Poletje je tu in z njim čas dopustov ter brezskrbnih počitniških dni, a tudi tam se lahko pripeti kakšna neprijetnost, zato preverite, kaj morate imeti v svojem kovčku z zdravili, da bodo morebitne težave hitro mimo! Da vam male tegobe, ki nas in naše družine lahko doletijo na poti, ne bodo povzročale sivih las, smo napisali seznam najnujnejših zdravil in ostalih stvari, ki so nepogrešljiv del počitniške male lekarne. Priporočamo vam, da se po nakupih v lekarno odpravite kar s seznamom, saj se še prerado zgodi, da tik pred zdajci ugotovimo, da smo pozabili kaj še tako potrebnega.

Zdravila

Najprej si poglejmo, katera zdravila je dobro vzeti s seboj na dopust:

 • protibolečinska zdravila: odvisno od tega, kar sicer vzamete ob glavobolu, vam priporočamo, da s seboj vzamete preizkušeno zdravilo, ki vam hitro in učinkovito olajša glavobol ali druge manjše bolečine (npr. menstrualne). Na voljo so pripravki z acetilsalicilno kislino (Aspirin), paracetamolom (Lekadol, Panadol), ibuprofenom (Bonifen), naproksen natrijem (Nalgesin s).
  Omeniti je potrebno, da ob menstrualnih krčih odsvetujemo jemanje Aspirina, saj se vmešava v encimsko kaskado strjevanja krvi, zato ga odsvetujemo ob krvavitvah. Če potujete z otroki, vzemite s seboj sirup ali svečke s paracetamolom. Le-ta ne le lajša bolečine, kot je npr. glavobol, temveč je tudi učinkovito sredstvo proti povišani telesni temperaturi in vnetju, ki spremlja prehlad, nahod ali gripo. V tem primeru so odlični t.i. kombinirani pripravki (npr. Aspirin plus C, Daleron C, Lekadol C), ki vsebujejo tudi vitamin C za hitrejše okrevanje in borbo proti prostim radikalom, ki nastanejo zaradi vnetnih procesov v telesu.
   
 • sredstva za lajšanje bolečin v grlu: čeprav je poletje, se zaradi prepiha ob odprtih oknih in klimatskih napravah kaj rado zgodi, da zbolimo za blažjim prehladom, ki ga spremlja tudi pekoče in boleče grlo. Če nas po grlu le 'praska', se odločimo za tablete z islandskim lišajem. Ob močnejših bolečinah v grlu posezimo po tabletah, ki vsebujejo lokalni analgetik za delno omrtvičenje sluznice, zaradi česar so bolečine manjše (Septolete, Strepsils ipd.). Ob sočasni hripavosti je učinkovito sredstvo za lajšanje težav v spreju (Angal s).
   
 • sredstva proti alergijam: na dopustu ali počitnicah nas zlahka preseneti tudi kakšna alergija, pa naj bo to na določene trave, sonce ali pa po piku insekta. Alergija na sonce se kaže kot drobni, srbeči rdečkasti izpuščaji po dekolteju, zgornjem delu hrbta in rokah in je lahko sila neprijetna, morska voda in vročina pa jo še poslabšata. Enako velja za pike insektov, sploh če gre za čebelo, oso, obada … Kaj lahko se zgodi, da bolečina in rdečina nista le stvar ene ali dveh ur, ampak boleč predel močno oteče, boli, srbi nekaj dni, lahko tudi več. V takih primerih vzamemo tablete proti alergijam, ki vsebujejo antihistaminike, zaradi česar bo alergična reakcija manj burna in se bo hitro končala (Flonidan, Claritine, mazilo Fenistil).
   
 • sredstva za lajšanje prebavnih težav: če imamo težave z želodčno kislino, ki jih drugačna (hotelska ali malce bolj eksotična) hrana še poslabša, potem si zagotovimo tablete za nevtralizacijo želodčne kisline (Rupurut) ali inhibitorje protonske črpalke (Ranital). Pomembno pa je, da ob dalj časa trajajočih bolečinah v želodcu takoj odidemo k zdravniku, saj lahko s samozdravljenjem stanje le še poslabšamo. V primeru driske, ki je nastopila zaradi drugačne prehrane, vzamemo tablete z aktivnim ogljem (njegova velika površina služi kot adsorbent za toksine) ter kapsule z mlečnokislinskimi bakterijami (probiotiki), ki bodo ponovno vzpostavile ravnovesje v črevesni flori.
  Ob vročini in morebitni sočasni driski je zelo pomembna rehidracija, tekočine pa moramo nadomestiti z raztopino elektrolitov (Nelit n) in ne le vodo. Tudi tukaj naj opozorimo, da hude driske, še posebej, če trajajo več kot dan ali dva, lahko vodijo do življenje ogrožajoče dehidracije, zato ob večjih težavah takoj poiščimo zdravniško pomoč. Še posebej ogroženi so dojenčki in majhni otroci; pri njih driske ne smemo zdraviti brez nadzora zdravnika, zato ne odlašajmo z obiskom najbližjega zdravstvenega doma.

PREBERITE TUDI: Pripravimo učinkovit in neškodljiv sprej proti mrčesu sami
 

Počitniška mala lekarna

Seveda ne smemo pozabiti na morebitna zdravila na recept, če jih jemljemo, pa naj bodo to kontracepcijske tablete, antimigreniki, insulin ali karkoli drugega, kar nam je zdravnik predpisal za dolgotrajno jemanje. Na to je potrebno misliti vnaprej in si zagotoviti dovoljšnje zaloge za ves čas bivanja na počitnicah. Še sploh je neprijetno ostati brez tovrstnih zdravil na recept v tujih državah, saj ne le, da nam zdravila brez recepta ne bodo prodali, temveč lahko nastane zmeda tudi zaradi drugega jezika ter zdravil, ki so v tujini po vsej verjetnosti registrirana pod drugimi imeni in tudi z drugačnimi jakostmi kot v Sloveniji.

PREBERITE TUDI: 9 načinov uporabe sode bikarbone kot zdravilo

Za lajšanje težav

Sedaj pa si poglejmo, kaj poleg zdravil v klasičnem pomenu besede še potrebujemo v naši mali potovalni lekarni:

 • sredstva proti pikom insektov: za preventivo so na voljo razni spreji, kreme v stiku in losijoni, s katerimi se namažemo npr. zvečer pred posedanjem zunaj. Tako se bomo izognili marsikateremu nadležnemu piku komarjev, v zaprtih prostorih pa lahko uporabimo tablete ali tekočine, ki jih namestimo na poseben nastavek in damo v vtičnico, zaradi česar vso noč oddajajo insektom neprijeten vonj.
  Opozorilo: otrok, ki so mlajši od 1 leta, ne izpostavljamo tovrstnim sredstvom, pa tudi sicer pazimo, da nimamo glave oz. vzglavja blizu takemu odganjalcu insektov. Po piku lahko bolečino in srbečico olajšamo z lokalnim nanosom gela, ki ima hladilni učinek (npr. Fenistil, Kamagel), učinkovit pa je tudi gel z aloe vero.
   
 • kreme za zaščito proti soncu in po izpostavljenosti soncu: izberimo čim višji faktor zaščite, ki ga nanašamo redno. Med glavno vročino se izognimo direktni izpostavljenosti soncu, kar je še zlasti pomembno za dojenčke in majhne otroke. Le-ti naj imajo glavo tudi zaščiteno z lahkim pokrivalom, kar pa ni slabo tudi za starejše. Nikar ne mislimo, da ob oblačnem vremenu sonce 'ne more prijeti', temveč se s kremo zaščitimo tudi takrat. Po izpostavljenosti soncu kožo operemo z vodo in namažemo s hladilno ali z antioksidanti bogato kremo ali losjonom.
   
 • ostalo: sem spadajo samolepilni obliži za primere manjših prask, ureznin; nekaj sterilnih gaz in povoj ali dva za primer večje ureznine, praske ali poškodbe sklepa pred odhodom do zdravnika. Prav nam bo prišla tudi steklenica sterilne fiziološke raztopine, s katero lahko spiramo rano.

Počitniška mala lekarna­


PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

Če nimamo drugače poskrbljeno za kontracepcijo in/ali si od dopusta obetamo tudi krajšo romanco za eno ali nekaj noči, pa nikar ne pozabimo na kondome in jih tudi uporabimo.

Na koncu naj vam zaželimo lepe dopustniške dni, ki naj vam napolnijo baterije z lepimi doživetji in bogatimi spomini!

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj