­

V novi študiji, ki so jo opravili ZDA, so raziskovali vpliv opisovanja hrane na lakoto kasneje. Osebe, ki so zaužile hrano opisano z “zdrava“, so bili za tem bolj lačni kot tisti, ki so jedli enako hrano, ki pa je bila opisana kot “okusna“. “Ko imajo ljudje občutek, da morajo jesti zdravo hrano, jih le-ta naredi še bolj lačne. Te osebe so bolj lačne kot, če ne bi jedle nič ali bi jedle hrano brez misli o njenem zdravju,” je povedala vodja študije Ayelet Fishbach iz univerze v Chicagu.

V eni izmed študij, so študentom ponudili na izbiro čokoladno-malinini ploščico in beljakovinsko ploščico z medom in arašidi. Ena je bila naključno opisana kot zdrava, druga pa kot okusna. Ko so se morali odločiti zdravo in okusno, po zaužitju ni bilo razlike v stopnji lakote. Zakaj? “Ko se počutijo dolžne jesti zdravo hrano, postanejo bolj lačni in pojedo več. Ko jedo enako hrano, ker imajo prosto izbiro, ne bodo pojedli več,” pojasnjuje Fishbachova.

Zdravo hrano si raje predstavljajte kot okusno

Zdravo hrano si raje predstavljajte kot okusno, da se izognete lakoti

Študije povezane z opisovanjem hrane torej dokazujejo, da lahko hrana samo s tem, da je opisana kot zdrava, povzroči več lakote. Kako se izogniti, da bi to vplivalo na naše prehranjevalne navade in morebitno hujšanje? Raziskovalci pravijo, da je potrebno biti bolj predan in osredotočen. Če se zavedamo teh podzavestnih odzivov, se jim bomo lažje uprli in premagali lakoto, ki v bistvu sploh ne obstaja. Glede na študijo, bi naj pomagalo tudi, da se pri naslednjem zdravem obroku ne osredotočate na to kako zdrav je, temveč si ga raje predstavljajte kot okusnega.

1 komentar

  1. Svašta … ampak hkrati ne presenetljivo – naši možgani so res ‘nori’. Če bi bil junk food zdrav in priporočljiv, ga najbrž sploh ne bi nihče maral. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj