V različnih kulturah oz. plemenih so jih poimenovali drugače; zdravilci, čarovniki, vrači. V šamanizmu se zelo jasno loči telo in duha, a se ju vidi kot komplementarno. Iščejo vzroke za bolezni in obolenja in ne zdravijo le simptomov.

PREBERITE TUDI: 13 znakov, ki vam sporočajo, da Zakon privlačnosti deluje

V šamanizmu se najprej torej preveri relacija med vzrokov in posledico. Vemo, da tekom življenja naše fizično telo trpi razne spremembe; obolevamo zaradi virusov in bakterij ali se ranimo in poškodujemo. Včasih trpimo zaradi resnih poškodb ali resnih notranjih bolezni – raka, multiple skleroze, bolezni srca, hepatitisa – in sčasoma pride do staranja, deformacij in smrti fizičnega telesa. V šamanskem pogledu so to le posledice. Za resnično zdravljenje ni dovolj le zdravljenje posledic, torej zatiranje simptomov z zdravili. Obravnavati moramo temeljne vzroke. V šamanizmu so trije klasični vzroki za bolezni in obolenja, in to niso bakterije, mikrobi ali virusi, temveč notranja stanja. To zadnje čase priznava tudi sodobna znanost.

Neravnovesje

Prvi vzrok je neravnovesje, ki se zgodi, ko človek izgubi pomembno razmerje, in s tem občutek pripadnosti. To se lahko zgodi, denimo, ob smrti partnerja. Pogosto se zgodi, da drugi partner čez leto in pol zboli za resno boleznijo, kot je rak in umre. Disharmonija povzroča zmanjšanje osebne moči, zaradi česar smo ranljivi za bolezni.

Strah

Človek, ki ima v sebi kroničen strah, je zelo dovzeten za bolezni in obolenja, saj strah slabi imunski sistem.

Izguba duše

Iz šamanskega vidika je to, da izgubimo dušo, najresnejša diagnoza in vzrok za najtežje bolezni in prezgodnje smrti. Kaj je izguba duše? Izguba duše pomeni resno rano za notranje srce osebe – njegovo notranje bistvo, kdo je in kaj je. Ponavadi je rana posledica fragmentacije njegovega bistva. V dandanašnji kulturi je izguba duše povezana s hudo travmo. Izguba duše je posledica nasilja in zlorabe, izdaje, težke ločitve, travmatične izgube bližnjega, težke nesreče ali operacije.

Simptomi izgube duše so:

Če se počutite zlomljeni, če niste resnično prisotni, če niste zmožni ljubiti ali sprejeti ljubezni, če vam peša spomin; vse to so lahko simptomi izgube duše. Simptomi izgube duše so tudi nenadna apatija (stanje, kjer vlada pomanjkanje občutkov in čustev, stanje brezbrižnosti, lahko tudi zatiranje čustev), pomanjkanje veselja in motivacije, pojav žalosti in depresije. S tradicionalnega vidika se bolezen obravnava kot vdor – kot nekaj, kar vstopa v telo od zunaj in ki ne pripada telesu; virus ali oblika negativnega razmišljanja. Najpomembnejša težava je izguba moči ali izguba dela duše, ki je omogočila vstop bolezni in njeno manifestacijo v telesu. To je pravi problem in tukaj se šamani dobro izkažejo pri reševanju problema.

PREBERITE TUDI: To nas je naučila Louise L. Hay

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj