“Moje idealno delovno mesto? Že tako je težko najti zaposlitev nasploh, vi pa želite, da govorim o idealni?” Se povsem strinjamo, a če ste na pragu menjave svoje trenutne zaposlitve ali pa iščete nekaj vam bolj ustreznega, ali ne bi poiskali delovnega mesta, na katerem bi pokazali vse svoje spretnosti?

Pri iskanju zaposlitve vam svetujemo, da se najprej spoznate, saj boste le tako vedeli, pri katerem delu boste lahko pokazali najboljši del sebe – to je delovno mesto, na katerem boste uživali, se izpopolnjevali, hkrati pa boste učinkoviti in produktivni tudi za vašega delodajalca. Ko se boste spoznali in razumeli, boste vedeli, kakšno zaposlitev želite poiskati in jo nemudoma v oglasu tudi prepoznali.
In kako bomo do tega prišli?

idealna_zaposlitev 

1. Navedite karakteristike vašega idealnega dela

Ni vam potrebno naštevati nazivov delovnih mest, začnite raje s pisanjem delovnih kvalifikacij, obveznosti in okolja, ki bi vas izpopolnjevalo. Začnite na primer z:

Na svojem delovnem mestu bi želel:

 • 25 % časa preživeti na potovanjih;
 • vsak dan uporabljati svoje finančne in analitične sposobnosti;
 • imeti nadrejenega, ki sicer usmerja zaposlene, a dopušča dovolj proste roke za samostojno delo;
 • delati v majhni ekipi.

Z opisi delovnih mest in objavljenimi zaposlitvenimi oglasi v medijih, lahko dobite še dodatne ideje:

 • Vsak dan želim 10 % svojega časa nameniti sodelovanju s končnimi uporabniki;
 • vožnja na delovno mesto mi vzame manj kot eno uro časa, imam pa možnost da enkrat tedensko delam od doma;
 • ne želim imeti sestankov s strankami, če že, naj jih bo minimalno število;
 • verjamem v cilje in izdelke podjetja.

Pomislite tudi na prejšnje zaposlitve, ki ste jih imeli, in si v spomin prikličite situacije, v katerih ste se počutili najbolj produktivne, situacije, v katerih se vam je zdelo, da čas kar leti mimo vas:

 • imel sem svoj osebni projekt in sodeloval pri drugih;
 • možnost napredovanja;
 • delovno okolje me je spodbujalo k razvoju kariere;
 • moja plača bi se s produktivnostjo in napredovanjem tudi povečala.

2. Pripravite seznam značilnosti glede na pomembnost

Torej sedaj imate pribl. ducat značilnosti vaše idealne zaposlitve, kjer bi se počutili dobro in bi hkrati bili produktivni. Sedaj jih je potrebno razvrstiti glede na pomembnost in nato zarisati mejo med tistimi, ki so nujne v vaši prihodnji zaposlitvi, in tistimi, za katere menite, da bi bili le dodaten plus, če bi bile vključene v vaše redno delo.

Vzemimo si trenutek in pojasnimo te ‘ki morajo biti’ na vašem delovnem mestu. Če je vaša brezposelnost že tako dolgotrajna, da nujno potrebujete denar za preživetje, potem sprejmite vsako delo, ki se vam ponudi. Seveda veste, da je ta zaposlitev bolj ‘nujno zlo’, da je daleč od idealne zaposlitve in da boste z enim očesom še naprej pogledovali na trg dela, če se slučajno pojavi kaj bolj primernega za vas. Torej boste oprezali za novo zaposlitvijo, ki bi vključevala več teh značilnosti ‘ki morajo biti’. Le-te so za vas nepogrešljive in le zaradi njih boste iskali toliko časa, da najdete kar se da primerno zaposlitev, kjer boste zadovoljni.

3. Kako uporabiti opis idealnega delovnega mesta

Z definiranim delovnim mestom lahko primerjate katerokoli drugo delovno mesto, za katerega se odločate. Veste, na katera vprašanja mora ponujeno delovno mesto odgovoriti. Da bi imeli še bolj jasno sliko o tem, lahko svojemu idealnemu mestu prilagodite tudi korake iskanja zaposlitve.

S potencialnimi delodajalci boste kaj hitro ugotovili, ali drug drugemu ustrezate ali ne. Če vas zavrnejo “mislim, da se ne bi ujeli z našim timom, saj posameznikom ne dopuščamo toliko svobode, kot si je vi želite”, ste hitro na jasnem in ne zgubljate časa z iskanjem zaposlitve tam, kjer je za vas nimajo. Svoboda, ki je pri vas zelo visoko na lestvici značilnosti vašega idealnega delovnega mesta, ni predmet pogajanj, zatorej je prav, da ne iščete skupnih točk, ki bi vas odvrnile. Po drugi strani pa je lahko delodajalcu všeč vaša vloga in vizija, ki jo opisujete, pa morda le premisli.

Vsi vemo, da idealne zaposlitve ni, tako kot ni popolne osebe. A vprašanja, ki si jih morate zastaviti so: “Kako daleč od mojih idealov je potencialno delovno mesto, o katerem premišljujem in kako zelo sem lahko zadovoljen na njem? Katere stvari bi me pri delu najbolj motile, katere ovirale?”

Kot smo že omenili prej, te strategije ne uporabljajte, če po vsej sili razmer obupno iščete službo in želite čim prej zaslužiti nujen denar za preživetje. A v situacijah, v katerih imate nekaj manevsrskega prostora, bo ta strategija najbolj uspešna, saj boste našli delo, ki vas bo notranje izpopolnjevalo in si ga zaslužite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj