Polnila – snovi, ki poskrbijo za mladosten in svež obraz

Ste starejši od 35 let in opažate, da se pojavljajo drobne gubice, vaš obraz pa postaja čedalje bolj upadel? Pogrešate lepo napete ličnice in ustnice iz mladih let? Se vam zdi, da je vaš obraz ne odraža vašega mladostnega počutja? Potem so za vas idealna rešitev polnila.

Kaj so polnila?

So bioidentične ali sintetične snovi, ki jih vbrizgamo v kožne prelome, gube ali podkožje, ker želimo zmanjšati gube in obnoviti volumen obraza, dekolteja, vratu ali hrbtišč rok.

Problem ni tanka koža

Gube in povešena koža lic se pojavijo zaradi pomanjkanja volumna podkožja, kar je posledica staranja in prekomernega izpostavljanja soncu, in ne zgolj tanke kože.

Količina polnil se zaradi stanje kože posameznika razlikuje

Količina izgubljenega volumna na obrazu se pri posameznikih zelo razlikuje. Mlajši potrebujejo nadomeščanje z manj mililitri polnila, pri starejših osebah, pri katerih je na obrazu lahko že več kot 20 ml manj podkožnega volumna, pa je za dosego naravnega in harmoničnega videza potrebno nadomestiti temu ustrezno večjo količino polnil.

PREBERITE TUDI: Rosaceo se da pozdraviti

Kakšna polnila uporabljamo?

Danes so v medicinskih estetskih ustanovah v uporabi polnila, ki se postopoma razgradijo in imajo časovno omejen učinek nekaj mesecev do nekaj let, kar je odvisno od vrste polnil in lastnosti posameznika. Izkazala so se za bolj varna od trajnih polnil (silikoni, poliakrilati itd.), katerih učinek traja vrsto let, vendar lahko imajo resne stranske učinke, zato se jih danes pri nas in v svetu skoraj več ne uporablja.

Vrste polnil

Na tržišču v EU je ogromno vrst hialuronskih polnil, ki delujejo predvsem na nadomeščanje volumna, in nekaj stimulacijski polnil, ki poleg nadomeščanja volumna spodbujajo še obnavljanje kožnega kolagena (Scuptra, Radiesse, Ellanse).

Hialuronska kislina (HA)

Hialuronska kislina je prozornemu gelu podobna snov, ki se nahaja v koži, sklepih in drugih delih telesa. V obliki polnila se uporablja za glajenje gub, obnavljanje volumna obraza, ustnic, dekolteja in hrbtišč rok.

Tovarniška imena hialuronskih polnil so Juvederm, Teosyal, Restylan, Belotero. V koži se nahaja encim, ki razgrajuje hialuronsko kislino, zato je njihovo trajanje omejeno na 6 do 12 mesecev. Zadnje čase se pojavljajo nova, naprednejša hialuronska polnila, katerih učinek traja najmanj 12 mesecev.

Kalcijev hidroksiapatit – CaHA (Radiesse)

Je naravna sestavina kosti. Kot polnilo se uporablja v obliki mikroskopsko majhnih delcev, ki so gostejši od polnil s hialuronsko kislino. Primeren je za uporabo na licih, vratu, hrbtiščih rok in dekolteju. Poleg nadomeščanja volumna deluje tudi spodbujevalno na novotvorbo kožnega kolagena. Učinki polnila s CaHa (Radiesse) trajajo približno leto dni.

Poli-mlečna kislina (Sculptra)

Je razgradljivo polnilo, ki izrazito spodbuja kožne celice k obnavljanju kolagena. Mlečna kislina je telesu lastna snov, ki nastaja v celicah med procesom presnove in pri mišičnem naporu. Zaradi novotvorbe kolagena se izboljša tonus kože in zmanjša globina gub. Uporabi se lahko na licih in dekolteju, še posebej pri osebah, ki imajo zelo upadla lica zaradi velike izgube volumna podkožnega maščevja. Učinek nastane postopoma in traja vsaj 2 leti.

Kaprolakton (Ellanse)

Je sintetična snov, ki se v medicini uporablja že več kot 40 let. Ne povzroča alergij ali draženja, njena uporaba je preverjeno varna. Polnilo (Ellanse) je sestavljeno iz majhnih in razgradljivih popolnoma gladkih kroglic kaprolaktona. Od njihove velikosti je odvisen učinek trajanja, ki je daljši od enega ali dveh let. Poleg nadomeščanja volumna ima velik učinek tudi na spodbujanje obnavljanja kolagena.

Lastna maščoba

Se pridobi iz predelov telesa, kot sta podkožje na bokih in trebuhu, ter se nato injicira kot polnilo v obraz in dekolte, po potrebi tudi v druge dele telesa. Postopek pridobivanja je podoben liposukciji, pri kateri se s pomočjo kanile in vakuuma pridobi manjša količina podkožnega maščobnega tkiva. Včasih je treba postopke v krajšem obdobju ponoviti, saj nekaj maščobe zmeraj propade, vendar v večini primerov učinek traja več let.

Kako ravnati po posegu?

Prvih 24 ur po posegu odsvetujejo intenzivno telesno aktivnost, izpostavljanje soncu ali toploti in uživanje alkoholnih pijač. Ti ukrepi zmanjšajo pojave prehodne rdečine kože, otekline in/ali srbenja na mestu injiciranja, ki sicer minejo sami po sebi v tednu dni. Hladilni gel, ki ni zamrznjen, lahko uporabljate za zmanjšanje otekline. Kozmetične kreme in puder se lahko uporabijo 24 ur po injiciranju.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

Alternativni postopki pomlajevanja

Polnila nimajo prave alternative v primeru, ko je treba nadomestiti zmanjšan volumen podkožja in kože. Obstajajo številni postopki, s pomočjo katerih se lahko borimo proti znakom staranja obraza, vratu, dekolteja ali hrbtišč rok. Nekateri izmed teh so:

 • Kozmetične kreme
  Lahko izboljšajo videz drobnih gub s spodbujanjem obnavljanja kože. Najučinkovitejše so kreme z vitaminom A in hidroksi kislinami. Za ustnice so na voljo kreme, ki blago dražijo kožo in za nekaj ur povečajo njihov volumen.
 • Mikrodermabrazija
  Je postopek, pri katerem se uporablja naprava, ki nanaša drobne kristale na vrhnji sloj kože in jo nežno lušči ter spodbuja k obnavljanju. Koža postane bolj čvrsta, drobne gube se zmanjšajo. Podobno, a globlje deluje kemični piling, za katerega uporabljajo različne kisline.
 • Laserski resurfacing
  Je postopek, pri katerem se uporablja laser, ki gladi površino kože, zmanjša gube in brazgotine. Pri postopku se odstrani povrhnji del kože, kar sproži njeno celjenje in obnavljanje.
 • Frakcionirana radiofrekvenca
  Je postopek, pri katerem se koža točkovno pregreje s pomočjo nastavka, ki se bodisi dotika površine kože ali preko nastavka s tankimi in izoliranimi iglami, ki v globini pregrevajo kožo in podkožje. Končni učinek je novotvorba elastina, kolagena in hialuronske kisline, kar pomladi videz kože, zgladi gube in brazgotine ter zmanjša podkožne maščobne obloge na podbradku ali drugje na telesu.

Več o polnilih si lahko preberete TUKAJ.

Kontakt

Derma center Rogaška
Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
T: (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj