Ameriško podjetje Xerox je razvilo papir za tiskalnike, ki se po določenem času sam izbriše, tako da ga je mogoče uporabiti znova. Revolucionarna tehnologija bi lahko pomembno vplivala tako na poslovanje podjetij kot na varovanje okolja, saj običajno skoraj polovica papirja konča v smeteh že dan potem, ko je natisnjen.

­Papir za tiskalnike, ki se sam izbriše­


Tehnologija temelji na posebnem premazu papirja, ki že vsebuje nevidno barvo. Ko tiskalnik osveti ta premaz z določeno valovno dolžino svetlobe, postane barva na tistem mestu vidna. Po 24 urah pa se kemikalije v tem premazu znova obnovijo in postanejo nevidne. S tem je papir znova pripravljen na tisk.

Nova tehnologija je sicer zaenkrat še v fazi preizkušanja, vendar je jasno, da bi lahko pomembno vplivala tako na stroške tiska kot tudi na varovanje okolja. Po ocenah Xeroxa naj bi bilo na svetu letno natisnjenih za okoli sedem bilijonov strani, od katerih jih kasneje kar 70 % konča v navadnih smeteh in ne v zabojnikih, namenjenih za reciklažo papirja. Kar okoli 40 % natisnjenega papirja pa se po ocenah Xeroxa zavrže prej kot v 24 urah.

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj