Seveda poroko oba spola vidita drugače: tako je lahko poroka beg pred osamljenostjo, ali pa jo določen partner dojema kot izgubo samostojnosti. Poroka moškemu predvsem izboljša psihično stanje, ženski se pa življenje poslabša na vseh področjih.

Iz tega lahko pojasnimo, da imata oba spola različen psihični razvoj. Zelo pomembna je priprava na zakon, kjer se moramo soočiti sami s seboj in razrešiti čustvene zaplete iz primarne družine oziroma se posloviti od doma. Ta dinamika je pomembna za razvoj zdravega odnosa, pri čemer pa je ključno, da partnerja drug ob drugem sprejemata odgovornost za svoja čutenja, mišljenja, dejanja in doživljanja.

Vloga staršev

Sami starši imajo pomembno vlogo, zato ne gre dvomiti v to, da sta starša edini osebi v našem življenju, ki sta nezamenljivi in ju nikoli ne moremo izbrisati iz naše psihične strukture. Tako starša nikoli ne bosta izbrisana iz otrokovega srca, pa če tudi ju iz najrazličnejših razlogov nikoli ni bilo. Nihče ne mora zamenjati te vloge.

Oče

Tako bo oče vedno zapisan v srcu hčerke in bo vedno prvi moški. Noben drugi moški ne more zamenjati te pozicije, od njega samega pa je odvisno, s kakšnimi čustvi bo zapisan ali ga bo otrok sovražil, spoštoval ali občudoval. Nezavedno bo hčerka na podlagi očetove podobe ali odnosa vedno iskala fanta, moža. Oče da otroku samozavest, občutek za tveganje in razsodnost ter vero vase. Oče je v naravi tisti, ki otroka brezpogojno ljubi. Če očeta ni, ostane praznina.

Mati

Prav tako je v otrokovem življenju mati enakovredna in tudi nje nihče ne more nadomestiti, tudi ona bo večno ostala v otrokovi zavesti. Otrok bo čutil, ali je brezpogojno hoten, želen, ljubljen – brez tega občutka ne more uspeti v intimnih odnosih. V nasprotnem primeru kasneje v odnosih ne verjame, da je zares ljubljen ali da si zasluži biti ljubljen. Same ljubezni se boji in ne verjame, da ga bo v življenju nekdo sprejemal in ljubil.

Mati bo v sinovo intrapsiho vpisana kot edina ženska, ki je kdaj koli tako globoko prodrla v njegovo intimo. Ta podoba bo vplivala na sinovo izbiro partnerice in njun odnos. Pomembno je, kakšen odnos sta imela mati in sin: ali je bil ta odnos ljubeč, nežen, pasiven ali sovražen, ali je bil otrok zanemarjen, ga je imela mati za predmet, ali ga je imela za uresničevanje svojih ciljev. Na teh občutjih bo sin iskal odnose v življenju.

Oba starša v otroku ustvarjata občutek ljubljenosti. Notranja psihična podoba otroka se prav tako ustvarja na osnovi odnosa med obema staršema. Odnos med staršema in odnos staršev do otroka pogosto določa izbiro prijateljev in partnerjev ter intimne odnose. Otrok bo v vseh odnosih iskal domača vzdušja, ki so mu poznana iz odnosa, kakršnega sta imela starša. Vsak od otrok dobi osnovne značajske poteze v nezavedni komunikaciji preko procesa projekcijske identifikacije, ki poteka med starši in njegovimi sorojenci. Pri tem se vsak od njih navezuje na en vidik starševske vezi. Preko projekcijske identifikacije se osebnost otroka poistoveti z določenim vidikom staršev in doživljanjem njunega odnosa. Ta odnos bo vedno zelo vplival na nadaljnji razvoj in določal vse odnose z drugimi.

Na podlagi česa se pa sploh začne partnerski odnos?

Zaljubljenost je lepa in skrivnostna ter je polna hrepenenja in strasti, zato je zaradi svoje dinamike zelo nerazumljiva. Zaljubljenost nas preseneti, preseneti celo okolico okrog nas. Gre za čisto drugačno doživljanje, sanjski svet, ki ga nekateri primerjajo z psihotičnim stanjem, saj je zožen pogled na realnost. Kadar smo zaljubljeni, pozabimo na zunanji svet in tudi občutek za sedanjost se spremeni. Ko smo zaljubljeni, se spremenimo in svet okoli nas je drugačen. Postanemo polni energije in optimizma, postanemo očarani, prevzeti … lahko bi rekli, da letimo na oblakih. Zaljubljenci so prepričani, da so imeli srečo v življenju in so našli res pravega človeka, ki jih do potankosti razume in sprejema. Mislijo tudi, da jih nihče še ni tako ljubil.
Naš ljubezenski partner odraža naše otroštvo in dopolnjuje izgubljene dele, zato bomo pogledali dele, ki so neločljivo povezani.

Prepoznanje

Je občutek pri zaljubljencih, do katerega pride že na prvem zmenku. Občutek imata, kod da se že od nekod poznata oziroma se poznata že celo življenje. To občutje daje nezavedna podoba staršev.

Brezčasnost

Ne morejo se spomniti, kako je bilo, ko se še nista poznala. Njihovi stari možgani so spojili sliko ljubljene osebe s sliko staršev, povezali sedanjost in preteklost.

Ponovna združitev

Zaljubljenca ne čutita praznine in se počutita kot celota, našla sta tisto, kar jima v življenju manjka. Vsaj za nekaj časa se počutita eno.

Nujnost

Je občutje, katero je videti univerzalno v ljubezensko razmerje pride kot obsedenost in ljubljena oseba postane bistvena za doživljanje pripadnosti in sreče, zaljubljenci si ne morejo predstavljati, da bi živeli eden brez drugega. Imajo občutek, da so našli tisto, kar so iskali, in mislijo, da sedaj niso več osamljeni.

Zaljubljenost je nezavedna izbira partnerja

Da si partnerja prosto izbiramo, je pesek v oči. Zaljubljenost je nezavedna izbira partnerja, ki se sklada s potlačenimi deli njegove osebnosti. Se pravi da ko posameznik odkrije del svoje potlačene notranje psihične strukture, se hitro zbliža z osebo, ki mu to vzbuja in se noro zaljubi. Slabša je naša samozavest, hitreje se bo posameznik prepoznal v zaljubljenosti. Zaljubimo se v tistega, ki ima vse tisto, kar potrebujemo za romantično zaljubljenost, kajti naše rane iz otroških let ne izginejo, ampak ostanejo z nami tudi takrat, ko preidemo v obdobje odraslosti. Mi pa znova in znova upamo, da nam bodo partnerski odnosi, v katere vstopamo, zacelili rane, ki jih imamo.

Na svojo grozo čez čas odkrijemo, da so nam samo prebudili bolečine iz preteklosti. In prav te nezavedne vsebine nas pahnejo v poznano sceno, da se zaljubimo v nekoga, ki predstavlja najslabše lastnosti naših staršev. Zato je naš partner zelo podoben našim staršem, to velja tako za pozitivne kot negativne podobe, samo da so negativne podobe močnejše. Stari možgani si poiščejo ravno to, kar je treba zaceliti, zato je oseba, ki nam lahko pomaga zaceliti rane podobna tisti, ki nas je ranila. Samo od take osebnosti dobimo tisto, kar potrebujemo, da razrešimo svoje rane.

Vse to se seveda dogaja nezavedno. Se pravi, da odnose vzpostavimo na podlagi notranjih podob ljudi, ki so imeli najpomembnejše vloge v naših prvih dneh, mesecih in letih – katera oseba ali doživetje najbolj vpliva na naše doživljanje, pa ostaja skrivnost. Zakaj smo z določeno osebo, ponavadi ugotovimo šele tedaj, ko pride do prvih sporov, ti konflikti pa so ponovitev primarnih odnosov s starši. Če hočemo spremeniti ta boleči  vzorec, moramo razkriti svoje nezavedne podobe in jih spremeniti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj