Rezultati raziskave bodo lahko koristno uporabljeni za zdravljenje bolečin in drugih težav. Z uporabo moderne tehnologije so raziskovalci ugotovili, da samo zaupanje oz. vera, da bo zdravilo pomagalo, ublaži bolečino v hrbtenjači. To nakazuje, da je ‘na delu’ močan biološki mehanizem.

Znanstveniki so vse posneli s pomočjo magnetne resonance oz. fMRI, da so lahko preučevali spremembe v aktivnosti hrbtenjače. Najprej so na rokah 15 zdravih moških ustvarili bolečino s pomočjo vročine in nato primerjali, kako se hrbtenjača odziva glede na to, ali so ti moški mislili, da so ‘zdravljeni’ s kremo z anestetičnim učinkom ali placebom, torej kremo brez aktivnih učinkovin.

V resnici sta bili obe kremi neaktivni, vendar so fMRI scani pokazali, da je bila aktivnost živcev veliko manjša v primerih, kjer so moški mislili, da so dobili kremo z anestetičnim delovanjem.

Zmožnost izdelkov brez aktivnih učinkovin, da ustvarijo dejanske klinične rezultate, že dolgo bega znanstvenike in zdravnike na eni in izdelovalce zdravil na drugi strani. Pacientom namreč pred izdajo zdravila dajo novo, eksperimentalno zdravilo ali takšno s placebo učinkom, torej brez aktivnih učinkovin, pri čemer se stanje pogosto izboljša tudi slednjim, kar onemogoča zanesljivo ugotovitev, ali novo zdravilo dejansko učinkuje.

Placebo učinek je še posebej intenziven pri boleznih centralnega živčevja kot so npr. bolečine in depresija. Do zdaj so ta učinek pripisovali predvsem psihološkemu vplivu oz. delovanju, vendar je ta raziskava pokazala, da je učinek dejansko tudi fizični. Kaj vpliva na to, da deluje tudi placebo zdravilo, še ni znano, sumijo pa na vrsto kemičnih snovi v našem telesu, vključno z naravnimi opioidi, noradrenalinom in serotoninom.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Science, kjer so raziskovalci v tej študiji dejali, da rezultati te raziskave odpirajo nova področja za doseganje učinkovitosti in nova zdravila in tretmaje za zdravljenje različnih vrst bolezni in težav, vključno s kronično bolečino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj