Za starše pa je to lahko izjemno izčrpavajoče, frustrirajoče in stresno. Mnogi starši verjamejo stroki, da so zdravila na recept edini način za izboljšanje simptomov, povezanih z boleznimi, kot so ADD/ADHD, opozicijska kljubovalna motnja, anksioznost, depresija ali avtizem. Vendar vse več znanstvenih dokazov kaže, da dodajanje maščobnih kislin omega-3 izboljša kakovost življenja in stanje duševnega zdravja pri otrocih s čustvenimi in vedenjskimi težavami.

V nadaljevanju si preberite, kaj razkrivajo trenutne raziskave o otrocih, duševnem in vedenjskem zdravju ter maščobnih kislinah omega-3.

Kaj so omega-3?

Omega-3 so esencialne maščobne kisline, ki jih otroci (in odrasli) potrebujejo za optimalno telesno, duševno in kognitivno zdravje. V omega-3 sta dve učinkovini: EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina). Tako otroci kot tudi odrasli nujno potrebujejo obe. Omega-3 veljajo za esencialne maščobne kisline, saj jih človeško telo ne proizvaja naravno. Pridobimo jih lahko le s hrano ali prehranskimi dopolnili, kot je ribje olje.

Kaj pravijo raziskave o kislinah omega-3 in vedenjskih motnjah

V študiji iz leta 2020, objavljeni v reviji Journal of Dietary Supplements, je sodelovalo 942 otrok, starih od 6 do 12 let, z vedenjskimi motnjami, vključno s težavami pri vedenju, nepozornostjo, živčnostjo, hiperaktivnostjo, težavami s koncentracijo ter težavami pri učenju in slabšim šolskim uspehom. V trimesečni študiji so bili mladostniki razdeljeni v dve skupini – ena skupina je prejemala dodatke z maščobnimi kislinami omega-3, druga pa ne.

Ob koncu obdobja študije so se pri otrocih, ki so jemali prehranska dopolnila omega-3, zdravstveno stanje, kakovost življenja in rezultati na vprašalnikih o prednostih in težavah bistveno izboljšali. Raziskovalci so sklenili: “Dopolnila z maščobnimi kislinami omega-3 sama ali v kombinaciji z drugimi nefarmakološkimi načini zdravljenja so učinkovita pri izboljšanju duševnega zdravja otrok.”

Kaj kažejo raziskave o omega-3 in ADD/ADHD?

V analizi 10 študij v reviji Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry so raziskovalci povzeli 10 raziskav, v katerih je sodelovalo 699 otrok. Dodatek maščobnih kislin omega-3 je pokazal majhen, vendar pomemben učinek na izboljšanje simptomov ADD/ADHD. Odmerek EPA v prehranskih dopolnilih je bil pomembno povezan z učinkovitostjo dopolnil. Ugotovili so, da je bil dodatek maščobnih kislin omega-3, zlasti z višjimi odmerki EPA, zmerno učinkovit pri zdravljenju ADD/ADHD.

Pregled 16 študij iz leta 2017 je pokazal, da so maščobne kisline omega-3 izboljšale impulzivnost, hiperaktivnost, pozornost, vizualno učenje in delovni/kratkotrajni spomin. Vsi ti simptomi so pogosto povezani z ADD/ADHD.

Kaj pravijo raziskave o omega-3 in razpoloženju?

Čeprav je raziskav o maščobnih kislinah omega-3 in depresiji pri odraslih veliko, so raziskave o otrocih še vedno precej redke, a zelo spodbudne. V študiji v reviji American Journal of Psychiatry, v kateri je sodelovalo 20 otrok z depresijo, starih od 6 do 12 let, je prehransko dopolnilo z maščobnimi kislinami omega-3 pokazalo zelo pomembno izboljšanje depresivnih simptomov.

Dodajanje omega-3 je prineslo veliko prednost v primerjavi s placebom. Poleg tega je študija iz leta 2017 v reviji Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health na 38 otrocih, starih od 11 do 17 let, pokazala znatno zmanjšanje depresivnih simptomov pri udeležencih, ki so jemali maščobne kisline omega-3.

Kaj pravijo raziskave o omega-3 in avtizmu?

Pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 je lahko povezano z motnjo avtističnega spektra (ASD) pri otrocih, kaže metaanaliza 6 raziskav v reviji Neuropsychiatric Disease and Treatment. Te študije so pokazale, da lahko dodajanje maščobnih kislin omega-3 izboljša hiperaktivnost, letargijo in stereotipijo (gibe, kot je zibanje telesa), ki so pogosti pri otrocih z avtizmom.

Hude posledice nizke ravni maščobnih kislin omega-3

Nizke ravni EPA in DHA so povezane z motnjami razpoloženja, kot sta depresija in bipolarna motnja, pa tudi s samomorilnim vedenjem, ADD/ADHD, upadom kognitivnih sposobnosti ter drugimi vedenjskimi in čustvenimi težavami. Na žalost ima zaradi sodobne načine prehrane in pridelave hrane čedalje več otrok in odraslih nizko raven EPA in DHA.

Leta 2016 so na kliniki Amen Clinics testirali raven maščobnih kislin omega-3 pri 50 zaporednih bolnikih, ki niso jemali ribjega olja (najpogosteje uporabljenega vira EPA+DHA), in ugotovili, da jih je imelo 49 prenizko raven.

V drugi študiji v reviji Journal of Alzheimer’s Disease je raziskovalna skupina klinike Amen povezala slikanje SPECT možganov 130 bolnikov z njihovimi ravnmi EPA in DHA ter ugotovila, da so imeli tisti z najnižjimi ravnmi med drugim slabši pretok krvi (prvi napovednik prihodnjih težav z možgani) v desnem hipokampusu in zadnjem cingulatu (eno prvih področij, ki pri Alzheimerjevi bolezni odmre). Na kognitivnem testiranju je nizka vsebnost omega-3 korelirala s slabšimi rezultati pri razpoloženju.

Povečanje ravni omega-3 pri otrocih

Zagotavljanje zadostnih količin maščobnih kislin omega-3 je za otroke ključnega pomena. Če ima vaš otrok nizko raven maščobnih kislin omega-3 ali ima preprosto vedenjske ali čustvene simptome, je dobro povečati vnos tega nadvse pomembnega hranila.

  1. Povečajte količino zdravih maščob. Če želite pri otrocih zvišati raven maščobnih kislin omega-3, v njihovo prehrano obvezno vključite živila, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, kot so npr: lLosos (izključno divji, ne gojeni!), sardine/sardele, avokado, orehi, laneno seme (mleto) in chia semena.
  2. Poskusite visokokakovostna prehranska dopolnila omega-3, kot je ribje olje in olje polenovke. Otroci bi morali dnevno za vsakih 40 kilogramov telesne teže zaužiti približno 800 mg kombiniranih EPA in DHA. Razmerje med EPA in DHA naj bo približno 60/40, ni pa nujno.

Omega-3 maščobe za otroke priznanega britanskega proizvajalca Natures Aid

Duševno, čustveno in vedenjsko zdravje vašega otroka je temelj za njegovo splošno dobro počutje in srečo v življenju. ADD/ADHD, depresija ter druge čustvene in vedenjske težave ne morejo čakati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj