Pikom insektov se v toplem delu leta kar težko izognemo. Kadarkoli preživljamo čas v naravi, ali pa samo zračimo stanovanje, se skoraj zagotovo srečamo s tem ali onim insektom, pogosto pa se zgodi tudi, da nas insekt piči in nam vsaj za nekaj ur zagreni sicer lepe, tople dni.

travnik

Med najbolj razširjene, neprijetne ali celo nevarne insekte, ki nas lahko pičijo v Sloveniji, štejemo komarje, družino kožekrilcev, obade, mravlje in pa klope.

Komarje srečamo vsepovsod, tako na podeželju kot tudi v mestih, zanje pa je značilno, da jih je še posebej veliko ob stoječih vodah (saj zgodnje razvojne stopnje v njihovem razmnoževanju potrebujejo stoječo vodo), v soparnem vremenu ter ob zori in mraku. Komar kožo prebode s posebnim želom, pri čemer v kožo spusti zmes snovi, ki preprečujejo strjevanje krvi in povzročajo lokalno vnetje s srbečico. Komarjev pik je izjemno srbeč, čeprav je droben, njihova nevarnost pa tiči v tem, da lahko prenašajo tudi nevarne bolezni, kot so malarija, rumena mrzlica, denga in nekatere druge.
 

Da se zavarujete pred nadlegovanjem komarjev, se izogibajte stoječim vodam, kadar pa zračite stanovanje, ugasnite vse luči in pred spanjem dobro preglejte sobo, da vas ne bo sredi noči zbudilo nadležno brenčanje ali, še huje, zjutraj množica srbečih pikov. Še zlasti pri dojenčkih in majhnih otrocih skušajte poskrbeti za to, da jih komarji ne bodo preveč popikali, saj so otroci zaradi vonja in lastnosti njihove krvi zelo popularna tarča komarjev. V stanovanje lahko namestimo sredstvo za odganjanje komarjev, ki je lahko kemično, lahko pa je povsem naravno in kot tako primerno tudi za najmlajše. Obstajajo tudi posebna pršila za telo, ki nas ščitijo pred komarji in s katerimi se velja zaščititi, kadar pričakujemo, da bomo v stiku z mnogimi komarji, ki se jih bomo težko ubranili.

komar
(Foto: armaxx.com)

Na našem zemljepisnem območju sicer ni nevarnosti malarije, rumene mrzlice in ostalih bolezni, ki jih prenašajo komarji v tropskih in subtropskih deželah (čeprav v zadnjem času lahko beremo članke o tem, da se tigrasti komarji, prenašalci malarije, pojavljajo tudi že v Sredozemlju in Jadranu), velja pa toliko večja pozornost v primeru, da se odpravljate v katero izmed afriških, južnoameriških ali azijskih držav. V tem primeru svetujemo obisk zdravnika, ki bo poskrbel za ustrezno preventivno zdravljenje pred omenjenimi boleznimi.

Med kožekrilce prištevamo čebelečmrljeose in sršene. Čebele in čmrlji nas lahko pičijo skozi vse leto, značilnost čebel pa je, da v koži pustijo svoje želo (zaradi česar čebela kasneje pogine, zato čebela pik uporabi res v skrajni obrambi). Ose in sršeni so najbolj pogosti v drugi polovici poletja, čeprav jih srečamo tudi že prej. Če je v bližini osje gnezdo, so še posebej agresivne, zelo rade pa nas nadlegujejo pri piknikih v naravi, saj imajo zelo rade hrano, še zlasti meso. V takem primeru bodite izjemno pozorni, otroke imejte ves čas na očeh, prav tako pa preglejte tudi vsak grižljaj, preden ga nesete v usta, da ne boste pomotoma v usta zanesli tudi ose.
 

osa

Kožekrilci so znani po tem, da povzročajo alergijske oziroma preobčutljivostne reakcije pri človeku. Alergija se lahko kaže le na območju pika in sicer tako, da je mesto pika in nekaj okoliške kože pordelo, boleče, srbeče in malo otečeno. V primeru lokalne alergije prizadeto mesto hladimo z hladno krpo, lahko tudi s kocko ledu, čimprej pa tudi nanesemo sredstvo za zmanjšanje simptomov alergijske reakcije (Fenistil, Kamagel, After Bite, …).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj