John Lennon se je bal, kako se ga bodo ljudje spominjali po njegovi smrti, je razkril Paul McCartney.

McCartney je dejal, da ga je šokirala Lennonova skrb, kako se ga bodo ljudje spominjali po smrti. Smrt je bila nekaj, o čemer je pokojni John Lennon razmišljal leta pred svojo prezgodnjo smrtjo leta 1980, pravi njegov soigralec iz skupine Beatles Paul McCartney.

McCartney je o življenju svojega tesnega prijatelja in glasbenega sodelavca razmišljal v epizodi svojega podkasta za radio iHeart, McCartney: A Life in Lyrics, ko je razkril, da je bil Lennon, ki je imel 40 let, ko so ga ubili pred njegovim stanovanjem v New Yorku, živčen zaradi tega, kako se ga bodo spominjali post mortem.

“Spomnim se, da mi je rekel: ‘Paul, skrbi me, kako se me bodo ljudje spominjali, ko bom umrl,’ in to me je nekako šokiralo,” se je 81-letni McCartney spominjal v podkastu. “Rekel sem mu: ‘V redu, počakaj, samo počakaj malo; ljudje bodo mislili, da si bil odličen, saj si opravil že dovolj dela, s katerim si to dokazal.’ “

Bas kitarist je nadaljeval: “Bil sem kot njegov duhovnik. Pogosto sem moral reči: ‘Moj sin, odličen si, ne skrbi zaradi tega,’ in on je to sprejel. Zaradi tega se je počutil bolje.”

“Če me kdo vpraša: ‘Kako je bilo delati z Johnom?’ Dejstvo je, da je bilo lažje, veliko lažje, saj sta bila na delu dva uma. In to medsebojno delovanje ni bilo nič drugega kot čudežno,” je dejal McCartney.

“Zdaj se zelo zavedam, da ga nimam. In veste, pogosto se sklicujemo na to, kaj bi na to rekel John? Ali je to preveč sentimentalno? Rekel bi, da je, zato bom to spremenil.’ Ampak moje pesmi morajo odražati mene, in tega nasprotnega elementa ni toliko. To moram danes početi sam.”

Svoj singel ‘Here Today’ iz leta 1982 je opisal kot “ljubezensko pesem za Johna” in povedal, da jo je napisal po Lennonovi smrti in da je z njo želel premisliti o nekaterih njunih najlepših spominih.

“Spominjal sem se stvari o najinem odnosu in o milijonu stvari, ki sva jih počela skupaj. Od tega, da sva bila eden pri drugem v predsobi ali spalnici, ali da sva skupaj hodila po ulici ali štopala,” je dejal McCartney.

Pisanje pesmi je bilo “zelo ganljivo, zelo čustveno,” je dodal, “saj sem sedel v tej goli sobi in razmišljal o Johnu ter se zavedal, da sem ga izgubil.”

Vendar je bila pesem po svoje zdravilna.

“To je bila močna izguba, zato je bil pogovor z njim v pesmi nekakšna oblika tolažbe. Nekako sem bil spet z njim.”

Paul McCartney je v preteklosti odkrito razmišljal o neizmerni žalosti, ki jo je doživljal ob Lennonovi smrti. Leta 2022 je v intervjuju za SiriusXM-ov The Beatles Channel razpravljal o isti skladbi, “Here Today”, in izgubo opisal kot “tako težko”.

“Spomnim se, da sem se na dan, ko smo izvedeli novico, da je umrl, vrnil domov iz studia, prižgal televizijo in videl ljudi, ki so govorili: ‘John Lennon je bil to in to,'” se je spominjal McCartney. “Ne vem, ne morem biti eden od teh ljudi.”

“Ne morem iti na televizijo in povedati, kaj mi je John pomenil,” je pojasnil. “To je bilo preprosto pregloboko. To je preprosto preveč.”

McCartney je o čustvih po Lennonovi smrti dodal: “Nisem jih mogel ubesediti. Težko je bilo vsem na svetu, saj je bil tako priljubljen lik in tako nor človek. Bil je tako poseben.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj