Včasih so se romantična razmerja začenjala z rdečimi vrtnicami, dišečimi pismi in ročno pisanimi črkami, danes pa romance cvetijo preko pisanja sporočil na vseh možnih aplikacijah (in s tem analiziranja pomena besed in smeškotov).

PREBERITE TUDI: 5 stopenj ljubezni (večina jih pride le do 3. stopnje)

Mimogrede – v razmislek – si predstavljate, kako so imeli ljudje včasih več časa zase? Po zmenku so preprosto odšli domov, kjer so zelo zasanjani sanjarili o tem, kako lepo so se imeli in zaljubljeno odšli spat, brez, da bi se s simpatijo še kaj dopisovali ali slišali. Imeli so priložnost v miru razmišljati in se še toliko bolj veseliti naslednjega snidenja v živo.

Seveda pa ‘umetnosti’ današnjega pisnega komuniciranja ni treba gledati kot na nekaj slabega, saj nove raziskave kažejo, da so pari s podobnimi navadami dopisovanja bolj zadovoljni v svojem odnosu. V raziskavi je sodelovalo 205 ljudi v starosti od 18 do 29 let, ki so bili v razmerju. Vsak udeleženec je odgovarjal na vprašanja o tem, kakšne so navade pisanja, pogostost pisanja, narave pogovorov in podobne značilnosti ter zadovoljstvo v razmerju. Raziskovalci so ugotovili, da so zaznane podobnosti v dopisovalnih navadah močno povezane s splošnim zadovoljstvom razmerij. Vendar pa je bilo kar 74% sodelujočih ženskega spola, kar pomeni, da dajo ženske podzavestno večji pomen pošiljanju sporočil.

Prav tako so raziskovalci povedali, da bi rezultati lahko koristili parom pri svetovanju, saj se sedaj lahko pogovarjajo tudi o pričakovanjih glede take medsebojne komunikacije in o podobnem vedenju, da bi spodbudili zadovoljstvo in usmerili pravo delovanje v odnosu. Vendar pa so psihologi dodali, da bodo seveda potrebne nadaljnje raziskave, da bi v celoti preučili vlogo medsebojnega dopisovanja v romantičnih odnosih.

PREBERITE TUDI: 9 novih nasvetov za varnejšo uporabo mobilnega telefona

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj