… hrambo kisika, metabolizem v mišicah, sintezo in razgradnjo lipidov, ogljikovih hidratov, DNA in RNA. A čeprav je tako pomembno, mora biti količina železa natančno kontrolirana, saj je v prevelikih količinah netopljivo in toksično.

Pomanjkanje železa je relativno pogosta motnja, ki prizadene več kot tretjino populacije. Do nedavnega ni bilo veliko zanimanja za povezavo med pomanjkanjem železa in naravnim potekom kroničnega popuščanja srca, nedavna raziskava Univerzitete v Wroclawu na Poljskem pa je pokazala, da se pomanjkanje železa pojavlja neodvisno od drugih simptomov sindroma kroničnega popuščanja srca in vodi k zmanjšani kakovosti življenja.

Kar nekaj drugih raziskav je že pokazalo, da dodajanje železa srčnim bolnikom, ki jim ga primajkuje, izboljša telesne sposobnosti in kakovost življenja, zato bi morali biti kardiologi pozorni na pomembnost železa pri tovrstnih kroničnih bolnikih. Potrebnih pa je še več raziskav, da bi ocenili, kako bi se izboljšanje pomanjkanja železa vplivalo na klinične koristi. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj