Saj vsi poznamo tiste, ki vstanejo zgodaj zjutraj (za nas je to sredi noči), da ko se mi zbudimo, oddelajo že cel trening. Ugh, že samo misel na to nas strese. Le kaj je hujšega kot zjutraj vstati še (najmanj) uro prej in se že navsezgodaj mučiti?

Pa vendar je to ena najboljših odločitev, ki jih lahko sprejmemo v življenju in ki bo zagotovo imela velik (pozitiven!) vpliv tudi na vsa ostala področja našega življenja. Najmanj, kar se bo spremenilo v našem življenju, če bomo uvedli jutranjo telovadbo, bo naslednje.

1. Vaše življenje bo bolj urejeno

Ko boste zjutraj začeli vstajati vedno ob isti uri, boste ustvarili navado, te pa vodijo v večji red oz. bolj urejen način življenja. Tako boste vstali in se odpravili na vadbo, kar pomeni, da odpade marsikateri izgovor, pa tudi neplanirana ponočevanja, zaradi katerih ste potem ‘v razsulu’ še (vsaj) cel naslednji dan.

2. Postali boste bolj disciplinirani

Ko boste nekaj časa vztrajali pri svoji novi navadi, boste tudi na splošno postali bolj odločni, motivirani in disciplinirani, kar se bo poznalo tudi na drugih področjih življenja. Lažje se boste držali odločitev tudi glede bolj zdrave prehrane, manj obrokov, postenja ipd.

PREBERITE TUDI: 8 razlogov, zakaj so raztezne vaje pomembne in priporočljive

3. Zajtrk boste prestavili na kasneje (ali ga celo izpustili)

Nekaterim vadba spodbudi apetit, mnogim pa ga zmanjša. Če ste med slednjimi, boste nezdrav zajtrk avtomatsko prestavili na precej kasneje; če med prvimi, pa ga boste zaradi večje odločnosti. Tudi ko boste pojedli prvi obok, bo zagotovo bolj zdrav, saj ne boste želeli uničiti vloženega truda.

4. Bolj boste produktivni

Vadba požene kri po žilah in aktivira možgane – skratka nas popolnoma zbudi. Po dišeči razvajajoči prhi, ki bo sledila vadbi, bomo energični in motivirani začeli dan. Tako bomo v krajšem času in lažje naredili več in bolje. In posledica tega: prej bomo zaključili in imeli več časa zase in več od dneva.

PREBERITE TUDI: Tako lahko zdravo pričnete dan in za to porabite le 7 minut!

5. Bolje se boste počutili

Nobena skrivnost ni, da vadba pozitivno vpliva na počutje, raziskava je pokazala celo, da odpravi znake hude depresije. Naše telo preplavijo endorfini, dvigneta pa se tudi serotonin in dopamin, dva ključna nevrotransmitorja za dobro počutje. Tako bomo veliko boljše razpoloženi in optimistični.

6. Izboljšal se vam bo spanec

Vadba izboljšuje spanje – lažje in hitreje bomo zaspali in tudi sam spanec bo kakovostnejši. Če vadimo zvečer, ima sicer lahko kontra učinek, saj nas razbudi (izjema so počasne in umirjene vadbe in raztezne vaje) – jutranja vadba pa nam da energijo za čez dan, zvečer pa bomo prijetno utrujeni. Pri tem je pomembno, da uvedemo tudi rutino, da hodimo spat in vstajamo ob isti uri (idealno je, da ko se sami zbudimo, saj je vsako nasilno bujenje vrsta nasilja – ko je spanja dovolj, se telo zbudi samo).

PREBERITE TUDI: Prehrana brez ogljikovih hidratov dokazano izboljša presnovo in zmanjša zamaščenost jeter

To še ni konec

Teh 6 posledic jutranje vadbe pa bo pripeljalo še do nadaljnjih: tako boste na splošno uspešnejši na vseh področjih svojega življenja, saj boste bolj odločni in motivirani; posledično boste bolj zadovoljni s sabo, nenazadnje pa tudi s svojim videzom, kajti gibanje se (v kombinaciji z ustrezno prehrano, seveda) prej ko slej začne poznati tudi na telesu. Iz tega sledi večje veselje do urejanja in mode, kar povratno vodi do večjega zadovoljstva s svojim videzom – skratka, dominam pozitivnih učinkov ni konca, zato nikar več ne odlašajte!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj