Organizacija Eurogroup for Animals je skupaj s svojimi člani in drugimi organizacijami danes pričela z zbiranjem podpisov za evropsko državljansko pobudo (ECI) Za Evropo brez krzna: v enem letu bodo morali zbrati milijon podpisov za dokončno odpravo krzna v Evropi.

Evropska državljanska pobuda Za Evropo brez krzna poziva EU, naj prepove rejo živali za krzno in dajanje izdelkov iz gojenega krzna na trg, saj je krzno neetično, nevarno in ni trajnostno:

  • na krznarskih farmah ni mogoče zadovoljiti zapletenih vedenjskih potreb divjih živali: zadrževanje v majhnih kletkah in njihovo ubijanje izključno ali predvsem zaradi vrednosti krzna ne more biti legitimno niti za udomačene vrste;
  • gojenje živali za krzno ima velik vpliv na okolje, saj se pri pripravi in barvanju krzna uporabljajo strupene kemikalije. Po onesnaženosti tal s strupenimi kovinami se proizvodnja krzna uvršča med pet industrijskih panog z največjo stopnjo onesnaženosti.

Industrija krzna resno ogroža tudi avtohtono biotsko raznovrstnost. Nekatere gojene vrste, kot so ameriški minki in rakunasti psi, ki so pobegnili s krznarskih farm, zdaj veljajo za invazivne tujerodne vrste (IAS). Te imajo znatne škodljive vplive na evropske avtohtone divje živali.

Na zasedanju Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo sta Nizozemska in Avstrija ob podpori Belgije, Nemčije, Luksemburga in Slovaške predložili informativno noto, v kateri sta Evropsko komisijo pozvali, naj prepove rejo živali za krzno. Poziv k ukinitvi reje živali za krzno v EU zaradi dobrobiti živali, javnega zdravja in etičnih vidikov, je med obravnavo tega dokumenta podprlo skupno dvanajst držav članic.

Evropska komisija je pobudo ECI Za Evropo brez krzna uradno registrirala 16. 3. 2022, od 18. 5. 2022 bo aktivna eno leto.

“Imamo priložnost brez primere, da končno ukinemo to kruto in nepotrebno prakso. Evropski državljani so to zahtevali že dolgo in njihove želje so začele spreminjati modni sistem, saj so številne znane blagovne znamke prenehale uporabljati krzno. Lanskoletni Svet AGRIFISH je dokazal, da zdaj obstaja tudi politična volja. Javnost pozivamo, naj nam pomaga ustvariti zgodovino in enkrat za vselej prepovedati krzno, evropske institucije pa, da podprejo zahtevo javnosti,” je dejala Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals.

Peticijo podpišete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj