Raznovrstna in ekološko pridelana hrana nam lahko zagotovi veliko hranljivih snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Pomanjkanje vitaminov in mineralov pa slabi naše telo.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

Pomanjkanje vitamina E se kaže na različne načine, saj je tudi vloga Vitamina E raznolika. Pomanjkanje vitamina E povzroči poškodbe mišic in živcev, izguba zaznavanja in težave s koordinacijo, šibke mišice in težave z vidom. Povečana je nagnjenost k infekcijam. Pomanjkanje vitamina E je vidno tudi po tem, da so koža in lasje suhi.

Znaki pomanjkanja vitamina E

Težave z vidom

Slabši nočni vid ali izguba nočnega vida, težave z vožnjo, branjem, prepoznavo obrazov, zamegljen in nejasen vid, možna je tudi izguba vida.

Suha koža in lasje

Vitamin E je odličen za zdravje kože in pomanjkanje lahko povzroči suho kožo. Vitamin E poveča kroženje krvi tudi do lasišča, zato lasje nahrani od znotraj. Vitamin E ščiti lase pred poškodbami zaradi sonca ter pred sivenjem. Če vam tega vitamina primanjkuje, bodo lasje suhi in nesijoči.

Slabši spomin

Vitamin E dokazano pomaga pri preventive pred nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je demenca ali Alzheimerjeva bolezen. Raziskave so pokazale, da je slab spomin pogostejši pri tistih, ki imajo manj vitamina E v krvi.

Povečano tveganje za infekcije

Pomanjkanje tega antioksidativnega vitamina lahko poslabša delovanje vašega imunskega sistema, kar pomeni, da boste bolj dovzetni za infekcije in okužbe.

Kje najdemo vitamin E?

Vitamin E najdemo v:

  • oreščkih;
  • semenih;
  • ribah;
  • nekaterih rastlinskih oljih;
  • špinači; avokadu; brokoliju;
  • rdeči papriki.

To so živila, ki vsebujejo ta vitamin, ki pomaga preprečevati raka ter srčna obolenja ter je zaslužen za boljšie delovanje imunskega sistema.

Dandanes pa je hrana tako osiromašena, da običajno le s hrano pravih hranil (vitamov in mineralov) ne dobimo dovolj, zato si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina B povzroča anksioznost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj