Pohodništvo je v Sloveniji ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije, saj lepo ohranjena zelena narava in pestra ponudba pohodniških poti privabljata številne pohodnike. Pri tej vrsti rekreacije pa ne boste občudovali le narave, ampak si boste krepili tudi svoje telo, imunski sistem, oblikovali mišice in si zbistrili možgane za nadaljnje uspešno premagovanje dnevnih obveznosti. Torej, lepi in topli dnevi so kot nalašč, da se odpravite na še ne odkrite pohodniške poti.

pohodnistvo
Foto: gongsi123h.blog.com

Priporočljive kondicijske priprave

Če kondicijsko niste najbolje pripravljeni, je najbolje, da se postopoma pripravite na kakšne zahtevne in daljše ture, saj se zna kaj hitro zgoditi, da boste s preveliko izčrpanostjo in utrujenostjo težko premagovali zahtevne pohodniške podvige.

Najbolje je, da na začetku hodite v srednje hitrem tempu po ravnem terenu dvakrat na teden po 30 minut. Štejte korake, ki jih narediti v petnajstih sekundah, in jih pomnožite s 4, da dobite število korakov v minuti (priporočljivo je, da dosežete med 65 do 75 korakov na minuto). Da boste pripravljeni na vzpone v hribovitem svetu, morate ravnemu terenu dodati še hojo v hrib, s katero boste mišice svojih nog pripravili na zahtevnejše vzpone. Začnite s počasnejšim tempom in ko ne boste več čutili prevelike utrujenosti in izčrpanosti, tempo pospešujte.

Če želite kondicijske priprave spustiti in se kar takoj odpraviti v hribe, vam svetujemo, da si vseeno na začetku izberete lažje ture ter se nato iz tedna v teden poslužujete vedno bolj zahtevnih.

Pred pohodom – ogrevanje in raztezanje

Pred pohodom je priporočljivo vsaj pet minutno ogrevanje z normalno hojo in raztezanjem nog. Ne pozabite pa tudi na gležnje, ki jih ogrejte tako, da stopalo obeh nog nežno vrtite v desno in v levo stran.

Varnost je na prvem mestu

Ko se odpravite v hribe, morate poskrbeti na varnost, ki naj bo vedno na prvem mestu. Prepričani morate biti v svoje sposobnosti, zato si za začetek nikakor ne zadajte prezahtevnih ciljev, saj bi le ti lahko ogrozili vaše zdravje, v visokogorju pa tudi vaše življenje. Pred odhodom v hribe se vedno prepričajte tudi o vremenskih razmerah, saj vas lahko v visokogorju kaj hitro lahko ujame kakšna nevihta s strelami. S seboj obvezno vzemite tudi GSM telefon, zadostno količino hrane in pijače, včasih pa je priporočljiv tudi kompas, zemljevid in svetilka.

Še nekaj o obvezni pohodniški opremi

Ker je pohodništvo lahko zelo nevarna oblika rekreacije, se moramo opremiti s pravo pohodniško opremo.

 1. Pohodniška obutev

  Za hojo v hribe morate vedno obuti planinske čevlje, ki se vam popolnoma prilegajo, saj le tako preprečite sezuvanje, žulje ter zmanjšate možnosti poškodb gležnjev. Za manj zahtevne ture lahko uporabite nizke pohodniške čevlje, za sredogorje in visokogorje pa so priporočljivi visoki čevlji z dobro odpornostjo na obremenitve kot so skale in kamenje.

  Še posebej morate biti pozorni na materiale in kvaliteto pohodniškega čevlja, zato je najbolje, da pohodniške čevlje kupujete v specializiranih športnih trgovinah, kjer prosite za pomoč izkušene prodajalce. Še nasvet;  ne ozirajte se toliko na ceno čevlja, ampak izberite kvaliteto.

 2. Pohodniška oblačila

  Glede na vremenske razmere se morate za hojo v hribe tudi ustrezno obleči. V toplih mesecih se v hribe po navadi odpravite v kratkih hlačah in majici. S seboj obvezno vzemite tudi kakšno vetrovko, da se v primeru vetra oblečete, poleg tega ste tudi prepoteni in se lahko prehladite. V primeru prepotenosti je najbolje imeti s seboj še kakšno dodatno majico, da se lahko na vrhu preoblečete in s tem preprečite prehlad.

  Zelo pomemben del pohodniških oblačil so tudi primerne nogavice, ki morajo biti iz takih materialov, da koža v njej diha in se tako prepreči preobilno znojenje.

 3. Ostala pohodniška oprema

  Nahrbtnik: Nahrbtnik naj bo udoben, lahek in velik toliko, kolikor stvari potrebujete s seboj. Za na primer enodnevno turo je dovolj 30 litrski nahrbtnik.

  Pohodniške palice: Pohodniške palice so dodatek, ki vam bo prišel pri hoji zelo prav. Palice namreč močno olajšajo hojo, saj zmanjšujejo bolečine v kolenu, kolkih in sprednjem delu hrbta ter povečujejo storilnost.

Še nasvet za konec

Preden se odpravite od doma preverite, če imate vso ustrezno opremo. Priporočljivo je tudi, da se na pot ne odpravite sami, če pa slučajno ne gre drugače, sporočite, kam greste.

Ker v hribih in gorah ne smemo puščati smeti, vzemite s seboj  vrečko za smeti, kamor boste odvrgli smeti in jih odnesli s seboj v dolino.

Spoštujte tudi pohodniški bonton in pozdravljate mimoidoče pohodnike. Ker v hribih niste sami, ne vznemirjajte živali in ne trgajte rož in ostalega zelenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj