Deli

Vitamin D je pomembno hranilo, ki je nujno potrebno za naše zdravje, in znanstveniki to tudi vedno znova potrjujejo. Prav zadnja, zelo obsežna japonska raziskava je potrdila, da vitamin D zmanjša tveganje za nastanek raka.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

Raziskava je temeljila kar na 33,736 sodelujočih, starih med 40 in 69 let. Na začetku raziskave so sodelujoči navedli detajlne podatke o njihovi družinski zdravstveni anamnezi, načinu prehranjevanja in splošnega življenjskega sloga. Vzeli so jim tudi vzorce krvi, kjer so jim izmerili raven vitamina D.

Nato so jih – glede na njihove ravni vitamin D v krvi – razdelili v 4 skupine in jih opazovali kar 16 let. V teh 16-ih letih so zabeležili 3,300 novih primerov raka. Raziskovalci so ugotovili:

– da so imeli udeleženci z višjo vsebnostjo vitamina D v krvi za od 20 do 25% manjše tveganje za vse vrste raka, (upoštevajoč tudi ostale dejavnike, ki vplivajo na tveganje za rakava obolenja; kot so starost; telesna teža; telesna aktivnost; kajenje; poraba alkohola in način prehranjevanja;

– da so imeli udeleženci z zadostno količino vitamina D za od 30 do 55% manjše tveganje za nastanek raka na jetrih;

– da zadostne ravni vitamina D zmanjšujejo tveganje za predmenopavzni rak dojke, ne pa tudi za raka prostate in pljuč.

Vendar pa niso uspeli določiti optimalne koncentracije vitamina D, ki je zmanjšala tveganje za nastanek raka. “Opazili smo, da je višja krožna koncentracija vitamina D povezana z manjšim tveganjem za razvoj raka pri velikem številu japonske populacije. Naše ugotovitve podpirajo hipotezo, da vitamin D lahko zaščiti pred tveganjem za nastanek raka”, je dejal Sanjeev Budhathoki, glavni avtor raziskave.

Vitamin D lahko dobite z izpostavljanjem sončni svetlobi, v hrani, bogati z vitaminom D in iz prehranskih dopolnil.

PREBERITE TUDI: Če imate premalo magnezija, je tudi vitamin D neučinkovit

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here