… je pokazala, da so imeli otroci zaskrbljujoče nizke ravni omega-3 maščobnih kislin v krvi in s tem tudi v možganih. Poleg tega so odkrili tudi, da je to močno povezano z njihovimi sposobnostmi učenja, koncentracije in spomina.

Pomanjkanje omega-3 maščob je ena najpogostejših posledic sodobne prehrane, ki je skorajda popolnoma opustošena omega-3 maščob in prebogata z omega-6 maščobami, in katere posledice se vidijo v čedalje več zdravstvenih težavah kot so bolezni srca in ožilja, demenca, težave s kožo in lasmi, slabi spomin, koncentracija in pomnjenje in mnoge druge.

Omega-3 maščobe se nahajajo predvsem v mastnih ribah, pa tudi nekaterih vrstah alg in oreških in so esencialnega pomena tako za strukturo in delovanje možganov kot tudi zdrav in močan imunski sistem ter srce in ožilje. Starši otrok, ki so bili udeleženi  raziskavi, so poročali tudi o prehrani otrok, in raziskovalci so tako ugotovili, da je skoraj 9 otrok od 10 jedlo ribe manj kot dvakrat tedensko in skoraj vsak deseti otrok ni nikoli jedel rib. Omega-3 maščobe pa so esencialne, kar pomeni, da jih v telo lahko vnesemo le s hrano in prehranskimi dopolnili, zato ima dandanes velika večina ljudi hudo pomanjkanje omega-3 maščob in ostalih nujno potrebnih hranil.

Večina otrok, katerim so vzeli vzorce krvi, je bralo podpovprečno za svojo starost, prav tako pa je večina imela tudi kritično nizke količine omega-3 maščob. Soavtor študije, profesor Paul Montgomery, je dejal: “Med vzorci krvi skoraj 500 šolskih otrok smo ugotovili, da količina omega-3 maščob v krvi močno vpliva na njihovo sposobnost pomnjenja, učenja, koncentracije in spomina. Visoke količine omega-3 v krvi, še zlasti DHA, pa so očitno povezane z boljšimi sposobnostmi, pa tudi manj vedenjskimi problemi. Ti rezultati so zelo pomembni, saj vsaj dve tretjini otrok ni bralo ustrezno za svojo starost.”

PREBERITE TUDI: Omega-3 kapljice za otroke

Dolgoročne posledice pomanjkanja omega-3 maščob so zelo resne, saj vodijo v večje zdravstvene težave, težave s spominom, učenjem in koncentracijo, boleznimi srca in ožilja, oslabljenim imunskim sistemom in nastankom demence, zato bi morali popolnoma vsi v svojo prehrano dodajati omega-3 maščobe. Pretekle raziskave so že pokazale, da dodajanje omega-3 maščob v prehrano močno izboljša zdravstveno stanje ter učne sposobnosti, učinkovite pa so se izkazale tudi pri otrocih z motnjo pozornosti, disleksijo, dispraksijo in podobnimi ‘zdravstvenimi’ težavami, ki pa so v resnici le posledica neustrezne prehrane in pomanjkanja določenih hranil.

Prav tako imajo otroci žensk, ki pred in med nosečnostjo in dojenjem niso uživale omega-3 maščob, nižji inteligenčni kvocient in več zdravstvenih težav kot otroci mater, ki so jih uživale.
Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji PLOS One.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje omega-3 pri najstnikih povzroči anksioznost in hiperaktivnost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj