… poletnih kolekcij kupijo po precej nižji ceni. Poletne razprodaje se letos začnejo drugi ponedeljek v mesecu juliju. Letos je to torej naslednji ponedeljek, 11. 7. 2016. Čas trajanja razprodaje določi vsak trgovec po lastni presoji, uradno pa lahko razprodaja traja največ 60 dni.

Pravila razprodaj

Za sezonske razprodaje oblačil in obutve veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov in Pravila pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve, ki jih je sprejela Trgovinska zbornica Slovenije. Med najpomembnejšimi določili, ki pa se jih potrošniki pogosto ne zavedajo, so naslednja:

  • podjetje mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje;
     
  • blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno;
     
  • če je odstotek znižanja objavljen v razponu (npr. od 30 % do 50 %, ali do 50%), mora najvišji odstotek znižanja (torej 50 %) zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji;
     
  • kljub znižani ceni pa mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen, če je posebej označeno, da gre za blago z napako. Če ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo na enak način kot v redni prodaji, zato so obvestila v nekaterih prodajalnah, da blaga, kupljenega na razprodaji, ne menjajo, v nasprotju z zakonodajo in jih lahko prijavite Tržnemu inšpektoratu.

Kako kupovati na razprodajah, da bodo vaši nakupi smotrni, ne stran vržen denar, pa si preberite v članku Kako kupovati na razprodajah?

Ali boš šla na letošnje poletne razprodaje? Kaj je na tvojem seznamu nakupov?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj