Tako je velika razlika, če za odžejanje pijemo vodo, nesladkano limonado ali čaje (ali blago sladkano z naravnimi sladili brez kalorij kot sta npr. stevia in eritritol) ali pa npr. gazirane sladkane pijače.

Raziskava pa je pokazala, da ima pitje (belega, zelenega, oolong in (malce manj) črnega) čaja še posebej koristne učinke. Ekipa znanstvenikov, ki jo je vodil dr. Feng Lei, profesor asistent medicinske fakultete, oddelka za psihologijo NUS Yong Loo Lin School of Medicine’s psychological medicine, je preučevala način življenja ter splošno zdravje in psihološko stanje 36 udeležencev, starih nad 60 let. Naredili so jim posnetke z magnetno resonanco, rešiti pa so morali tudi nekaj testov.

Ugotovili so, da je redno pitje naštetih čajev koristni za možgane. Še posebej se to obrestuje na stara leta, saj preprečuje nastanek demence. Izsledki raziskave so bili objavljeni v znanstveni publikaciji Aging, v njih pa je navedeno, da tisti, ki so pili beli, zeleni, oolong in črni čaj najmanj štirikrat na teden in približno 25 let, so imeli boljše povezave v možganih.

PREBERITE TUDI: Beli čaj za zdravje in mladosten videz

Dr. Feng je razložil takole: “Vzemimo analogijo cestnega prometa npr., predele možganov pa kot končne destinacije. Če je cestni režim bolje organiziran, promet poteka bolj tekoče, hitreje, z manj zastoji. Podobno je pri možganskih povezavah – informacije učinkoviteje in hitreje potujejo. Že v preteklih študijah smo dokazali, da imajo pivci čaja boljše kognitivne sposobnosti kot ostali in ta raziskava je dodatno potrdila pozitivne učinke pitja čaja na organiziranost in delovanje možganov.”

Sicer pa to niso edini pozitivni učinki teh čajev; poleg tega imajo zaradi visoke vsebnosti antioksidantov polifenolov močan antioksidativni učinek; zavirajo staranje; zmanjšujejo apetit; pospešujejo metabolizem; pospešujejo hujšanje; uravnavajo krvni sladkor; zmanjšujejo nevarnost za nastanek diabetesa; preprečujejo kardiovaskularne bolezni … in če marsikaj bi se našlo.

Ste že pristavili vodo?

PREBERITE TUDI: 6 izjemnih učinkov zelenega čaja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj