… povezane s povečano nevarnostjo za nastanek alergij. Raziskovalci z univerze Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University so preverili količino vitamina D v krvi več kot 3100 otrok in 3400 odraslih ter jih tudi izprašali, fizično pregledali in opravili razne laboratorijske teste. Eden izmed njih je bil test na alergije, ki pokaže preobčutljivost na 17 različnih alergenov.

Ko so dobljene podatke analizirali, so ugotovili, da pri odraslih nio bilo nobene povezave s pomanjkanjem vitamina D in pojavnostjo alergij, medtem ko je bila pri otrocih in mladostnikih zelo opazna. Ugotovili so alergije na snovi iz okolja (psi, ščurki, razne trave) in hrano (npr. arašidi). Otroci, ki so trpeli za pomanjkanjem vitamina D (manj kot 15 nanogramov vitamina D na milliliter krvi), so imeli za 2,4x več možnosti, da bi imeli alergijo na arašide kot otroci, ki so imeli zadostne količine vitamina D (več kot 30 nanogramov na ml krvi).

Raziskava pa naj bi zgolj pokazala povezavo in ne dokazuje, da pomanjkanje vitamina D povzroča alergije pri otrocih, je dejal eden izmed znanstvenikov in soavtor raziskave. A ne glede na to bi morali otroci zaužiti zadostne količine vitamina D, pri čemer najnovejša priporočila priporočajo 600 IU vitamina D na dan.
Raziskava je bila objavljena na strani Journal of Allergy and Clinical Immunology.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj