… da lahko otroci podedujejo genetske poškodbe od očeta, ki kadi. Kanadski raziskovalci so s poskusom na miših pokazali, da kajenje lahko povzroči spremembe v zaporedju nukleotidov, te spremembe pa se lahko dedujejo.

Miši so v raziskavi izpostavili cigaretnemu dimu za 6 in 12 tednov. Število mutacij je bilo po 6 tednih 1,4-krat in po 12 tednih 1,7-krat višje kot pri miših, ki niso bile izpostavljene dimu. To da slutiti, da so poškodbe DNA povezane s trajanjem izpostavljenosti – dlje, kot kadimo, več mutacij se nakopiči in večja je verjetnost, da se pojavijo pri potomcih.

Znano je, da lahko matere, ki kadijo, s tem poškodujejo svoj zarodek, z novo študijo pa so pokazali, da lahko očetje poškodujejo svoje potomce že veliko prej, preden sploh spoznajo svojo bodočo partnerico. Čeprav nekateri moški pravijo, da bodo prenehali s kajenjem po rojstvu otroka, ta študija kaže, da bi bilo dobro nehati kaditi že dosti časa pred zanositvijo.

V nadaljnih raziskavah si bodo znanstveniki prizadevali razjasniti, kako hude so poškodbe po celem genomu. V načrtu imajo tudi študijo o tem, kako se spremenjena DNA manifestira v otrocih in vnukih moških miši, ki so bili izpostavljeni dimu, raziskali pa bodo tudi posledice pasivnega kajenja in možnost, da so zaradi kajenja prizadeta jajčeca pri ženskah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj