanjsko omaro. Seveda pa najbrž ni treba posebej poudarjati, da urejena, dobro pospravljena omara ni nekaj, kar bi se vzdrževalo samo od sebe. Če bomo sproti pospravljale stvari na mesto, ki jim je določeno, dvakrat letno pa malce temeljiteje pregledale vsebino svoje omare, bo jutranja slaba volja kmalu le še oddaljen spomin.

omara

8 KOMENTARJI

 1. Joj Malina, krasen članek! Totalno zame….
  Sama si omare pospravljam glede na letni čas, ampak to je pa tudi vse. Ko “imam dan” stran spravim stvari, ki jih nisem nosila vsaj dve sezoni, največ “problemov” pa imam s sortiranjem nakita, bižuterije… nikakor mi ne gre, niti ne vem kako se naj “spravim zraven”, zato hvala za članek! 😀

 2. Mene ravno ta vikend čaka pomikanje poletnih kril in hlač v ospredje omare, pa tudi pregledati bo treba vse kose. Se mi namreč zadnje čase dogaja, da se nosim ene in iste kose, da imam občutek, da nimam kaj obleči… Zgornji nasveti so zame torej kot naročeni 😀 Hvala, Malina!!

 3. Malina, točno tako…in tudi jaz sem jih dobila po zadnji. Vihar potrebujem v omare, da se malce izpraznijo. Sicer pa opisuješ svojo omaro in kategorično zložen nakit! 🙂
  Seveda, walk- in enkrat pride…

 4. Tale tema pa mi je prav na kožo pisana… Sama z veseljem vsaj dvakrat letno brskam po omari, čeprav imam potem težave, ko se je treba časa znebiti. Glede hranjenja pa imam največ težav z ogrlicami, ker se mi pomešajo- tole z obešalnikom je res dobra ideja. Verjetno ga je treba tudi spodaj fiksirati, sicer bi se obesil na eno stran, kajne?

 5. samsara, jaz imam ogrlice in zapestnice ter pasove obešene na žeblje – idealna pozicija za to so notranja vrata omare. ker imam drsna vrata, to ni šlo in imam tako display kar na steni za vrati spalnice :). dejansko pa je to najboljši način za organizacijo dodatkov, ki so tako pregledni in posledično tudi v uporabi.

 6. Koristen članek, super. Vendar je žal v meni sprožil novo željo v materialističnem pogledu (ki prej sploh ni obstajala). Ah ta walk-in closet, še precej let bo najbrž le WL

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj