Ne glede na to, da se sicer izogibate alkoholu, si lahko s pitjem sladkanih pijač in sadnih sokov pridelate hude in trajne poškodbe jeter, ki lahko zahtevajo celo transplantacijo. Poškodbe jeter so bile po doslej znanih podatkih vezane predvsem na pretirano uživanje alkoholnih pijač, vendar so zadnje raziskave pokazale, da je pitje pijač z visoko vsebnostjo sladkorja lahko celo še bolj nevarno in lahko povzroči bolezen zamaščenih jeter.

Izraelski znanstveniki so ugotovili, da so bili ljudje, ki so popili približno 1 liter sladkanih pijač na dan, v petkrat večji nevarnosti, da zbolijo za boleznijo zamaščenih jeter. Tudi samo dva taka napitka na dan sta močno dvignila možnost za nastanek poškodb jeter in tudi nekaterih drugih bolezni, npr. diabetesa in poškodb srca.

V raziskavi so primerjali dve skupini prostovoljcev, od katerih nihče ni bil v rizični skupini za nastanek bolezni zamaščenih jeter. Rezultati raziskave so pokazali, da je 80 % tistih, ki so vsak dan uživali sladkane pijače, razvilo spremembe, ki vodijo v bolezen zamaščenih jeter, v skupini, ki sploh ni uživala sladkanih pijač pa le 17 %.

Raziskava je tako potrdila še eno slabo stran uživanja sladkorja: in sicer dolgotrajno uživanje močno sladkanih pijač vodi v propad jeter in potrebo po transplantaciji. Vendar pa so lahko sveže iztisnjeni sadni sokovi lahko prav tako nevarni kot močno sladkane pijače, saj oboji vsebujejo fruktozo, ki jo jetra intenzivno absorbirajo. Fruktoza sicer nima vpliva na proizvodnjo inzulina, vendar gre fruktoza direktno v jetra, kjer se spremeni v maščobo, zato fruktoza močno poveča nevarnost za bolezen zamaščenih jeter, ki lahko vodi celo v cirozo jeter ali raka na jetrih.

Zato priporočajo, da vnos sladkanih pijač in sadnih sokov močno omejite, še zlasti pri otrocih, in jih zamenjajte s svežo vodo. Da od sadja dobite njegove pozitivne učinke, pojejte cel sadež, saj tako dobite tudi vlaknine oz. balastne snovi, ki preprečujejo direktno absorbcijo fruktoze v jetra.

Če se torej želite izogniti cirozi jeter, bo poleg izogibanja pretiranemu uživanju alkohola treba popaziti tudi na uživanje sladkanih pijač. Zdrav način življenja, ki vključuje tudi sveže sadje in redno gibanje, bo močno zmanjšal možnost za nastanek omenjenih bolezni.

loading...


1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj