… zarodka, je pokazala raziskava. In kar je še huje, se škode ne da več popraviti z dodajanjem vitamina C po rojstvu otroka. Pomanjkanje vitamina C je prisotno pri večini ljudi, ki ne uživajo vitamina C v obliki prehranskih dopolnil, saj sta dandanes sadje in zelenjava zaradi sodobnega načina pridelave opustošena velikega deleža vitaminov in antioksidantov.

PREBERITE TUDI: Velike količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

Pri 10 do 20 odstotkov prebivalstva pa je pomanjkanje tako intenzivno in dolgotrajno, da imajo celo posledice na zdravju – seveda pa ne vedo, da mnoge zdravstvene težave izhajajo ravno iz pomanjkanja vitaminov in mineralov. Raziskave so pokazale tudi, da ima celo 30 do 40 odstotkov nosečnic pomanjkanje vitamina C.

Če nosečnica tekom nosečnosti ne zaužije dovolj vitamina C in omega-3 maščob, se otrokovi možgani ne razvijejo pravilno in ima posledice celo življenje.

“Celo majhno pomanjkanje vitamina C pri materi v času nosečnosti pohabi zarodkov hipokampus, izjemno pomemben center za spomin, kar preprečuje normalen razvoj možganov. Ljudje namreč ne proizvajajo sami vitamina C kot večina živali,” je povedal profesor Jens Lykkesfeldt. “Dolgo smo mislili, da materino telo lahko zaščiti otroka, saj se snovi, ki jih zarodek potrebuje, prenašajo tekom nosečnosti. A raziskave so pokazale, da ta prenos ni zadosten v primeru pomanjkanja vitamina C, zato je zelo pomembno, da se vse nosečnice opozori na ta problem, ki ima lahko resne posledice na otroke. Taki otroci imajo lahko celo do 30 odstotkov manj nevronov v hipokampusu kot zdravi otroci, katerih matere so skrbele za dovolj zaužitega vitamina C tekom nosečnosti, “ je še dodal Jens Lykkesfeldt.

Ko je škoda že nastala, je ni več mogoče popraviti

V tej raziskavi so se osredotočili na materin življenjski slog in koliko hranil je dobila tekom nosečnosti. Ugotovili so, da se poškodbe, ki jih zaradi pomanjkanja utrpijo otrokovi možgani, ne dajo več popraviti, četudi se otroku daje vitamin C po rojstvu. Znanstveniki zdaj zato raziskujejo, kako pomanjkanje vitamina C tekom cele nosečnosti deluje na zaviranje razvoja otrokovih možganov in upajo, da bodo uspeli osvestiti ljudi v zvezi s tem.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

Najbolj ogrožene skupine

Določene skupine so še posebej ogrožene in sicer ljudje, ki se zelo nezdravo prehranjujejo; veliko predelane, hitro pripravljene, cenene hrane; ljudje, ki kadijo; ljudje, ki so zelo pod stresom … Njihovi otroci so v še večji nevarnosti za še hujše poškodbe možganov. Ti otroci imajo kasneje težave, ki so dandanes tako pogoste in ki zajemajo predvsem težave z učenjem in pomnjenjem, slabšo kognitivno funkcijo celo življenje.

Zato raziskovalci priporočajo ženskam, da se čim bolj zdravo prehranjujejo, uživajo multivitamine in vitamin C vsak dan, ter seveda prav tako nujno potrebne in najpogosteje v pomanjkanju omega-3 maščob, ki imajo prav tako izjemen vpliv na razvoj otrokovih možganov od spočetja dalje.

Raziskava je bila objavljena v strokovnih revijah PLOS ONE in The American Journal of Clinical Nutrition

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj