Medtem ko kronični sinusitis potrebuje obravnavno zdravnika, se akutni sinusitis lahko zdravi tudi doma.

sinusi

Kaj povzroča okužbo sinusov?

Okužba sinusov je posledica alergije na prah, kemikalij ali dražilnih snovi. To se zgodi, ko se vaš nosni prehod vname in okuži. Nekateri pogosti simptomi vključujejo glavobol, občutljivost obraza, bolečine v sinusu, ušesih, zobeh, zvišano telesno temperaturo, otekanje, vneto grlo, zamašenost nosu in kašelj. Stanje je mogoče diagnosticirati le s fizičnim pregledom. 

Čeprav obstaja nekaj domačih zdravil, ki vam lahko stanje takoj olajšajo. Najprej pa morate prepoznati, kaj sproži vaš sinusitis. Na primer, ocvrta hrana, riž in začimbe lahko sprožijo bolečine. Hladne pijače so lahko tudi težava za sinuse. Uživanje večje količine vitamina A lahko pomaga ustvariti močno obrambo pred okužbo. Preden pa se odpravite k zdravniku, je na voljo pet preprostih domačih zdravil, ki jih lahko poskusite.

Pijte veliko vode

Če veliko pijete, to preprečuje dehidracijo. Za lajšanje bolečin v sinusih je treba zaužiti vedno več tekočine. Tekočine pomagajo pri redčenju sluzi in s tem olajšanjem nosnega prehoda.

Para

Para pomaga s čiščenjem zamašenega nosnega prehoda. Če nimate soparnika, zavrite nekaj vode, vzemite brisačo in v vodo dodajte nekaj mete za takojšnje olajšanje. Če inhalirate paro, boste lajšali bolečino in draženje.

Juha

Vroča skodelica juhe lahko olajša zastoje. Izberete lahko katerokoli juho, ki vam je všeč, po vašem okusu. Para iz juhe in zdrave sestavine v njej lahko pomagajo pri čiščenju sinusov.

Izperite nosni prehod

Postopek se imenuje tudi namakanje nosu. V tem postopku morate spustiti nosno raztopino skozi nosni prehod. Pomaga tako, da odplakne bakterije in viruse. Postopek pomaga tudi pri olajšanju zastojev, ki nastanejo v sinusih.

Jabolčni kis

Jabolčni kis ima številne koristi za zdravje in pomaga pri odpravljanju bolečin. Za lajšanje bolečin v sinusih spijte žlico jabolčnega kisa s toplo vodo ali čajem.

PREBERITE TUDI: Takole hitro in enostavno sami poskrbimo za lepa in urejena stopala

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj