V prvem delu članka smo pridobili nekaj osnovnega znanja o piercingih in njihovi osnovni higieni, zdaj pa nas čaka podrobnejše spoznavanje z različnimi deli telesa, ki so za prebadanje najbolj priljubljena.

Oči

Na področju oči je zelo pogosto prebadanje obrvi (Eyebrow), ki je popularno pri obeh spolih in dopušča kar nekaj variacij samega končnega izgleda. V osnovi je lahko Eyebrow piercing horizontalen ali vertikalen, pri čemer se večkrat prebada vertikalno. Ta način nudi različne možnosti kota postavitve, prebada pa se lahko kjerkoli na obrvi. Kot nakit se vstavi uhan v obliki banane, ki se lahko kasneje zamenja za obroček.
Čas celjenja: 4 tedne

piercing_obrv
Malo manj pogost je piercing med očesoma, imenovan Bridge. Vstavi se malo nižje od obrvi, kjer se začenja nos in kot most povezuje levo in desno oko. Njegova različica Vertical Bridge je na istem mestu vstavljena vertikalno.
Ker je koža na tem predelu zelo tanka, telo uhan velikokrat zavrne, kar se pokaže v obliki izraščanja, ki ga včasih spremljajo bolečine in gnojenje.
Čas celjenja: 6 tednov
piercing_nos_bridge
Nos

Eden izmed najbolj priljubljenih piercingov pri ženskah je Nostril, ki ga pri nas poznamo preprosto pod imenom ‘uhan v nosu’. Najpogosteje se namesti v jamico leve ali desne nosnice, kjer je hrustanec najtanjši in se najhitreje celi. Kadar ima nekdo preluknjani obe nosnici, temu rečemo Double Nostril. Za primeren nakit velja paličica z zakrivljenim koncem, ki preprečuje izpad uhana, in obroček.
Čas celjenja: 5 tednov

Septum se nahaja v pregradni steni med nosnicama, vendar ne poteka direktno skozi hrustanec temveč se luknja praviloma naredi skozi kožo, ki ga varuje. Je manj pogosta izbira kot Nostril, njegova posebnost pa je v tem, da se lahko po potrebi tudi skrije brez dejanskega odstranjevanja uhana. Pol obroček se namreč elegantno obrne navzgor, v nosno votlino, in tako zakrije vse sledi o Septumu.
Čas celjenja: 3 mesece

piercing_nos

Na področju ust je kar nekaj mest, katerih princip prebadanja je bolj ali manj identičen, samo piercingi se imenujejo drugače.
Osnovni in najpogostejši piercing je lociran pod ustnico na sredini in se imenuje Labret. Njegova različica nad zgornjo ustnico je Medusa, na njeni levi strani pa se nahaja Madonna ali Monroe. Kadar ima nekdo uhan na levi in desni strani pod ustnico, govorimo o Snake Bites, ko sta dva uhana skupaj na eni strani pa o Spider Bites.

Za vse se uporablja enak uhan, kratka palčka s ploščico na zadnjem delu. Ker se ta del nahaja v ustni votlini, je potencialno dražeč za zobe in dlesni, kar lahko privede do občutljivejše sklenine in umika dlesni.  V prvih dneh ustnica rahlo oteče, zaradi česar se prvič vstavi uhan z daljšo paličico, kasneje pa se lahko poljubno zamenja za obroček.
Čas celjenja: 4 do 5 tednov

piercing_ustnica

Piercing, ki navpično prebada ustnico, imenujemo Vertical Labret, njegovo vodoravno različico pa Horizontal Lip. Njuna prednost je, da zaradi svoje lokacije nimata stika z zobmi in dlesnimi in ju tako ne dražita. Tudi tu ustnica na začetku oteče in je potreben daljši uhan.
Čas celjenja: 8 tednov
piercing_ustnica2
Najpogostejši piercing ustne votline je še vedno jezik (Tongue). Gre za neproblematično mesto prebadanja, ki prvih nekaj dni konkretno zateče, zaradi česar je prehrana ponavadi omejena na bolj tekočo, mehko hrano.
Zaradi zatekanja se na začetku vstavi konkretno daljši uhan, ki se ga po dobrem tednu dni zamenja za primernejšo velikost.
Čas celjenja: 1 mesec
piercing_jezik

Tragus

Tragus je ime za piercing, ki se nahaja na majhnem delu hrustanca pri vhodu v uho. V kolikor anatomija to dopušča, je lahko možen tudi Double Tragus ali pa celo Stretching.
Če imate daljše lase, bo morda celjenje težavnejše, saj se mnogokrat zapletejo v uhan in s tem dražijo svežo rano. V prvih dneh se lahko občasno pojavi krvavenje, tkivo bo tudi malenkost zateklo.
Čas celjenja: 6 do 8 mesecev

Industrial

Industrial z daljšo paličico povezuje dve luknji; gre za Helix (zgornja Industrialova luknja) in Antihelix (spodnji del), ki se povežeta v celoto. Ko se dva Industriala med seboj križata, govorimo o Cage.
Čas celjenja: tudi do 1 leto

piercing_uho1

Stretching

Stretching je izraz za širjenje luknje do želene širine. Med procesom širjenja je ključnega pomena, da luknjo širimo postopno, med enim in drugim širjenjem pa naj minejo vsaj trije tedni. Tako si koža odpočije in povrne svojo elastičnost. Pri neupoštevanju tega zlatega pravila lahko pride do pokanja kože, ki pripelje do hudega vnetja in komplikacij, to pa velikokrat povzroči, da je kakršnokoli dodatno širjenje nemogoče.

Koža je dovolj raztegljiv organ, da prenese tudi večja širjenja, vendar pa se potem ne povrne v prvotno, normalno stanje. Univerzalno velja, da je pri 5 mm še možna povrnitev v prejšnje stanje, vse, kar je več od tega, pa bo verjetno tako veliko tudi ostalo. To seveda ne pomeni, da velja enako za čisto vse ljudi, saj se naša telesa odzivajo drugače.
Meri se v milimetrih ali tako imenovanih G (gauge), pri čemer največji 000g znaša 11mm.

piercing_uho2

V tretjem delu serije člankov o piercingih pa si bomo ogledali še piercinge na telesu in kje v Sloveniji vam bodo piercing opravili strokovno in kakovostno.

4 KOMENTARJI

  1. Zelo dobri članki, zanimivo za prebrat, tudi če nimam namena nič prebadat 🙂
    Bi si pa pri tem delu drznila opozoriti na en lapsus, v 2. odstavku pri Stretchingu piše, da je \”koža dovolj raztegljiv uhan\” – verjetno organ? 🙂

  2. Golfish, ja, pravilno si opazila. Ne vem, kako mi je uspelo to spregledat :S Hvala, ker si javila.
    Angellina, saj je omenjen?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj